Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavá historická událost jakožto jedna z prvních vlaštovek rozdmýchávajících nenávist vůči židům, která nakonec vyvrcholila... no, (téměř) všichni víme jak. Cením kvalitních dialogů a povětšinou dobrých hereckých výkonů, díky kterým byly veškeré scény ze soudní síně dostatečně napínavé. Výpravou je to spíše komorní, ale chválím dobré kostýmy a make-up. Karel Roden v roli TGM tradičně velmi fajn, stejně jako Jaroslav Plesl v roli obhájce. Ale jinak celkově to zpracování do podoby dvoudílné zbytečně roztahané a místy podivně odlehčené televizní inscenace s docela nudnou statickou kamerou, téměř neviditelnou režií a občas velmi nehodící se hudbou se mi vždycky úplně nepozdávalo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pro mě obrovské překvapení. Vkusně a velmi zručně natočené historické drama na motivy asi nejzajímavějšího případu a soudního procesu české historie. Tahle dvoudíln minisérie mě opravdu příjemně překvapila - herci opravdu hrají, postavy jsou skvěle napsané, atmosféra také není marná a i ten voiceover tam byl podle mě použit tak nějak s vkusem. Navíc je to natočeno tak nějak po anglicku, je to pomalé, rozvláčné, ale ani maličko to nevadí a celkem rychle to uteče (občas mi i ty tři hodiny přišly málo). Z herců bych vyzdvihl hlavně skvělého Plesla, Rodena jako Masaryka a mladého Heřmánka, ale i ostatní podávají perfektní výkony a prostě jim to věříte. Ještě bych se měl zmínit o použité hudbě a o scéně úvodní vraždy - ta je natočena opravdu perfektně. Celé je to podle mě prostě super a já jsem rád, že i dnes se u nás povede natočit výborný film, obzvlášť o tak zajímavém historickém tématu. Mě se to líbilo a u reprízy nebudu chybět. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Svět má na velkofilmy Baye, u nás straší Polesný. Pane Polesný, jenom taková drobnost - neměl jste náhodou režírovat Lídu Baarovou? Vaše ambice dělat ze standardního tv filmu kino-inscenaci je vskutku fascinující. A v jaké fázi Vám došlo, že točíte s neherci, pro vyhaslou Čt a ještě blbě?! Aha, odpovím si sám, Vám to nedošlo. Takže na tenhle film se nedalo vůbec dívat, víte to, že. Byl dokonale příšerný. Ve jménu všech amerických bijáků se angažoval Roden, s nímž má sebedebilnější film hereckou jistotu. Masarykovi byl podobný asi jako já Pamele Anderson. Stále ke mně promlouval Roden, nezapracoval nijak na intonaci a barvě hlasu, tudíž jeho kreace je nepovedená jako Křížův Hitler z opusu Liduna. Zbytek herců je odstrašující - Heřmánek junior by neměl, zdůrazňuji NEMĚL nikdy a nikde hrát. Jeho čestné místo je ve vitríně zvaná Ordinace, tam nikoho neobtěžuje. Plesl to je čurák, to víme všichni. Stále stejný ksicht. Další herci už vůbec nikoho nezajímají, tak co se o nich rozepisovat. Film je legračně nasnímaný. "Skvělé" bylo nasvícení. Asi svítili svíčkami. O stupínek výš bylo báječné barevné rozlišení. To nevím, kdo na to přišel. Zřejmě angažovali Osmáka Lafatu (Osmany Laffita) na barevnou korekci. "Tón v tónu", jinak nevím, jak to nazvat, byl tak hnusný pro oči, že jsem po půl hodině litoval, že nejsem pes, abych nerozeznal barvy. Ten barevný hnus se nedal vydržet dva díly. Tahle intelektuální fraška pro hloupé neználky, mně byla desetkrát odpornější než konkurenční VIP vraždy, které alespoň dokázaly přiznat svoji lacinost, kopírku i režijní neumětelství. Od Polesného nic takového nepřišlo. Ten blb je fakt přesvědčený, že natočil dobrý film. Kdyby jeho jediný režijní postup nebyl tak trapně a ohraně televizní. Celé to stálo tak dvě kila. Otřesná výprava, kostýmy, žalostná technická stránka. Polesný pro mě nikdy nebyl režisér. Ten prostě jen přišel diváka obtěžovat. Kdyby raději točil něco ze současnosti. Těch dobových slátanin mám plný šourek. Kurva, kdo pamatuje, že to tenkrát takhle bylo. Já ne! Takže mrdat celou hildamrdiátu, pardon, hilsneriádu. To zase byl, pičo, název. Když to neuvidíte, uděláte jen dobře. 0% ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Dopředu jsem od tohoto dvoudílného filmu nic nečekal a udělal jsem dobře. Kdybych to měl říct stručně, tak bych řekl, že je vidět že to dělali Češi. Dost často jsem se u filmu nudil a to mám historické filmy a historii jako takovou rád. Dialogy mi přišly hrozně strojené, jako by si scénárista myslel, že i doma mluvili v této době všichni extra spisovně a s rozmyslem natolik, že každá jejich věta by se dala použít jako citát. Občas mě děj zaujal, ale těsně potom se vždy stala nějaká podle mě klasická česká kravina typu "po týhle scéně tam dáme pitomou písničku o Židech, to určitě dotvoří atmosféru". Jo a konkrétně tohle napadlo tvůrce během těch pěti hodin filmu asi desetkrát a mně nezbývalo než jen dát oči v sloup. Herecké výkony byly dobré, ale vše kazil onen hrozně strojený scénář. Nejlépe na mě ale přesto působili Jaroslav Plesl při projevech v soudní síni a Karel Heřmánek. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů! Po shlédnutí obou dílů se podařilo ojedinělé dílo mapující jednu kapitolu našich dějin. Jednak poctivá filmařina zavítala i do televizního filmu, což se v našich končinách vídá opravdu vzácně. Herecké obsazení je plné znamenitých jmen i výkonů. Asi už při čtení scénáře se dalo vytušit, že tentokrát se bude jednat o neobyčejnou práci, jinak by těch zvučných jmen jistě tolik nebylo. Po technické stránce prostě skvěle zvládnuto a po té historické prozatím velmi snaživě a nepodlézavě. Při závěrečném čtení verdiktu poroty jsem ani nedýchal a přitom jsem vědel jak do dopadne. A ještě nakonec... právě kvůli takovýmhle filmům je dobré mít doma televizi a zaplatit poplatek za veřejnoprávní stanici. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Karel Čapek do „Povídek z jedné kapsy“ zařadil příběh inspirovaný Hilsneriádou s názvem „Případ Selvinův“. Jedná se o vyprávění starce Leonarda Undena, který se za mlada zastal podezřelého Selvina odsouzeného za vraždu ženy. Selvin se po osvobození Undenovi přiznal, že ženu skutečně zavraždil a začal ho vydírat. Podle povídky byl natočen film Spravedlnost pro Selvina (1968). (stefji)
  • Hilsneriádu poprvé zfilmoval režisér Franz Köhler v roce 1919. Jednalo se o celovečerní film Der Fall Hilsner - Případ Hilsner, v hlavní roli se zde objevil sám Hilsner. (MTHRFCKR)
  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama