Reklama

Reklama

Lupin III: Cagliostrův hrad

  • Japonsko Lupin sansei: Cagliostro no širo (více)
Trailer 3

Mistr lupič Lupin III. hodlal zakončit svoji kariéru ve velkém stylu, ale tvrdě narazil. Z kasina si odnesl balíky peněz, ze kterých se ovšem vyklubaly dokonalé padělky. Společně se svým kumpánem Džigenem se proto vydává do zapadlého evropského hrabství Cagliostro – údajného ráje padělatelů. Cestou se setkávají s princeznou Clarisse, která se má proti svojí vůli vdávat za hraběte Cagliostra. Její záchrana ale nebude jednoduchá. Lupin se totiž spolu s Džigenem, svojí nevyzpytatelnou Fudžiko a šermířem Goemonem musí probojovat skrz chodby plné pastí, smrtících sklepení a armádu profesionálních zabijáků. Dokáže Lupin zachránit dívku v nesnázích, uniknout svému úhlavnímu nepříteli inspektoru Zenigatovi a získat tajemný poklad skrývající se v Cagliostrově hradu? (Piece of Magic Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (86)

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Zlodej džentlmen Lupin III v začínajúcich géniových rukách. Určite mi vo filme chýbali nejaké vodítka a bližšie vykreslenie charakterov postáv, keďže je to len dáka časť z mnohých. Ale ak by som hodnotil len samostatne sa odvíjajúci príbeh tak som bol viac ako len spokojný. Menšie vtípky potešili a bolo vidieť ako sa tu prejavuje isté Miyazakiho umenie ktoré naplno rozprúdil vo svojich ďalších dielach. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Snad se ostatní páni režiséři nebudou zlobit když řeknu, že z těch Rupanových dobrodružství, které jsem měl zatím možnost vidět, tohle jednoznačně vede. A to nejsem žádný fanatický zastánce práce Mijazaki-sana (ale mám ho rád, to příznávám). Prostě se jen domnívám, že si k zfilmování lepší scénář ani nemohl přát. Příběh je tentokrát značně polidštěný, takže se zde tolik nesetkáme s nadlidskými schopnostmi hlavních hrdinů, které bychom jindy tolerovali jen proto, že se jedná o Rupana a tak nějak to k němu prostě už patří. Takže ano, i obávaný potomek známého zlodějského rodu může být zraněn a musí se tak mít na pozoru. I tentokrát si do sytosti užijeme dokonalých převleků, bezradného inspektora Zenigaty, protřelé Fudžiko a především pořádné špionážní nálože, za kterou by se ani James Bond - ze kterého ostatně tato série čerpá - nemusel stydět (i když Rupan by mu nakopal zadek). Tento snímek tak nezbývá než všem doporučit a doufat, že se český distributor konečně uráčí ho vydat na DVD (nějaké Mijazakiho fláky se chystají, ale tento mezi nimi, myslím, zatím bohužel není). 85% ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ akčný potenciál Indianu Jonesa násobíme zjavom a štýlom Steva McQueena, vyjde nám z toho podarený vnúčik lupiča - gentlemana Arsena Lupina. Tento všetkými masťami mazaný kriminálny živel a profesionálny playboy je hlavným hrdinom Miyazakiho celovečernej prvotiny. Lupin Tretí je niečo, čo je v rámci nielen Miyazakiho tvorby, ale i celého anime veľmi ťažké zaradiť. Je to totiž absolútny žánrový mišmaš, ktorý však prekvapivo dobre funguje. Automobilovú naháňačku v štýle filmov zo sedemdesiatych rokov z úvodu ticho závidí Matrix Reloaded, japonský komisár Zenigata ,večne o krok za Lupinom zas pripomenie filmy o Fantomasovi, samurajský Lupinov priateľ predvádza veci, ktoré by mu závideli Musashi i Zatoichi a musí tu samozrejme byť aj silná ženská hrdinka a Lupinova protihráčka Fujiko, od ktorej by sa čo to naučila aj Lara Croft. Film oplýva na japonské anime až príliš európskym humorom takže o zábavu nie je núdza. Ja som sa vážne snažil byť nezaujatý a konečne nejaký Miyazakiho film skritizovať, ale ....ono to nejde. 10/10 ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Je vám to ale zvláštní týpek tenhle Rupan - hlas má jako by mu někdo šlapal po koulích, po stěnách lozí líp než Spiderman, v rukávech ukrývá batmanovské kotvy, skáče mezi střechami jako Neo z Matrixu, střelný prach míchá líp než Albret Nobel, převleků má v zásobě víc než inspektor Clouseau a pod vodou vydrží pomalu dýl než malá mořská víla. Jeho dobrodružství ze zámku Cagliostro ale určitě stojí za shlédnutí. Na Miyazakim je vidět, že se k svým nejlepším dílům teprve nadechuje a že je taky poměrně svázán už předem daným světem a nemůže tím pádém dát zcela volný průchod své úžasné fantazii. I tak ale rozjíždí zábavnou podívanou zasazenou do nádherného prostředí a okořeněnou tou správnou "IndianaJonesovskou" dávkou dobrodružství. Samotná animace mi ale spíše než typické asijské Manga připomíná evropskou tvorbu Alberta Barillého. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

První celovečerní počin japonského mistra anime sice postrádá komplexnost jeho vrcholných děl (Mononoke Hime nebo Howl no Ugoku Shiro), ale zato z něj srší jakási hravá elegance, s jakou má potencionální mišmaš všech možných žánrů určitý tvar. Tvar, ve kterém dobrodružství střídá akci a humor romantiku, přičemž trošku jednoduší animaci vyrovnává báječná hudba a drobné neduhy ve scénáři zase celková dynamičnost, díky které je můžeme s klidem přehlédnout. Na svou dobu tedy velmi povedené dílko, kterým Miyazaki už tehdy naznačoval, že o něm v budoucnu ještě uslyšíme. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Postava Lupina III je podle jejího tvůrce Kazuhiko Katōa vnuk Arsène Lupina, fiktivní postavy stvořené spisovatelem Mauricem Leblancem. Lupin sansei: Cagliostro no shiro se volně inspiruje Leblancovým dobrodružným románem „La Comtesse de Cagliostro“. (KlonyIlony)
  • Jedná se o první film žánru anime, který byl promítán na filmovém festivalu v Cannes, byť v nesoutěžní kategorii. Dalším byl až o čtvrt století mladší Ghost in the Shell 2: Innocence (2004). (novoten)
  • Režisér filmu Hajao Mijazaki nikdy nebyl s výslednou podobou filmu zcela spokojen. Kvůli přísnému produkčnímu rozvrhu (tvorba filmu trvala pouhé čtyři měsíce) musel několikrát i v postprodukci přepsat scénář, aby mohl výsledný snímek vůbec dodat včas. Jaká měla být původní podoba ale nikdy neupřesnil. (novoten)

Reklama

Reklama