Reklama

Reklama

Probuď se, špione

  • Česko Špion, na kterého nezapomněli (více)
TV spot

Obsahy(1)

Sébastien Grénier je francouzský tajný agent, který pokojně žije ve švýcarském Curychu, pracuje jako vysoký bankovní úředník a čeká na případný úkol. Jednoho dne skutečně přichází záhadné zadání, Grénier je však nedůvěřivý. Bezprostředně následující schůzka se Jean-Paulem Chancem, záhadným člověkem, o kterém neví, na čí straně vlastně je, jeho nejistotu jenom posílí. Není jasné, odkud jeho úkol přišel, a také není jasné, co je vlastně jeho obsahem. Každý agent, kterého Grénier kontaktuje, je brzy nato zlikvidován. Grénier začíná pátrat na vlastní pěst, kdo za tím vším stojí, neboť je ohrožen i jeho život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (103)

tahit 

všechny recenze uživatele

Spletitý děj, jenž je postaven na rutinní hře tajných služeb bez pravidel a rozhodně nenudí. Překvapivé bylo pro mě obsazení polské herečky Krystyny Jandy v postavě Anny Gretz, která sice v minimálním využití výkonem neoslnila, ale alespoň potěšila, protože je to moje oblíbená herečka. No a rozhodně bez nadsázky mohu napsat, že když v tom hraje Lino Ventura, (sběratel polibků od krásné Krystyny Jandy), který svojí přesvědčivostí a střídmostí vyjadřovacích prostředků vždy zaujme, tak to samo o sobě stačí jasně na záruku kvalitní podívané. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Další zfilmovaný kousek ze serie noire od Gallimardu. Naplno se v něm projevuje rozčarování z vývoje po Mai 68 - z bojujících studentů jsou teroristé, do vysokých funkcí se vyšvihli bezskrupulozní syčáci...Ventura ztělesňuje ten starý dobrý svět, který sice nikdy nebyl, ale my si ho idealisticky umisťujeme před revoluční změnu a doufáme, že zase někdy přijde. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivý Lino Ventura v centru vražedného spiknutí, které si dalo za úkol zredukovat počet členů francouzské tajné služby v zahraničí. Ventura coby spící agent, který si už dávno vybudoval solidní existenci, funkční partnerský vztah a sociální vazby na své okolí do té míry, že své krytí má právo považovat za skutečnou existenci, je najednou v situaci, kdy se mu dosavadní jistoty během několika dní zhroutí a on zažívá vzrůstající pocit nejistoty a strachu o sebe a své okolí. Je to film o světě, kde nikomu nemůžete věřit a kde se nehraje na ideály, ale na ten nejtvrdší pragmatismus a státní zájmy, co nehledí na osud jednotlivce, který překáží. Celkový dojem: 75 %. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Temer geniálna konfrontačná záležitosť francúzskej krimi, ktorej pozitíva stelesňujú obligátne aspekty, ktoré od podobne ladených filmov očakávam. Adekvátne zauzlený scenár, nejednoznačný antagonista, realistické prostredie, ktorému tentoraz dominuje švajčiarsky Zürich, tradične dokonalý Morricone, tradične bezchybné obsadenie. Opätovne adorovať Venturov výkon by bolo zbytočné, no priam dokonalým ťahom je obsadenie Piccoliho (pod noblesným vystupovaním nachádzajúce sa nánosy dlhoročnej špiny a marazmu), či viaceré miniatúry známych tvárí (Bruno Cremer, Bernard Fresson, Heinz Bennent). Rozuzlenie je očakávané, no táto brilantná filmárčina tým rozhodne netrpí. Milovníkom Venturu a kvalitného európskeho remesla doporučujem snímku servírovať ako dvojprogram s týmto kúskom. P.S.: Napriek Linovmu zamietavému stanovisku by ma maximálne zaujímalo, ako by tento materiál vyzeral v rukách prvotne zamýšľaného poľského provokatéra Andrzeja Zulawskeho. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

MOŽNÝ SPOILER! Čekal jsem do poslední chvíle nějaký zajímavější zvrat. Jak to bylo celé od začátku postavené, bylo zhruba jasné, kdo je kdo a ke které tíhne straně. Proto mi přišlo divné, že hlavní hrdina věřil spíše zabijákovi a nakonec na to fakt dojel. Ten film nemá žádná překvapivá místa, jede v jedné jasně dané lince až do konce bez jakéhokoliv náznaku nečekaného zvratu. Ale jinak je to natočené velice decentně a uměřeně, zajímavě, s dorbými hereckými výkony a samozřejmě hudbou Ennia Morriconeho. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Když Grenier (Lino Ventura) přistupuje k oknu, aby se podíval, jak odjíždí jeho přítelkyně (zhruba patnáctá minuta), má téměř rozepnutou košili, když od okna odstoupí, má ji skoro zapnutou. (Snorlax)
  • Film je adaptací románu George Marksteina "Chance Awakening". (Snorlax)
  • Když Grenier (Lino Ventura) odchází společně s Chancem (Michel Piccoli) od komisaře, kde žádali propuštění Anny (Krystyna Janda), sejdou ze schodů, na sloupu, za nímž přejdou, je jasně vidět stín kameramana. (Snorlax)

Reklama

Reklama