Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zombie blbina v typicky ulítlém britském stylingu. V některých akčních pasážích, kterých je však velmi málo, máte pocit, že koukáte na pokračování kanonády Zacka Snydera z rok 2004, jenomže zakrátko nelze nevystřízlivět. Tempo povážlivě zvolňuje, stopáž se protahuje a děj neví kudy kam. Následuje jedna stupidita za druhou, ale za ten smělý pokus o neotřelý příspěvek do subžánru, za pár babek, proč ne. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní a skličující zombie drama. (Já vím, obvykle všechny zombařiny jsou skličující, ale tady to platí dvojnásob.) No uznejte sami, že když je hlavní hrdinka malá zombie holčička (samozřejmě speciální, kdy umí myslet i mluvit), je to poněkud bizarní. Už jen samotné vyprávění klasickýho příběhu o přežívání je pojat poněkud odlišnějším a více netradičním způsobem, než na jaký je člověk zvyklý z jiných Z. filmů. Nečekejte nějakou nadupanou akci, tenhle film více spoléhá na atmosféru. A i když se to občas trochu táhne, jedná se o zajímavý a dobrý kousek. Hudba je zde bizarní jakbysmet. Slabší 4* ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Docela depresivní a neradostná zombie vybíjená, u níž je znát kromě pesimistického pohledu tvůrců na naši budoucnost i slušná produkce. Po herecké stránce se všestranně dařilo, děvče v titulní roli mi bylo sympatické a paní učitelka měla mnohé nepopiratelné přednosti. K osobité ponuré atmosféře přispěla nezanedbatelnou měrou i hudba a tudíž i patřičný podkres těch správných scén (a to jsem díky svému povolání sluchově již značně opotřebován - přesto zdravím Tuaxe :-D ). ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zachycený post apokalyptický svět, který sužuje houba, měnící lidí v zombie. Zápletka se točí kolem nakažené dívky Melanie a pár postav z prostoru vojenské základny, kde se snaží nalézt lék z dětí trpících touto nemocí, ale na rozdíl od ostatních zombie jsou při smyslech. Od začátku se člověk vžije a fandí ústřední hrdince a na druhou stranu chápe drsné chování lidí na základně. Ve filmu se s postavami velmi dobře pracuje, budují vztahy a mohou se opřít o výborné obsazení. Akce se vydařila skvěle, zombie vymazlené po všech směrech a celkově film vypadá vizuálně dobře. Určitě to chtělo některé pasáže zkrátit, ale vše spěje k povedenému závěru a jako road movie rozhodně nadprůměrný počin......7/10 ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Čekal jsem více. To už je na tom žánr tak špatně, že i tahle oschlá jednohubka dostává uznání? Má to celkem hezkou výpravu a lokace, celkem sluné herecké výkony a temnou notu. Na druhou stranu hlavní "hrdinka" mě spíš celý film iritovala, než cokoli jiného, a ostatní postavy to moc nezachránily, protože někdo zapomněl, že by jim mohl dát trochu hloubku a zapracovat hlouběji na vzájemné interakci. Navíc k nesympatické a otravné holce tu máme další problém - prapodivná skladba tempa filmu, která poskakovala jako detektor lži při vyprávění Vicky Pollardové. V neposlední řadě celý příběh - obsah filmu - ve mně vyvolal pocit, že jsem zrovna viděl něco, co mělo dvacet minut, a ne skoro dvě hodiny. Ještě teď dumám, jak se jim to podařilo takhle nenápadně roztáhnout. Mám teď trochu pocit, jako když otevřete velký balík chipsů, a v něm, kromě vzduchu, jsou jen dva chipsy. Dal bych dvě hvězdičky, ale za zvolený žánr přivřu oči. Což je mnohem příčetnější rozhodnutí, než tomu dát čtyři hvězdičky za to, že "hrdinkou" post-apo filmu je malá holčička (co je to za dementní komentář?). Každopádně lehké doporučení fanouškům žánru, ostatním jen ve velké nouzi. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (1)

  • Doktorka Caldwell (Glenn Close) ve filmu říká, že proměnu lidí v zombie má na svědomí houba Ophiocordyceps Unilateralis. Tato houba skutečně existuje a přezdívá se jí „zombie houba“. Avšak nenapadá člověka, nýbrž blanokřídlý hmyz. Především pak mravence rodu Camponotus. (efenberger)

Reklama

Reklama