Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je dusné vedro červencového dne 1346. Poblíž města Rhens se scházejí kurfiřti římské říše k volbě nového krále. Jediným kandidátem je markrabě moravský Karel (Kryštof Hádek), který v přestrojení sleduje volbu spolu se svým věrným dvořanem Buškem z Velhartic (Petr Jeništa). Každý z volitelů má důvody, proč Karlovi hlas dát i nedat. Nevyzpytatelným jazýčkem na vahách je Karlův otec – český král Jan Lucemburský (Stanislav Majer), dlouholetý spojenec dosavadního císaře Ludvíka Bavora (Petr Štěpán), proti kterému je volba namířena.

Spletité intriky nejrůznějších zájmových skupin ovlivňují Karlův osud již od narození. Mladý Lucemburk je izolován od své matky Elišky Přemyslovny (Hana Vagnerová), stává se poslušnou loutkou v otcových diplomatických hrách. Postupně však díky zkušenostem vojenským i politickým dozrává ve zdatného oponenta svého otce, ale i nebezpečného soka císaře Ludvíka. Rozehrává svou vlastní politickou hru, jejíž překvapivé rozuzlení mu nakonec otevře cestu k říšskému trůnu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

otík 

všechny recenze uživatele

Typický televizní film, na který evidentně nebylo moc peněz. I přesto vznikl solidní historický film, který mapuje především vztah Karla s jeho otcem Janem a jeho politický postup až k římskému císaři. Děj je ale bohužel nesmírně sekaný, krátké časové úseky diváka moc neosloví. Snažení tvůrců tak skončilo tak někde napůl. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Tak významný panovník a tak bezvýznamný film o něm. Atmosférou je to spíše štědrovečerní pohádka. Žádné drama žádné emoce, jen poněkud matoucí a dramaturgicky ne zcela ujasněný popis historické situace. K tomu nevýrazné herecké výkony, snad s výjimkou Stanislava Majera. Zdá se tedy že se u českého filmu nenajde kapitál pro opravdu důstojný historický film. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V komentářích zdejších uživatelů byly výstižně popsány veškeré klady i neduhy tohoto divácky očekávaného díla. Co se obsazení týče přidávám názor, že Kryštof Hádek typově neodpovídá mým představám o této významné osobnosti našich dějin. Naproti tomu Stanislav Majer v postavě Jana Lucemburského mladého Karla herecky zcela převálcoval. Výprava slušná, odpovídající nedostatečně finančně zabezpečenému televiznímu zpracování. Kostýmy byly pěkné, hodně barvité, ale připomínaly mi spíše královské šašky než bojovníky, nehovoře o tom, že na vojenské tažení byla přece jenom dvacítka komparsistů málo. Ponechám stranou historické nepřesnosti, protože stejně jako velká část diváků nejsem znalcem historie a o Karlu IV. mi uvízlo ze školních let v paměti, že vyrůstal ve Francii, měl čtyři manželky, založil pražskou univerzitu a nechal vybudovat řadu dodnes obdivovaných stavebních skvostů. Co se příběhu týče, tak jakási chladná téměř dokumentární forma natáčení plná zvratů v čase, politických intrik a pletichaření mne zcela dezorientovala i když jsem měla v ruce encyklopedii se životopisem císaře. K mladému Karlovi ani k žádné jiné postavě z tohoto filmu jsem nepocítila sympatie a také jsem nezískala žádné hlubší vědomosti o jeho osudu, spíše z toho mám v hlavě zmatek. Myslím, že tomu chyběl jako scénárista Jiří Hubač. Celkově zklamání. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že sa v tejto historickej téme orientujem slabo a musel som si googliť aj to, kto bol Karel Luxemburský. Množstvo postáv, v ktorých som sa rýchlo prestal orientovať a množstvo intríg, ktoré boli väčšinou zasa slabo vysvetlé. Ale nielen to prispelo k priemernému hodnoteniu. Film ma nedokázal do deja vtiahnuť a často nudil. Málo dramatické a asi iba vypichujúce niektoré dejinné udalosti, ktoré prípomínali viac dokudrámu než historický film. Tvorcovia si tiež mohli odpustiť veštecké sny a hradných poltergeistov. Mariána Geišberga som v biskupskej čapici a bez brady takmer nespoznal. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Bože, taková pěkná látka - a zase to tak povorali! Copak se v celé České televizi nenajde nikdo, kdo by uměl jakýkoliv úsek z naší historie podat jiným způsobem než školometsky kostrbatě, opulentně, nabichlovaně - proč musí být v každém, i tom nejintimnějším dialogu tolik věcných informací, jmen a titulů? Chápe tam někdo, že někdy je méně více? Proč se nepoučí třeba z Hry o trůny - jak jim to tam odsejpá? I historická věc se dá přece udělat moderně a zajímavě... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Film se natáčel v mnoha historických objektech, kromě Švihova, na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastnilo téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. (rakovnik)
  • Svatba Karla IV.(Kryštof Hádek) s Blankou z Valois se točila v bazilice svatého Prokopa v Třebíči. Bazilika je zapsaná na seznamu UNESCO. (Spajda698)

Reklama

Reklama