Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 1

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (106)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK45miliónovTržby USA $8,905Tržby Celosvetovo $3,703,000▐ Zručne natočená dobrodružná historická dráma z Nórských končín. Dejovo ide o slušnú jazdu prevažne na lyžiach ale dobre je to celkom osviežujúce, herecky sa tu moc neprehráva, nechýba napätie a aj nejaké tie súboje. /70%/ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mě tvůrci měli na lopatě od samého začátku, překrásná příroda, fantastické záběry, parádní lyžovačka a k tomu ty hromady bělostného sněhu.. K příběhu - mladý král umírá, byl zavražděn a než vydechne naposledy, stihne vyslovit, že má syna.. Od této chvíle začíná napínavý a houževnatý boj o život malého chlapce, čestných mužů proti zrádcům.. U mě spokojenost.. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o žiadne veľkolepé dielko a tvorcovia sa o to ani nesnažili, napriek tomu sa može oprieť o poctivé severoeurópske spracovanie, ktorému prakticky nie je čo vytknúť. Snáď len klišé, kde klaďas može byť pokojne postrelený šípom, pre jeho uzdravenie potom stačí iba šíp z tela vybrať, prípadne napiť sa špiritusu a všetko je v pohode. Atraktívne zasadenie do zasneženej severskej krajiny, kde predchodcovia dnešných lyžiarskych bežcov sú rýchli sťa konský záprah, kvalitne a surovo spravené akčné súboje sú tým pravým lákadlom. A to aj na úkor slabšie pôsobiacej historickej zápletky, ktorá bežnému Stredoeurópanovi toho veľa nebude vravieť. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Slabší scénář spolehlivě vyvažuje přesná kamera a obsazení složené z norské herecké špičky. V zásadě to není vůbec špatné, konkrétně milovníci zimních sportů a historických filmů si přijdou na své, ale vzhledem k tomu, že mě moc nebaví ani jedno, ani druhé, a celé jsem to trapně absolvovala jen kvůli Hagenovi, zůstávám u tří hvězd. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako trošičku drsnější vánoční českotelevizní pohádka mixnutá jednu chvíli James Bondem v horách u Bratislavy ;-) nebo i tím Krakonošem a lyžníky. S podivnostmi jako dítě, které asi nekaká a nečurá, vydrží v klidu den nejíst a tak. Hlavní padouch sice nejde pro ránu mečem daleko, jak jde o trůn, ale bráchu nechá žít, holku, která ho zradila, si chce vzít, nějak nechápu. A příběh samotný je prostinký tak na poloviční stopáž. Jinak to rýpe správně moderně do církve a křesťanství, ale aby proti tomu postavili tvůrci nějaké severské obřady, bohy, tradice, to ne. Jo a při soubojích těžko poznat, kdo je kdo a komu fandit, všichni jsou zrzaví, dlouhovlasí s fousama. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama