Reklama

Reklama

Paterčata

(seriál)
TV spot

Epizody(13)

Obsahy(1)

Saša s Tondou chtěli holčičku a mají paterčata. Z obyčejných lidí nejsledovanějším párem v zemi. A porodem to jen začíná. Třináctidílný dokumentární seriál České televize zachycuje unikátní osud rodiny, do níž se v červnu 2013 narodila historicky první česká paterčata. Jde o případ, který je naprosto bezprecedentní zkouškou pro všechny: lékaře, politiky, úředníky i český sociální systém. Nejvíc ale pro mladý pár, který chtěl svému synovi pořídit sestřičku. Jejich příběh sledujeme na velkorysé ploše jednoho kalendářního roku, od porodu paterčat po jejich první krůčky.
Jsme svědky toho, jak se pod tlakem okolností mění vztahy v rodině, vztahy s pečovatelskou službou, sousedy a veřejností. Seriál zároveň upozorňuje na diskriminaci dosud přehlížené menšiny – rodin s vícerčaty, jejichž jsou paterčata extrémním reprezentantem i symbolem. Právě jejich případ totiž rozpoutal celospolečenskou debatu, na jejímž konci snad čeká změna zákona o podpoře rodin s vícerčaty. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (76)

Olík 

všechny recenze uživatele

Než se budu věnovat novému "black and white" dokumentárnímu seriálu České Televize, tak snad jenom: "halóóóó, tady je sociální síť pro filmové fanoušky, vylévat si své srdéčko můžete na novinky.cz........já taky nejsem dvakrát odvařený z toho, jak tu tlupu (Vy víte koho myslím) budeme do smrti živit, ale tady se recenzuje televizní pořad". Dobrý, už můžeme. Už samo narození paterčat je událost hodná zvýšené pozornosti a to, že jde o malé gypsies (kdo chce, tak klidně romy) je jenom příjemný bonusem navíc. Díky tomuto faktu se dokumentaristovy najednou otevírá náruč plná možností. Nejde už jenom o rodinu, ale i o prarodiče (protože to jsou ozajstní cikáni), sociální pracovnice (protože jejich "továrnou" je cikánská domácnost), zaměstnavatele otce (cikán a pracuje?!?!), pohledy z venčí (které budou vždycky odlišné, než kdyby šlo o bílé děti).......zkrátka paterčata a ještě k tomu tmavé, to je látka rozměrů zadnice Kim Kardashian a Alena Derzsiová se k ní postavila jako cikán k sociálním dávkám, to jest čelem s tím, že dary, které jí byli z dány z hůry neodmítla. ()

rakovnik

všechny recenze uživatele

Včera jsem zhlédl v přestávce fotbalu jeden díl a velice mě zaujalo, jak babička odmítla dělat za peníze to, co dělá u paterčat zadarmo, protože by přišla o své dávky. Také mě zaujalo, kolikrát byla v jednom díle zmíněna Kanada a také to, jak je Česká Republika nevděčná a rasistická (rozuměj též ti, co nic nedávají). Zajímalo by mě, zda ČT natočila tento pořad proto, aby nám ukázala unikátní zázrak přírody, nebo proto, abychom lépe porozuměli naší menšině a dostali ji tak do úcty. Vzdávám hold tvůrcům pořadu, protože tak pravdivý dokument natočit a pustit do televize je odvážné, nicméně vzdávám se hodnocení, protože jsem zaujatý obsahem, nikoli formou, navíc jsem viděl pouze jeden díl a více vidět nechci. S komentáři, hodnotící etnikum, nikoli pořad, se proto také neztotožňuji. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Hodnotím především odvahu tvůrců a faktickou zajímavost dokumentu. Pět dětí najednou, to je tedy fičák! Úroveň kolísá a délka je přehnaná. Jestli se někdo u seriálu rozčiluje, škodí sám sobě, takže vypnout TV / mohl by přijít infarkt / a potom ledovou vodu hlavně na hlavu a slunce v duši:-) 1) P.S. Hrdí Češi - jako např. Ydrosten - by se měli nejdříve naučit českou gramatiku a problematiku sociálních dávek. Jinak tady jenom blábolí a obtěžují :-( 2) P.S. Bylo to fakt zdlouhavé, ale udělala jsem si obrázek. Nejvíce pomohla paní z neziskovky a dobří lidé, nejpříjemnější z romské rodiny byl otec paterčat, mladá babička byla pracovitá, ale jinak podělala rodině, co mohla. Státní sociální pomoc je v podobných případech velmi bezradná a pomalá. Jinak je zázrak, že děti jsou krásný a zdravý. Snad bude Saša po další operaci v pořádku, čeká ji náročný rodinný život. ()

Koryntos

všechny recenze uživatele

Náhodně při poslední návštěvě Čech jsem viděla jeden díl tohoto dokumentu. V první řadě, je mi jedno komu se podařilo v jednom vrhu přivést na svět tolik dětí i kdyby rodiče byli černí delfíni s růžovými puntíky. Nehodlám tu kritizovat barvu pleti a jejich zásluhy na poli pracovním, ale chování té rodiny, která si z pečovatelek, které mají za úkol pomáhat a odlehčovat situaci dělají na férovku služky, které by měly zastat nejen děti, ale i uvařit vytřít a uklidit ??? Bez nějakého náznaku vděčnosti, že jim s dětma někdo pomáhá, se tam rodina za celý díl jen navážela do pečovatelek, až mě zaskočilo, že si to ta pečovatelka nechala líbit. Tak nějak jsem nechápala, co vlastně doma dělá ta zasloužilá rodička, když za ní uklízí, vaří a kdo ví co ještě někdo jiný. V díle který jsem viděla, se matka rodu vypravila ke kartářce optat se na budoucnost, což mě zarazilo, že 6 násobná matka hodí starosti a péči o děti na někoho jiného a jede si ke kartářce, jako by se nechumelilo. Když jsem pak viděla, jak jeli do nemocnice sanitkou na kontrolu k pediatrovi, tak mě zarazilo, to jak všechny děti nesli ostatní lidé, jen ta rodička tam nakráčela, jako princezna s volnýma rukama. Jsou to její děti, nebo těch pečovatelek a štvalo mě jak drze se tam dožadovala, ať jí tam ty děcka odnesou. Prostě bez jakéhokoliv vděku, poděkování za to, že cizí lidé mají snahu jim pomoci, že všechno berou jako samozřejmost. Přišlo mi, že ta několikanásobná matka se snaží přehodit všechnu práci a starosti na někoho jiného, což v první řadě tyto všechny povinnosti by se měla snažit zastat sama a v případě potřeby si nechat vypomoci a nedělat z pečovatelek služky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když se narodí dítě, je to radost. Když jich je rovnou pět, je to (co si budeme nalhávat) průšvih. Tady se opravdu „urodilo“. Výprava ven na procházku musí být sakra dobrodružná. Neřeším, jak se ústřední duo vyjadřuje, jak přemýšlí, jakou projevuje inteligenci. Důležitý je samotný výstup dokumentárního cyklu, který není tak divácky zajímavý jako třeba v případě cyklu Čtyři v tom, své diváky si přesto najde. Na tuhle událost si těžko zvykala nejen rodina, ale i děravý sociální systém, kterému podpora rodin s vícerčaty jednoduše schází. U zástupce diskriminované skupiny rodin je však patrná jedna věc. Ta roztomilá miminka se narodila romským rodičům. A ve vyhraněném Česku je to sakra problém. Málo rukou na přebalování, rasové útoky naopak na každém rohu. Tvůrci zvolili až příliš velkorysý prostor (jeden kalendářní rok a třináct dílů), zatím (viděl jsem tři z nich) vykročili poměrně slušně.. i když se obávám, že postupem času si vystřílejí všechny náboje.. uvidíme. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama