Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Herecká sestava byla velmi zvláštní, co figura to charakter. Škoda, že se na tom lépe nezapracovalo a vůbec celý ten seriál byl zvláštní. Atmosféra byla taková potemněla a hutná, mohla být ale ještě mnohem víc. Větší šťavnatost by neuškodila. Klára Melíšková s Miroslavem Krobotem byli super. Krobot mohl být ještě vetší cholerik. Když jsem ho viděla, jak se veze v tom Ládínkovi, tak jsem se odbourala. Ale jo, k němu to auto sedlo. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Buď točím Temný případ, nebo typickou českou fraškovitou bramboračku o neschopných policajtech, obojí zároveň je ale pro diváka smrtící koktejl. Nečetl jsem předlohu, ale zajímalo by mě, kde začíná Jarchovského scenáristický "vklad". Co se týče Březinovy hudby s odkazy na kdeco, je nejen otravná, ale i nevhodně nasazovaná a vyrábí drama tam, kde se vůbec nic neděje. Snaha dostat do toho podle zahraničních vzorů motiv nefunkční rodiny jednoho z kriminalistů zavání křečí. U prvního dílu jsem se permanentně smál, pak už jen sklesle seděl. Tak nic. ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Zatímco golfisti a jiní profesionální neherci, tak i další jemu podobné kreatury všeho druhu a nudní suchaři tetelící se nepochopitelně na prvních stránkách čsfd nefunkční rodinky, spláchli Hřebejka do hajzlu a s Jarchovským si před tím vytřeli interleguání prdel, tak já, jakožto nepozér (novotvar, podobně jako NEROM), pálím příjemnými třemi pizdami a to hlavně za výběr herců. Už jen proto, že tolik hoven a síry na hlavy celého hereckého ansáblu jsem dlouho nečetl... no, za mě to byla jen (opět) Voříšková, která by si zasloužila obsah kloaky do xichtu, ale to je jen věc osobních antipatií, navíc zavrzala asi jen osm slov, to se dá s jistou dávkou empatie přežít. Ještě mě napadá jedno vysvětlení pro tak nízké hodnocení arbiteřích jelit. Patrně je znervózňoval Budař a oni si nechtě vybavili to vytěsněné z paměti... ano, ministranství a ponížení v zákristii, či snad byl problém šukající padre? Ještě vše podrobím dokonalé a naprosto precizní analýze a budu pomýlence sledovat... anebo ne, to je zábavnější čumět, jak zasychá barva. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Případ pro exorcistu by se dost dobře mohl jmenovat Čekání na Sherlocka. Já opravdu nevím, co se ostatním nelíbí. Poslední dobou na českém písečku pozoruju naše skvělé herce a v podstatě je mi jedno, co se na place děje, prostě mě baví je pozorovat. A v tomto trojdílném opusu s Krobotem, Budařem, Taclíkem a skvělou Klárou Melíškovou mi prostě nechybělo nic. Noo, možná jen to, aby na konci toho všeho policajti drapli na vsi po nějaké babce v šátku a řekli: "Tak pojďte pani, půjdete s námi." S tou chytlavou hudbou sice pořád čekáte, že se zpoza každého rohu vynoří Sherlock se svým "If brother has green ladder, arrest brother", ale k čemu by jim tam byl? Vždyť ti všichni Andersonové si tam vystačí sami, byť teda počet traumatizovaných vyšetřovaných vzroste geometrickou řadou. Abychom si to vyjasnili naprosto bez legrácek- mně je úplně jedno, jak to Hřebejk s Jarchovským zamýšleli, jestli vážně, nevážně, krimi, drama, nebe/peklo/ráj. Ale ať v tom klidně pokračují, protože to funguje. Jo, a ještě jedna věc. Nemáte voheň? ;-) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hmmm. Tohle se hrubě nepovedlo a roztříštění na tři díly bylo už moc. Dva by bohatě stačily, nebýt zbytečných slepých dějových linek životů některých postav (policajtova dcera?), nulového napětí, neustálého házení mimo další slepá ramena děje, mnoho nesmyslů... Bohužel Klára Melíšková by si měla nechat udělat pořádně sednoucí zubní můstek, protože to lepidlo na zubní náhradu nedrží. Celý děj kolem Budaře nakonec úplně zbytečný, Voříšková mohla bez potíží zcela absentovat a diváci by si jí tak nepletli s další její rolí, která jde hned po tomhle do TV. Finální pointa kolem pachatelů a jejich odhalení vůbec naprosto mimózní a to jediné, co mohlo být zajímavé, tedy štěkání mezi Melíškovou-Krobotem a vůbec Krobotova postava, perfektně a bravurně nesnášející snad úplně všechny, všechno a všude pořád, byli totálně nevyužiti. Kapitolou samu pro sebe byla hudba, kdy jsem díky ní nevěděl, jestli je tedy vše kolem vraždy komedie a jindy zase ne... ne, že by ta melodie a motiv byly špatné, ale pasovalo by mi to spíše k nějaké praštěné komedii ála vyšetřující ex-soudkyně Jiřina Bohdalová, než k vyšetřování vraždy. ~~~ Hřebejk, Jarchovský, zase nedostatečně! ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Magnetofon používaný vyšetřovateli je polský HGS TB-2408 Unitra Aria z 80. let 20. století. (sator)
  • Když komisařka Výrová (Klára Melíšková) zamyká a odemyká svůj služební automobil Škoda Yeti, ozve se mňoukavý zvukový signál. Ve skutečnosti ale automobily Škoda nikdy žádné zvuky nevydávají. (Martin_L)
  • Vyšetřovatelka Horová (Tereza Ramba) se ptá Jiřího Pánka (Marek Taclík): „Kolik stál ten váš barák?“ Pánek bydlí v domě na silu v Olomouci, přestavba sila na dům stála 45 milionů Kč.
    (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno