Reklama

Reklama

Doktor Martin

(seriál)
  • Slovensko Doktor Martin
Trailer
Komedie / Rodinný / Drama
Česko / Slovensko, (2015–2016), 27 h 41 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Petr Zahrádka

Kamera:

Miloslav Holman

Hrají:

Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Gabriela Marcinková, Jana Štěpánková, Norbert Lichý, Václav Kopta, Tomáš Měcháček, Tomáš Jeřábek, Emília Vášáryová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Do malé vesničky pod Beskydy přijíždí nový obvodní lékař. Jmenuje se Martin Elinger. Až do té doby pracoval jako špičkový chirurg na specializovaném pracovišti v Praze. Teď jej čeká praxe obvoďáka a venkov se všemi svými charakteristickými znaky. Mezi ně patří i to, že všichni se všemi komunikují většinou na hodně blízkou vzdálenost. A to je hlavní kámen úrazu. Arogantní a ironický doktor sice profesně zvládá i ty nejsložitější případy, v běžné komunikaci s lidmi je ale jako slon v porceláně. Mezi své nové spoluobčany nezapadne a často si svým přičiněním komplikuje i ty nejjednodušší životní situace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (239)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když tedy pominu fakt, že jde o převzatý námět a českou mutaci britského originálu, na což už jsem vysloveně alergický (proč ČT prostě nezakoupí originální seriál a nenadabuje ho, jak se to vždy dělávalo), tak tahle nápodoba vlastně nevyznívá tak strašně. Celý seriál je vlastně o Miroslavu Donutilovi a divákovo vztahu k němu - pakliže s ním nejste na štíru, český Doktor Martin je v podstatě povedená věc. Donutilovo herectví a charakter hlavní postavy k sobě přesně pasují. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Reálie přenesené z britského prostředí do Beskyd (hlavně ta sousedská pospolitost) působí uměle. Po pár dílech se to z komedie mění na frašku. To by tolik nevadilo, pokud by to scénáristé nepřekombinovávali a hlavně, kdyby to bylo zvládnuté herecky. V seriálu vedle sebe hrají jak špičkoví herci, tak druhá či třetí liga, což působí dost nevyrovnaným dojmem. Přibližně v polovině série snižuji ze tří hvězdiček na dvě a doufám, že ČT buď zvedne laťku kvality, nebo od točení další série upustí. || Neupustilo. Nezvednulo. Nuda Beskydech na pokračování. ()

Reklama

cyright 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Tím budiž řečeno, že to překvapivě není úplný odpad. Naopak dokonce pozitivní momenty překvapivě převažují nad negativními. Mezi ty negativní patří zejména příliš primitivní a na pilu tlačící vyobrazení svérázných vesničanů, což místy skřípe hnusněji než nehty na tabuli. Antagonismus vztahu Pražák versus vesničané je tak zbytečně přepínán zejména v doktorův neprospěch. Martin je vlastně neustále v defenzívě a musí něco dokazovat a někomu se podřizovat až ponižovat, zatímco v reálném životě by si doktora na malé vsi všichni předcházeli a líbali mu ruce i kdyby to byl sebevětší parchant. Ačkoliv chápu, jaký byl účel, přesto tato seriálová poloha působí neobvykle trapně. Pozitiva: některé nápadité příběhy, mnohé povedené komické situace, výborná chemie Donutil - Čvančarová. Seriál si určitě nezaslouží odsouzení po prvním díle a předpokládám, že až mnozí zdejší odborníci, kteří bez okolků častují pěti hvězdami každý trapný hollywoodský výměšek, vytáhnou hlavu ze zadku opět na chvíli na denní světlo, tak tento seriál si ještě minimálně o 10-15% polepší ze stávajících 50. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Donutila nesnáším! Jeho hloupé pitvoření snesu jenom v Pelíšcích. Doktor Martin je ale v tomto směru potěšením. Donutil je tam konečně jiný. Dá se na to koukat, nejedná se o nic světoborného, ale neurazí. Seriál z hezké vesnice si klidně v pátek pustím a přítomnost Norberta a Jitky mě dokonce velmi potěší! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak se objeví nějaký nový seriál, mísí se ve mě touha sledovat současnou českou tvorbu s mírnými obavami. Zde ještě násobená přenesením původní předlohy z anglického venkova někam do Beskyd. Leč s potěšením musím konstatovat, že výsledek působí velice příjemným dojem. Původní scénář Dominica Minghella nedostal na frak, Donutil je zhruba stejný morous jako Martin Clunes, Jana Štěpánková coby tetička kouzelná. Kvalita jednotlivých dílů kolísavá. Českému scénáři vyčítám, že nanapsali dialogy horalům do huby. Na to nemusí být nikdo ligvista, aby poznal, že takto lidé z Velkých Karlovic nemluví. Inspirace původním námětem mohla fungovat, ale chtělo to víc originality. ()

Galerie (383)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se od jara 2014, přičemž fiktivní beskydskou vesničku Protějov zastoupila obec Velké Karlovice a doktorovu ordinaci 260 let stará budova fary místní římskokatolické farnosti. (ČSFD)
  • Pri nakrúcaní v Beskydách zažili všetky ročné obdobia. Pre Miroslava Donutila bolo najťažšie zmieriť sa s tým, že doktor Martin sa stále pohybuje v obleku, či je vonku 35 stupňov alebo mínus 15. (krasomama)
  • Miroslav Donutil hral zatiaľ iba v dvoch seriáloch, a to Hotel Herbich (od r. 1999) a Četnické humoresky (od r. 1997). Producent mu povedal: „Mám možnosť kúpiť práva k anglickému seriálu, ktorý je v Európe úspešný, a kúpim ich len vtedy, ak budete hrať hlavnú rolu.“ Scenár sa Donutilovi zapáčil, tak súhlasil. (krasomama)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama