Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti se odehrává příběh, jehož hrdinkou je nenápadná a tajemná dívka Ash. Svůj čas tráví stejně jako většina jejích současníků: nikam nechodí, s nikým se nestýká, hlavní a jedinou aktivitu nachází v hraní počítačových her. Ty však už dávno ztratily svou nevinnost, jsou návykové a zabíjení je v nich opravdové. Ash patří k nejlepším hráčům nebezpečné bojové hry, zvané Avalon. Když se dostane do hráčské úrovně "Speciál A", smrtelný hazard se pro ni stává děsivou posedlostí.

Pochmurně laděnou animovanou sci-fi natočil zkušený japonský režisér Mamoru Oshii (jenž zaujal jako tvůrce animovaného thrilleru Ghost in the Shell). Koprodukční snímek byl natočen s polským komparsem v Polsku. Spojuje hrané scény převáděné do animované podoby pomocí speciální technologie a počítačem vytvořeného světa. Za kamerou stál Grzegorz Kedzierski, který větší část příběhu umístěného do podzemních chodeb a sklepů, úzkých a temných uliček nasnímal do sépiové barvy. Hudbu japonského skladatele Kenjiho Kawaie nahrála Varšavská filharmonie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Shit 

všechny recenze uživatele

A tohle bylo jako co? Celej film sem vlastně nepochopil o co tam šlo a k tomu všemu to je děsná nuda. A to zpracování, tomu řikám správný psycho, buď sou barvy hrozně tlumený a nebo zase strašně barevný, celý to působí děsně nezáživným dojmem a naprosto lehce sem se v tom ztratil, protože to nedokáže zaujmout skoro ničim. Tohle je fakt ztráta času, ale je možný, že v tom někdo jinej objeví něco duchaplnýho a zajímavýho, protože se to tak tváří, ale mě se to fakt nepodařilo ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Uf, kdyby byl Avalon debut amatérského režiséra, tak si o něm řeknu "dobrý, z něj ještě něco bude". Ale že něco tak lacině vypadajícího a ukrutně utahaného natočí autor nejlepšího cyberpunkového filmu všech dob? To trochu bolí. Fakt že Avalon natočil v Polsku, s Polským zněním, kulisami a herci, je nakonec ten nejmenší problém. I to že film natočil na obyčejnou televizní kameru a jen futuristickou estetiku virtuálního světa dodělává přepálenými filtry by se snad sneslo. Ale zoufalá pomalost s jakou se plouží k finále, ta je nesnesitelná. V pokračování Ghost in the Shell měl tendence k pomalému vyprávění také, ale tam se aspoň snažil vyplnit prázdno nadhazováním filosofických myšlenek a ohromujícím vizuálním zpracováním. Tady není nic, jen to prázdno cyberpunkové dystopie, a ticho. A čekání na pointu, která není špatná, ale stačila by do krátké povídky, ne do celovečerního filmu. 5/10 ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vítězství formy nad obsahem. Nádherně nasnímané, špatně zahrané, zdlouhavé nic podbarvené krásnou hudbou Kenja Kawaia a překvapivě docela dobrou atmosférou. Snímek měl evidentně malý rozpočet a je to na něm vidět, ale i tak nebo právě proto má vizuální stránka své kouzlo. Kdyby to raději Oshi natočil jako anime udělal by lépe, takhle je to za slabší 3/5. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě celkem inteligentní film, který zůstal nepochopen a nedoceněn, ale to je vinou hned tří faktorů - režiséra, propagace a diváckých očekvání. Víc to rozeberu - 1. Ošii si Avalon částečně kazí sám podlehnutím představě, že takový vizuál je automaticky strašně atmosférický a tak jeho atmosféře podřizuje úplně všechno, jenže výsledek je takový, že sice má něco do sebe, ale nedokáže být tak podmanivý jakým se snaží být a tak je to celé strašně zdlouhavé a to naprosto zbytečně. 2. Část viny je i na propagaci, která to označovala jako animované a tak to navnadilo hlavně diváky hltající každé anime, kteří pak ale čuměli, protože žádné anime nepřišlo. Ošii totiž nikdy předtím nic hraného nejspíš nenatočil a tak nikdo hraný film skutečně nečekal, a k tomu všemu ještě v polštině a s polskými herci. 3. Část viny je i na divácích, kteří, a teď budu asi hnusný, se nedokázali přenést přes (na hraný film) podivný vizuál, ignorovali obsah a nedokázali se smířit, že to není tak bombasticky natočené jako Ghost in the Shell. Ten typ skalních fanoušků anime, který z Japonska viděl něco hraného jen výjimečně (a jestli vůbec) byl pak naštvaný o to víc, protože po Ghost in the Shell si režisér dovolil přijít s něčím takovým, nedokázali to přenést přes hlavu a obsah ignorovali. Ze všech tří faktorů je jasné, že Avalon se nepovedl z každého úhlu pohledu, ale zase ne tak, aby si zasloužil takové nepřijetí, jakého se mu dostalo. Aspoň já takový pocit mám. Klidně bych se i vsadil, že kdyby to Ošii natočil jako anime, bude to mít minimálně 75% a hromada lidí z toho bude nadšená podobně jako z Ghost in the Shell. Škoda jen, že scénám čistě o formě se tu dává taková přednost, jinak si myslím, že by se mi Avalon hodně líbil. Popravdě mi možná je i sympatičtější, než první Ghost in the Shell a dá se tu najít i dost povedených scén, včetně samotného závěru. Jen mě překvapuje, že se režisér, který celý život natáčel a stále natáčí v Japonsku, se zničehonic rozhodne natočit film v Polsku. To tak nějací svérázní režiséři asi mají, protože Lynchovo Inland Empire se taky z větší části odehrává v Polsku, jen by mě zajímalo, čím je oba tak zaujalo právě Polsko... Silné 3* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozporuplná záležitosť, ktorej námet sľuboval predsa len viac. Osobne mi nesadla vizuálna stránka filmu, kde sa tá rozporuplnosť prejavuje minimálne rovnako, ako v scenári. No a do tretice sa tá schíza ukazuje aj v netradičnej koprodukcii, čiže je to tak divné, ako to aj znie....Japonsko a Poľsko, skôr by som povedal, že Japonsko verzus Poľsko. Výsledkom je remíza, ale keď ste očakávali víťazstvo, považujete ju za prehru. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

  • „Třída Real“ byla ve Varšavě. (griph)

Reklama

Reklama