Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na začátku musím říct, že film si zaslouží daleko lepší hodnocení z toho důvodu, že na české poměry je to velmi nadprůměrně zvládnuté a taktéž jsem se zde dozvěděl mnoho užitečných informacích o Karlu IV. Je pravda, že některé chvíle zde bily do očí, ale to z toho důvodu, že film neměl bůhvíjaký rozpočet. Kryštof Hádek svou roli docela zvládl, ale jeho starší bratr roli Jana Husa zahrál lépe. Člověk, který držel kvalitu celého filmu na vysoké úrovni, byl samozřejmě skvělý Stanislav Majer v roli Jana Lucemburského. Musím pochválit i toho člověka, který vybral hudbu, která se do doby 14. století přesně hodila. To, co jsem od filmu čekal, se mi splnilo. Za mě dávám 75% ()

stration 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím. Pompézní promotion od ČT způsobil mé očekávání, které nebylo naplněno. Celé to bylo takové nemastné neslané. Jakoby tvůrci chvílemi nevěděli, co vlastně chtějí divákovi nabídnout. Jestli dokument, který se striktně drží historických reálií, nebo záživnější podívanou na fragment ze života Karla IV. Ve výsledku to byla totiž hlavně nuda. Několikrát se o mě pokoušel spánek. Herci to celkem uhráli, i když jestli ČT natočí ještě pár historických filmů s těmi samými herci, začnu v tom mít pěknej guláš. Protože když v Polné, v Husovi a Karlu IV vystupuje v podstatě totožný herecký ansábl, bude asi někde chyba. Hudba byla založená na jednom motivu, který mi nejvíc připomínal Terminátora 2, což tomu taky moc nepřidalo. Co je ale hlavní, film měl (asi) představit českému divákovi osobnost jednoho z nejvlivnějších panovníků našich dějin, což se mu nepovedlo vůbec. O samotném Karlovi, a potažmo i jeho zásluhách a činech, jsme se dozvěděli sakra málo. V poslední scéně je akorát něco o tom, že v Čechách staví města a založil univerzitu. V tomto případě to chtělo díly tři, které by období jeho vlády trochu více zmapovaly a přiblížily veřejnosti. Založit celý příběh na tom, že pár tlusťochů sedí na poli a radí se, jestli zvolit nebo nezvolit a kdo koho nakonec vyšplouchl, je slabota. I tak dávám tři hvězdy, které jsou hlavně za to, že vůbec něco podobného vzniklo a že filmařsky to zas takový průšvih není. Příště by to ale chtělo vybrat buď záživnější etapu ze života Karla IV, nebo udělat víc dílů, protože z didaktického hlediska jsme se o Karlovi IV dozvěděli kulový. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tak první třetina mi přišla dost tragická, vypadalo to, že celý film bude taková změť střípků z Karlova života, ve které si různé historické postavy oddrmolí nějaké ty dějepisné dialogy. Časem se to ale zlepšilo, příběh přece jen dostal jakýs takýs směr a objevilo se i pár podařených scének. Takže jakožto někdy lehce nekritický fanda historických snímků ty tři hvězdičky nakonec dávám. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opusťme touhy po režijních monumentech božského Scotta a Camerona a vraťme se do naší rozkvetlé zahrádky v české kotlině. Nezbývá než poklona úsilí tvůrců, kteří se snaží vyprávět o předvečeru Zlatého věku naší země. Přimlouval bych se i za natočení druhého dílu tohoto historicky-dokumentárního dramatu. Samozřejmě hvězda navíc pro povzbuzení českých srdcí nadšených filmařů. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Okolnostem života Otce vlasti předcházejícím jeho usednutí na trůn Svaté říše římské filmařsky zatím prostor věnován nebyl, a proto mě velmi těší, že u příležitosti významného výročí došlo k nápravě. Je to totiž velice zajímavá látka do značné míry odhalující příčiny pozdějšího císařova počínání. Televizní ztvárnění se zaměřuje na politickou stránku a důraz klade především na samotnou volbu a na to, co k ní vedlo. Činí to formou dramatu, místy připomínající spíše inscenaci, která cílí hlavně na historickou přesnost, než výpravný snímek okouzlující svým epickým hávem. Velmi dobré jsou herecké výkony a pochvalu zaslouží krásné lokace. Děj není nijak zvlášť komplikovaný, i když místy působí trochu zkratkovitě, a jeho podání střídáním časových rovin mě nijak nerušilo, ani mi nepůsobilo problémy v orientaci. Je ovšem poměrně velká škoda, že se na podobné projekty nenajde nějaká ta koruna navíc, a tím nemyslím korunu královskou. 70 % ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Svatba Karla IV.(Kryštof Hádek) s Blankou z Valois se točila v bazilice svatého Prokopa v Třebíči. Bazilika je zapsaná na seznamu UNESCO. (Spajda698)
  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)
  • Na prchlivé a nesmiřitelné povaze Jana Lucemburského (Stanislav Majer) se téměř jistě podepsal strach ze slepoty, který ho již od mládí provázel. Zrak se mu neustále zhoršoval a ač hledal pomoc jak se dalo, dopadlo to ještě hůř, protože při jednom nepovedeném léčení očí definitivně oslepl na jedno oko. (sator)

Reklama

Reklama