Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Flego 

všechny recenze uživatele

Karl May nikdy nenapísal predlohu k tomuto filmu, možno preto je tento film "najwesternovejši". Poetika a svetlosť záberov ide stranou, všetko je točené proti svetlu ( mám pocit, že na jeseň ), Winnetou je pomaľovaný bojovými farbami, Old Shatterhand urobí veľkú chybu, je tu zabité dieťa a Biela Holubica skáče nahá z vodopádu... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Mayovky mám veľmi rád a Old Shatterhand sa určite radí k tým viac podareným, hoci za klenotami ako napr. Poklad na Striebornom jazere značne zaostáva... Len ma trochu mrzelo, že z Vinnetoua, ktoré túžba po miery bola vždy neoblomná a stál si za svojim, scenárista spravil labilného a prchkého týpka na konci, keď sa rozhodol aj s Apačmi nepochopiteľne zaútočiť na "bledé tváre":))) ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Klasická Mayovka,patřící po zlaté čtyřce,k těm nejlepším.Je to opravdu nejdelší a nejrealističtější Mayovka a také ta nejdražší.A je to na ní vidět.Akcí je tu opravdu dost,kamera je výpravnější a příběh drží Mayova ducha a snaží se vystihnout atmosféru knih,i když s nimi nemá opět nic společného, kromě jmen hrdinů.Film je opravdu slušně napínavý,je tu opět krásná krajina,jen je možná o trochu méně romantický,neboť mírně přitvrdil,což mu myslím prospělo,neboť nekopíruje ty předešlé.Mám tenhle příběh rád,i když není knižní.Drží se Mayových hodnot a zachovává onoho ducha předlohy,statečnosti a čestnosti.Barker a Brice jsou skvělí a ostatní herci jim perfektně sekundují,včetně svalnatého Gojko Mitiče.Dávám 75% a kdepak zůstala ležet ta medvědobijka? ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Indoši sú opäť raz v srabe a zachrániť ich môže iba veľký blondýn s opakovačkou. Tentoraz to však nebude taká idylka, všetko je temnejšie ( príbehovo aj vizuálne ), Winnetou ťahá do boja proti belochom, Old shatterhand robý chyby a výsledkom sú zabité deti a záverečný megamasaker plný mŕtvych červenokožcov i vojakov ( a fasácka explózia ). Okrem toho je tu aj jedna extra prismahnutá ganguro indiánka Paloma a hudobný motív ktorý mi nápadne pripomínal Sedem Statočných. Vcelku sa to však dosť ťahá, temnejšia Mayovka postráda niečo o čo by sa dalo oprieť a tak je z toho len "obyčajný western". To znamená dobrý a to je za tri. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Májovka, která se nejvíce přibližuje americkým westernům a vlastně velmi dobrý film. S trošku slabými záporáky, ale s prozměnu výbornými klaďasi. Hlavně Shatterhanda je tu celý film a to je pro mě hlavní. Opět nádherné scenérie. Pueblo se sice přestěhovalo, to nám ale vynahradí obrovitá vojenská pevnost plná děl. Ortolaniho melodie jsou skvěle, mě ale při vyslovení "Old Shatterhand" zní v hlavě něco jiného. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Představitel Tujungy, Francouz Alain Tissier, byl objeven jen několik dní před začátkem natáčení. (hippyman)
  • Filmová pevnost není tak monumentální stavbou, jak se na stříbrném plátnu zdá. Na délku měřila 140 metrů, na šířku pak 40 metrů. (hippyman)
  • Šest týdnů před začátkem natáčení stále visel otazník nad režisérem. Henry Koster a George Sherman odmítli kvůli příliš nízkému honoráři, Donald Siegel se obával, že film nestihne do konce roku dotočit, talentovaného Leopolda Laholu vedoucí produkce odmítl. Nakonec, pět dní před začátkem natáčení, obdržel smlouvu Hugo Fregonese. (hippyman)

Reklama

Reklama