Reklama

Reklama

Desperát Bull Schmidt si hraje na němého a prozatím pracuje v hospodě. Dozví se, že kamarád přezdívaný Anglán je na pravdě boží. Setká se s kumpánem Joem, jinak též Kazatelem, a společně se rozhodnou vysvobodit z vězení třetího do party – Opičáka Smithe. Tak budou zase pohromadě, aby se mohli volně prohánět divočinou a sem tam si vydělat nějakou loupeží. Ve vězení vytasí pistole a Opičákovo propuštění je pak už jen otázkou několika minut. Na své si přijde i dozorce, kterého všichni vězni nenávidí. Pak trojice přepadne dostavník. Jsou maskovaní a ani netuší, kdo je mezi cestujícími. Zmocní se nějakých peněz a malého psíka, kterého si Bull hned přivlastní. Mezitím přicestoval na Západ mladý anglický šlechtic, Sir Thomas Fitzpatrick Phillip Moore – Anglán, jehož otec mu po smrti zanechal srub uprostřed divočiny. Zatím v něm nikdo není, kouří se ale z komína. Zanedlouho se tu objeví trojice lupičů. Když Tom řekne své jméno, tři drsní kovbojové se málem rozpláčou: jsou šťastní, že mohou přivítat syna svého kamaráda Anglána. Ten se ovšem otci vůbec nepodobá, je příliš uhlazený, stále jen čte básně a romány, hovoří spisovně, podivně se obléká, je vybaven síťkou na motýly, houslemi a zcela nepochopitelnou věcí – bicyklem. Něco takového zálesáci ještě neviděli. Tom jim předá vzkaz od otce s jeho přáním, aby z něj udělali chlapa. Trojice si hned pomyslí, že to nebude snadné. Ale co je opravdu čeká, to si zatím nedovedou představit ani v nejdivočejších snech... (TV Prima)

(více)

Recenze (456)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

"Tome, tu děvu musíš poznat. Má sice jenom jednu nohu .. ale stojí za to." No a jelikož jsem taky Tom a navíc zvídavej, tak jsem nejen tu děvu poznat chtěl : ) Podivné dědictví je úsměvnej spagetti western s modrookým študovaným Terencem Hillem, jeho třemi pistolnickými gráciemi (byť jsou to chlapi od rány) a jednou krásnou dívkou, kvůli které je potřeba se naučit pořádným chlapským móresům .. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 60. letech se staly velkým evropským šlágrem (a spasitelem stagnujícího filmového průmyslu) napodobeniny amerických westernů, tzv. spaghetti westernů. Barboni sice není Sergio Leone, ale lidové komedie a parodie mu šly k duhu, byl to zkušený rutinér a mohl se navíc opřít o populární komickou dvojku Terence Hill a Bud Spencer. V jeho patrně nejlepším filmu Podivné dědictví se sice objevil jen první z nich, bohatě to ale vyvážil scénář pracující plný parodického humoru a jemné ironie. Dialogy, herecké obsazení, hudba i scenérie Plitvických jezer dohromady vytváří příjennou podívanou, ke které se rád vracím. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tento film má vše co jsem od filmu s Terencem Hillem čekal, skvělé a zábavné souboje, mnoho prostých a zábavných postav, krásné slečny a tu správnou westernovou atmosféru. Tento film mě chytil a nepustil a velice se stydím, že jsem film viděl až dneska, tato klasika ode mne získává plné 5 hvězdičkové hodnocení... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nejsem sice kluk z města.  Není mým snem být Tramp a mít vedle sebe ráno o šišku víc, ani nechci být Cowboy.  Takže nejsem úplně přiznívec   westernového žánru. ale v komediálním kabátu ho dokážu snést, notabene s Budem Spencerem nebo Terrence Hillem, který si zde zahrál lehce netradiční roli. Sice je pořád úsměvavý sympaťák s jiskrou v oku ale místo drsňáka jde o vzdělaného uťápnutého mladíčka, který se musí za pomoci tří typických divokozápadových kovbojů teprve naučit. Jenom tato konfrontace je poměrně vtipná, parodická a přináší příjemné odhlečení. Konečně mají chlapi z westernového světa s tabákem v puse a potem na čele nějaký protipoĺ. Toho bych se asi v Leonettiho westernu nedočkal. Když už tady byl takový dobrý náběh, chtělo to ještě více přidat opravdových vtipů a nesázet jen na výchozí motiv a příjemně odhlehčnou spaghetti atmosférou. Nejde o nic důmyslného a na tempu, humoru a tahu na branku šlo trochu přidat. Ale jde o poměrně pohodovou a milou podívanou, která probudí minimálně menší úsměv a když mohu u westernu alespoň pomýšlet na nadprůměrné hodnocení, nemůžu toho nevyužít, i kdybych měl mírně nadhodnocovat. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Film, který v sobě skrývá nefalšované kouzlo i po uplynutí skoro půlstoletí. Již úvodní titulky na mě uvalily velký nával nostalgie, ta úvodní písnička se z hlavy prostě a jednoduše nevymaže. Osobně tohle řadím mezi ty nejpovedenější tituly, kde se neobjevil po boku Hilla i Budd Spencer, tady se Terence herecky vyřádil. Nutno podotknout, že bez původního českého dabingu film působí polovičně, pokud jste film doposud neviděli, tak vám radím pustit si tuto variantu. Bill, Kazatel a Opičák super postavy, párkrát jsem se zasmál upřímně od srdce, tato italská komedie je nahláškovaná dost slušně. Příběhově to asi nemá čím překvapit, ale v tomto ohledu budu na film s hodnocením mírný, jako odlehčená zábava to funguje na jedničku. Určitě si časem snímek zase pustím, protože za to stojí. Toť vše. Za mě 8/10 P.S. Morton boží :D ()

Galerie (47)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel v okolí Plitvických jezer chorvatského Národního parku. (Landauer)
  • Ve zděděném ranči nechal svému synovi, Siru Thomasi Fitzpatricki Phillipi Mooreovi (Terence Hill), jeho otec křídou vzkaz: „God save you from the Queen.“ Jedná se o ironickou narážku na slavné a ctěné: „God Save The Queen.“ (sator)

Reklama

Reklama