Reklama

Reklama

Mamon

(seriál)
Trailer 3
Česko, 2015, 5 h 25 min (Minutáž: 50–58 min)

Kamera:

Martin Štrba

Hrají:

Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Michal Dlouhý, Tereza Hof, Daniel Tůma, Igor Bareš, Ondřej Malý, Dušan Sitek, Pavlína Štorková, Pavel Gajdoš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou příběhu je novinář, který se zabývá kauzou kolem významného státem řízeného podniku. Při zajišťování podkladů ke vznikající reportáži narazí novinář na kontroverzní informace týkající se jeho vlastního bratra, který je do skandálního případu osobně zapleten. (HBO Europe)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (211)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nebudu si brát servítky, norskou předlohu jsem svého času považoval za políček do tváře fanouška severské detektivky. Stala se pro mě důkazem, že seveřané v touze najít nové náměty a zavděčit se mezinárodnímu publiku vytvářejí krkolomné, nerealistické zápletky a zabředávají do mysteriózního světa, který ztrácí kontakt s realitou. Dostávají se tak na zcestí a první sérii norského Mamonu jsem proto dokoukal jen s vypětím všech sil. Od české verze jsem neočekával nic, vlastně mě spíš zajímalo, jestli se dá tak špatně uchopená látka tradičně mizernou českou produkcí ještě více zkazit. Naštěstí za projektem stála ambiciózní HBO, přesto výsledek považuju za svého druhu malý zázrak. Zasazením příběhu do českých reálií divokého kapitalismu 90. let se za vlasy přitažené prvky staly přijatelnějšími. Výhrou bylo angažování Vladimíra Michálka, který má cit pro výběr lokací a vytříbenou vizuální stránku. Významně upozadil mysteriózní linii příběhu - opět ku prospěchu věci. Pokud přesto výsledek něco sráží, pak je to právě dědictví norské předlohy. Nelze si nepovšimnout absurdní hry na náhody, kdy je hrdina příběhu postupně svědkem sebevražd tří významných manažerů. Vytknout se dá i herecký výkon Terezy Hofové, která svou prokurátorku přehrává do podoby karikatury. Klady nicméně výrazně převažují. Dokonce i akční scéna nevypadá jako pokus o parodii západní produkce. Objektivně vzato by to bylo spíš za tři hvězdičky, ale s ohledem na dlouhodobý stav české produkce je to jednoznačně úspěch. Za výpravu a nasazení Matěje Hádka dávám 70 % celkového dojmu. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pro mě bohužel poněkud zklamání; po všem tom hajpu kolem; nebo byla chyba vidět Mamon až po Pustině, která je- si to přiznejme- ve všech ohledech o několik levelů výše. Na jednu stranu jsem ocenil, že jsem nepoznal skoro žádného herce a tedy jsem neměl pocit "toho znám z...", ale to bude nejspíš tím že jsou to hlavně seriáloví herci. Některým role sedla (Šrámek, Zpěváček), ale ta policistka mi přišla moc jednorozměrná, chyběl mi nějaký background a hlavně jestli/proč to měla být Lisbeth Salander lite? Problém jsem měl s tempem, kde se víc jak polovina něco odvíjí a odhaluje, aniž by to (alespon mě) pořádně chytlo a přikovalo k sedačce; z druhé strany konec byl sice intenzivnější, ale zároven z kategorie "WTF a ted mi to vysvětlete a přidejte ty oblíbené nitky vedoucí od postavy k postavě". (Ale na vině je možná severský předchůce - a seveřani tohle mají rádi?). Ačkoliv nepochybuju, že to je jeden z nejlepších seriálů, co u nás vznikly, je to dáno hlavně tím, že spousta těch dalších je dno, za které se dá akorát stydět. Tohle tak 70 % ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Mamon = bohatství. A to je na tomhle seriálu vidět. Nejen v podobě krásných interiérů, ve kterých žijí a pracují úspěšní lidé, ale hlavně na provedení celého díla. HBO peníze má a díky tomu vznikl mysteriózní thriller, který baví. Děj, hra s barvami, atmosféra... No a, že to je norská kopie. Herci jsou naši a skvělí. Hádek hraje uvěřitelně, Dlouhý se mi dlouho takhle nelíbil, Malý mě baví vždycky, i když ve většině rolí je slizkej jak klouzek po dešti. Zatím za 4. Uvidíme co bude dál... Edit po skončení: 5 * nedám. Za 1) 3. a 4. díl byly dost slabé 2) závěr pro mě byl zklamáním. Kdyby se ze 6-ti dílů udělaly 4, bylo by to dle mého názoru ku prospěchu věci. Ale ok, i tak to byl nadprůměrně dobrý seriál. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

"Neexistujou žádný špinavý nebo čistý peníze. Co to vůbec kurva je? Jsou jenom peníze. Tečka." Těžko Mamonu uvěřit dvě věci. První věc je, že se těžko věří, že Mamon má na svědomí stejný režisér, co točil prapodivného Pohádkáře. Druhá věc, které se těžko věří je to, že na české poměry se jedná o brilantní a perfektní kousek. Šest dílů bohatě stačí k tomu, aby se divák mohl pokochat perfektní technickou stránkou filmu a hlavně vytříbeným dějem, ve kterém se mrtvolami, zvraty a výborně sepsanou zápletkou nešetří. Je mi fuk, že se jedná o převzaté dílo. Teda asi do pátého dílu mi to fuk nebylo. Ale poslední dvě epizody mě přesvědčily o tom, že tenhle fakt se dá relativně lehce přehlédnout. Proč? Mamon se dá totiž brát jako pokus,.. experiment. Experiment české filmové produkce a v podstatě důkaz toho, že když se schopnému filmaři i v našich luzích a hájích dostane kvalitní scénář, dokáže z toho vyboxovat maximum. A přesně to se Michálkovi podařilo. Mamon je rozhodně hodně kvalitní, napínavou a brilantní detektivní jízdou. Teď už jen doufat, že se i u nás zrodí stejně kvalitní, nepřevzatý námět. Podrobnější komentář se připravuje. 95% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava sice říká, že už "nejsme v devadesátkách", Mamon ale přesně takhle zastarale působí. Tvůrci by evidentně moc chtěli mít z projektu jakési české Milenium, to by ale nesměli k novinářům přistupovat jako z minulého století a nevytvářet v českém prostředí paranoidní atmosféru obrovského (a absolutně nevěrohodného) spiknutí, jejíž pravidla následně svéhlavě porušují. Navíc ta snaha udělat ze seriálu quality TV světové úrovně z Mamon čiší opravdu až příliš. Něco zachraňují pasující herci a pár kvalitně podaných a regulérně napínavých scén, jinak ale jde spíš o promrhaný potenciál. 55 % ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Filmovalo se také v Újezdu nad Lesy. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Rodina Daniela Vlčka (Michal Dlouhý) bydlí ve Vile Gradini v ulici Nad Kazankou 837/23 v Praze - Troji. Majitelem vily je Marek Dospiva, spolumajitel Penta Investments. (Matlas64)

Související novinky

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

Detektivní příběh z Noir Film Festivalu 2016

14.08.2016

Tam, kde ulice končí, tam, mezi náhrobními kameny, se v noci, ve které přišel ďábel, ve víru scházejí králové ulice. Tam, ve středověkém hradě, sídlí posedlá královna Alžběta, jejíž rozdvojená duše… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno