Reklama

Reklama

Meru

Trailer

Dokument o třech špičkových horolezcích, kteří se na indické hoře Meru pokouší zdolat takzvanou Žraločí ploutev, jeden z nejnáročnějších vrcholů na světě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Někdo by řekl, že jsou to hrdinové. Já ne, podle mě jsou to magoři. Ale magoři s neobyčejným životním příběhem. Nechce se mi ani věřit, co všechno museli podstoupit, aby si splnili svůj sen. A jen o trochu míň se mi chce věřit, že se nenašel někdo, kdo by jejich šílený výkon zrežíroval tak, aby mu nesebral většinu napětí a atmosféry. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Všechno, co se odehrává v tomhle filmu, je extrém. Jen o filmu coby celku to bohužel neplatí. Líbil se mi, ale není to to nervydrásající kino, kdy si člověk na konci úlevně oddechne. Což ale na druhou stranu zaslouží i pochvalu, protože tohoto efektu lze docílit poměrně spolehlivě, pokud by chtěl Jimmy Chin z nás diváků za každou cenu ždímat emoce. Tohle ale asi nebude mít v povaze. Je to poctivej, drsnej chlap, táta by z něj měl určitě radost. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

"Vidíte tie obrie bloky? Pohybujú sa pod mojou váhou.... Toto nie je zvuk, ktorý by ste chceli počuť" Títo pání sú blázni. Stopercentní blázni v mojich očiach. Musí im chýbať akási zložka myslenia, ktorá vyvoláva strach. Strach z výšok, strach z bolesti a hlavne strach zo smrti. Ja by som neliezol ani telefónny stožiar, nie to na nejaký takýto psycho kopec. Meru je jeden z najťažšie zdolatených vrcholov sveta, omnoho náročnejší a zradnejší ako samotný Everest. Svedčí o tom aj to, že ešte sa nikdy nikomu nepodarilo dostať až na vrchol. Až do teraz. Trojica Conrad Anker, Jimmy Chin a Renan Ozturk sa o výstup pokúšala už v roku 2008 no 100 metrov pred vrcholom sa museli otočiť a vrátiť dolu. Nevzdali sa však a svoj pokus zopakovali. Tentokrát úspešne. Dokument Meru mapuje veľmi pútavým spôsobom oba tieto výstupy a takisto udolasti, ktoré s hlavnými hrdninami súvisia. Je to parádny dokument, so skvelými zábermi, na ktoré je radosť sa pozerať. To, že mali takýto výhľad naživo im môžem len závidieť. 80 %!! ()

cross 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl hodnotit výkon, který pánové předvedli, tak je to čistočistých 5*, ale podobné dokumenty prostě nejsou a nikdy nebyly moje krevní skupina - v natahovaném čase prezentují snažení o nadlidský výstup se zcela absurdními okolnostmi (lavina, zranění, mrtvice....), doplňované o komentáře v neustále stejném uspávacím tónu. Meru není jiný - dobře natočený pohled na úchvatné posouvání hranic alpinistických disciplín je bohužel stejně "nudné" jako přednášky našeho nejlepšího himalájského lezce Máry Holečka, který se sice má čím chlubit a má čím zaujmout, ale jeho nekonečně dlouhé večery vždy sklouzávají k uzoufání nudnému filozofování... Dobré, ale bohužel nic víc... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Meru je napůl horolezecký dokument, napůl dokument o neuvěřitelných osudech několika lidí. Příběh je tak nějak přirozeně rozdělen do 3 částí. Klobouk dolů před ústředním triem a před faktem, že stále a za všech podmínek natáčelo. Výstup na Everest se po zhlédnutí Meru zdá být příjemnou nedělní procházkou. 8/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Horolezec Renan Ozturk je mimo jiné také úspěšným kameramanem, fotografem a malířem. (Platom)
  • Výstup na Meru Peak cestou Shark's Fin je zapsán v Guinnessově knize rekordů. (Platom)
  • Conrad Anker v roce 2016 prodělal ve svých 54 letech při pokusu o prvovýstup na horu Lunag Ri (6 907 m. n. m.) srdeční infarkt. Jednalo se o dosud nepokořený vrchol ležící v Himalájích. Po této události přehodnotil své životní priority a výškové lezení pověsil na hřebík. Náročný výstup se v dalších letech pokoušel dokončit jeho horolezecký partner z rakouska David Lama, kterému se to nakonec v říjnu roku 2018 podařilo. V dubnu roku 2019 bohužel tragicky zahynul společně s dalšími horolezci pod mohutnou lavinou v pohoří Rocky Mountains. Bylo mu pouhých 28 let. (Platom)

Reklama

Reklama