Reklama

Reklama

Marta Kubišová: Modlitba pro Martu

(hudební videoklip)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Marta Kubišová, víťazka Bratislavskej lýry z júna 1968 mala zložiť pre seriál Píseň pro Rudolfa III (1967) pieseň, no nahrala ju až pár dní po okupácií sovietskych vojsk. Hudbu zložil Jindřich Brabec a text napísal Petr Rada, pri nahrávaní doprevádzal Martu na piano Angelo Michajlov a na bicie Karel Černoch. Na magnetofónovej páske bola prevezená do Československého rozhlasu, ktorý brojil proti okupantom. Neskôr sa v roku 1969 objavila v televíznom programe, pre ktorý bola určená. Bola vydaná na albume "Songy a balady" a stala sa symbolom revolúcie v roku 1989. (Marek1991)

(více)

Recenze (10)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Feudální klip o vrácení moci lidu mi připadá nechtěně vtipný, ale kdo by nechtěl, aby lidé byli svobodní a byl u nás mír? Právě teď mne napadá minimálně desítka jmen světových politiků finančně napojených zbrojní průmysl, kteří s tím mají problém. Ale naštěstí tu jsou naši chrabří politici, kteří jim poslušně vlezli do zadků a odevzdali jim naši republiku tradičně bez boje. Pokud bude tato skladba symbolem i té příští revoluce, která skutečně přinese svobodu a nikoli kecy o svobodě, tak jí tu pátou hvězdu rád udělím. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejslavnější píseň seriálu "Píseň pro Rudolfa III". Symbol (hymna) "Pražského jara" (68) a "Sametové revoluce" (89), kde se mluvilo o svobodě, rovnosti a charakteru člověka (to už jsem taky někde slyšel). Píseň je to určitě krásná, neskutečně silná a smutná (depresivní), to se musí nechat, člověk když to slyší, tak v něm až mrazí a chce se mu brečet, až tak je to silné. Bohužel, po více jak 40 resp. 25 letech, se toho moc nezměnilo; "Lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou!" Děkujeme Vašku! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Symbol túžby občanov Československa po slobode. Výraz tváre Marty Kubišovej hovorí za všetko, ťažko sa mi niečo dodáva, bravúrne. ()

Zajímavosti (4)

  • Píseň se stala neoficiální hymnou všech lidí, kteří byli okupací hluboce zasažení a symbolem roku 1968. Její autoři dostali později zákaz činnosti, Petr Rada byl donucen emigrovat, skladatel Jindřich Brabec měl zákaz v písňové tvorbě, filmu i televizi, zbylo pro něj jen divadlo, a Marta Kubišová měla doživotní zákaz vystupování a nahrávání. (sator)
  • Hlavní myšlenku písně, vlastně její slogan „Ať mír zůstává s touto krajinou, slova zloba, závist, zášť, ty ať pominou,“ si půjčil autor textu Petr Rada od Jana Amose Komenského. (sator)

Reklama

Reklama