Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Evergreen, který nikdy neomrzí! Tomáš Holý jako nadmíru čilý a podnikavý Vašek ve slavné a cenami ověnčené komedii o hledání tatínka. Nadmíru podnikavý školák Vašek žije sám s maminkou. Ta se ale po večerech víc než jemu věnuje své profesi – baletu. „Všichni kluci mají tátu, jenom já nemám ani psa!" stěžuje si Vašek. A sám se snaží sehnat mamince nějakého nového manžela a sobě náhradního tatínka. Na zimní rekreaci „narazí" na sympatického Luboše. Když se maminka nečekaně musí vrátit do Prahy na záskok do divadla a jeho dostane na starost právě náčelník Horské služby – vezme situaci do vlastních rukou! To ale Vašek ještě netuší, že se horolezec Luboš s jeho maminkou už dávno zná. Když Luboš vidí, že se na Vaška může ve všem spolehnout, začne si na prstech cosi přepočítávat... Mimořádně úspěšná rodinná komedie Marie Poledňákové stojí i poněkolikáté za zhlédnutí nejen díky zajímavé zápletce, vtipným situacím a dialogům, ale i pro skvělé herecké výkony Jany Preissové, Františka Němce. A především neodolatelného Tomáše Holého. (Česká televize)

(více)

Recenze (442)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Malý Vašek (Tomáš Holý) nikdy nepoznal svého otce, a o to víc obdivuje horolezce, když mu maminka (Jana Preissová) prozradila, že jeho otec zemřel v Himalájích. Ale nějakého tatínka by moc rád, klidně i náhradního - ale jeho pokusy sehnat nějakého maminka utíná hned zpočátku. Až do okamžiku, kdy na rodinné dovolené v Krkonoších potkají sympatického záchranáře Luboše (František Němec)... Je to až z podivem, že film je skoro stejně starý jako já, a přesto jsem jej nikdy dřív neviděl, až teďka. A přitom jej nepochybně vysílala televize mnohokrát do roka. Ale i přesto jsem se u filmu perfektně bavil, skoro stejně jako u Poledňákové majstrštyku - S tebou mne baví svět. Skvělý Tomáš Holý - škoda že už nezjistíme, jestli by u filmu zůstal, a jestli by exceloval stejně jako ve svých dětských rolích. A výborná Jana Preissová, František Němec ale i Vlastimil Harapes jako arogantní baleťák (nehrál nakonec on sám sebe?). A spousta zábavy, vtipů a tak vůbec - tento film určitě jen tak neomrzí... ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Halo, pane, jste ženatej? Hledá se otec. Naposledy spatřen: pod lavinou na Annapurně. Vašek byl první kluk z masa a celuloidu, kterého jsem si zamilovala. Jak vytrhnout velrybě stoličku byl první film, který jsem viděla víc než pětkrát. A dodnes se dušička toužebně chvěje, když tuhle mistrovskou komedii fenomenální trojky Holý-Preissová-Němec s mnoha screwballovými momenty, verbálními přestřelkami a klukovskými lumpárnami vidím v televizním programu. Stará láska nerezaví a tahle osmitisícovka mezi rodinnou zábavou/romantikou/analýzou problému neúplné rodiny doby reálného socialismu:) let sedmdesátých bude stát za zdolání. Stolička času ji vůbec nenahlodala. A o tom, že Vašek je největší filmový borec v kategorii do 12 let, tak o tom žádná. Harrymu by zlomil hůlku, Kevinovi ruku a Rákosníčka by naučil na vodních lyžích. :-) ()

Reklama

Melios 

všechny recenze uživatele

Malý a skromný televízny filmíček ,ktorému dnešné české a slovenské filmy nesiahajú ani po kolená. Želám si ,aby takýchto filmov bolo viacej. Dva nestačia. Rodinných komédii je v Česku síce plno ,ale tých rodinných plných normálneho humoru ,ktoré riešia aj dôležité rodinné otázky je fakt málo. Inteligentných filmov je v tunajších končinách jak ropy na Slovensku. A som rád ,že táto dramatická rodinná komédia o chlapcovi ,ktorí poprvýkrát v živote stretne svojho otca patrí k tomu lepšiemu. Ak vás toto nepobavilo potom už fakt neviem. Mali by ste byť menej nároční. 83% Veľmi by ma zaujímalo ,čo by si o tom myslel Tomáš Holý ,keby bol ešte medzi nami... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásna rodinná komédia a to ja horolezecké bláznovstvo nemusím. A ani toho pána bezzubého herca Němca. Ale tak vtipne napísaný scenár, úžasné nájdenie detského herca, ktorého bude večná škoda a milá Jana Preissová, ktorá je už skoro päť desaťročí vydatá za jediného muža, to všetko sa skĺbilo v takú komédiu tohto typu, že ju v našich končinách prekonáva u mňa len dvojka - Ako dostať otecka do polepšovne. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Marie Poledňáková asi dobře věděla co u diváků uspěje a co jim v ne příliš pestrém televizním programu schází. Podle slov mé maminky se v té době stály u kin fronty jak na banány a pomeranče před Vánocemi. To se dneska taky nevidí. Dřív bylo kino v každé větší vesnici a dneska se to ruší kde se dá. Holt je jiná doba. Nicméně trio Jana Preisová, František Němec a Tomáš Holý vypadalo jak kdyby se znalo odjakživa a jen tak náhodou je při tom natáčela kamera. Příběh je celkem obyčejný, ale díky neobyčejnému herectví Tomáše Holého a ostatních představitelů, si nedovedeme český film bez této komedie představit. Už jen ta hudba se zaryje hluboko do mysli a nedá se na ní zapomenout. Stejně tak jako na tu krásnou Vaškovu velrybu, vždycky jsem si přál umět tak hezky malovat... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (43)

  • Když se poprvé potkávají na horách Vašek (Tomáš Holý) a Luboš (František Němec), přijíždí Luboš na sněžném skútru americké firmy Polaris, model Mustang 488. (PaulxH)
  • Ve filmu jsou k vidění fragmenty baletů "Giselle" a "Spartakus". V době natáčení je bylo možné zhlédnout v Národním divadle v Praze v choreografii Jiřího Blažka. (Kesijop)
  • První scéna, která byla natočena, byla ta, ve které Vaška (Tomáš Holý) bolel zub a jeho matka (Jana Preissová) mu zavazuje šátkem hlavu. (M.B)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

Reklama

Reklama