Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (216)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně informačně výživný materiál, nicméně výsledek mohl být lepší. Úvodních 40 minut dávala velkou naději, že by příběh mohl být ještě silnější. Škoda návratu z vězení a následného utlumení dramatičnosti. Cením si nicméně faktu, že jsem se o Hollywoodu leccos dozvěděl, o tom že komunisté ve "svobodné" Americe prožívali své horké chvilky podobně jako u nás kapitalisté jsem věděl. Bryan Cranston pozoruhodný výkon a zasloužené nominace. 70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Týpek, který natočil blázniviny se Stillerem a Meyersem, se vrhnul na seriózní drama ze zákulisí filmového průmyslu a výsledek nedopadl vůbec špatně. Možná by neuškodilo trochu stříhat (politické debaty mě neberou), ale od chvíle, kdy Trumbo pod cizím jménem odevzdá "Prázdniny v Římě", nabere vyprávění ten správný směr. Asi si konečně seženu "Spartaka", Kirk Douglas byl docela sympaťák :). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po GUN CRAZY a BIG JIM McLAIN mi přišlo příhodný navázat tímhle. Za mě zatím doposud to nejlepší na téma mccarthyismu, zde v příběhu brilantního scénáristy, který skončil na černý listině, léta se pak musel ponižovat a živořit. Je to tu hlavně "přehlednost" a výborní herci, čím TRUMBO perlí, předně Cranston. Zvlášť zajímavý pro všechny fandy dějin USA a Hollywoodu, i vzhledem k angažmá osobností jako byl Wayne, Nixon nebo Kirk Douglas. Jaká je spousta biografií poloviční nuda, tohle vůbec. 9/10 "We can pledge not to fall prey again to the dangerous power of fear or to the impulse to censor, even if that pledge is really only a hope." (Writers Guild of America) ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Hrdě bych oprášil svůj pionýrský šátek a odříkal svůj slib ve prospěch srpu a kladiva, kdyby doba a režim idealizovaný Trumbem, měla fungovat tak ideálně. Na druhou stranu americký hon na čarodějnice, vše rudé a komoušské, nebyl vlivem doby a studené války, příliš demokratický a tak před podobnými proletáři dokážu jen smeknout. V té době hájit ideu levicového blahobytu, bylo jako dnes uprostřed Bagdádu hlásat na ulici ve jménu Ježíše krista. Naprosto precizně zahrané, herecky i filmařsky zvládnuté. Byl jsem až překvapený, že mne podobné téma dokáže takto zaujmout. Pokud by byl komunistický režim jen o touze podělit se se svačinou, tak by se nám tady těch posledních 50 let žilo opravdu skvěle. Film je dobrou volbou na kvalitní podívanou. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)
  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama