Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (315)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je vynikající režisér a scénárista, mě ale Modelář minul. Za hudbu a asi že Petr Zelenka ze sebe vyrazím za dvě. Tématicky Pejsek a kočička pekli politický dort trochu z Izraele, trochu z Ruska, trochu ze šišlavého Mádla, trochu ze Zemana, trochu z Babiše, hodně Bushe, pak ty drony s kabelkama do toho, sesterské vzdychání, Pink Floyd prasata u koryta, trochu chlapských slz a ještě střílečka. Politicky se asi shodneme, zdejší nadšení však nesdílím. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politický komediální thriller pro fandy dronů. 1)  Všechny zmíněné (tři) složky jsou tu zastoupeny podobně jako etický intelektualismus ve filmech pana Trošky. Ale milovníci dronů si na své přijdou._____ 2)  Dlouho je nejasné, o co vlastně jde. I dějové kontury jsou místy nepříliš zřetelné._____ 3)  Film vrcholí očekávaným tradičně česky tragikomickým koncem._____ 4)  Nejlepší jsou herci. 34letý výborný Jiří Mádl (provozovatel dronu Plech, který si šlape na jazyk) a 38letý přitažlivý Kryštof Hádek (modelář), který šel očividně do sebe a začal sportovat. Na jeho těle je to už vidět. Že by vábil Hollywood?_____ 5)  Komenty k zamyšlení: Peabody (nehodnotil), Matty****, husokachna**. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film Modelář MUSÍ vidět každý. Je to nenapodobitelná směsice věcí, co se pohybují od nápadité výmluvnosti po absurdní nekompetenci. Je to naprosto úžasné a nemůžu uvěřit, že to není debut osmnáctiletého nadějného amatérského filmaře, kterému tátova firma půjčila tři drony. Miluju ten film, chci ho poplácat po zádech a být jeho kamarád, co ho hlídá, aby si během dělání blbin neublížil. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době neokoukaný námět politického dramatu je velice dobře zpracován scenáristicky. Snímek udržuje diváka celou dobu v příjemnén napětí. Největší pihou na kráse je jako obvykle noční můra Thálie Mádl. Ona to již není piha, to je přímo ohavná bradavice, Mádl se hrát evidentně nikdy nenaučí a opět neskutečně přehrává a pitvořením svoji postavu karikuje. Ostatní se musí snažit za něj, záležet na své práci si dává především talentovaný Hádek, který je opět nejlepším hercem filmu. Mádlova role je naštěstí skutečně vedlejší, ale v jeho případě by bylo samozřejmě lepší, kdyby znásilňoval herecké řemeslo rovnou v nějakém vedlejším filmu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po delší době český film, o kterém (a se kterým) mě opravdu baví přemýšlet, jakkoli bych jej označil spíš za inspirativně problematický než výjimečně zdařilý.___Z hlediska klasického vyprávění je Modelář nevybalancovaný, má klopýtavý rytmus, tonálně komíhá mezi kámošskou komedií a politickým thrillerem a propojení některých situací je dost krkolomné (zároveň není natolik „anti-narativní“, abych v tom hledal záměr a součást Zelenkovy snahy obcházet a podvracet systém). Jednoduchá, tentokrát vcelku přímočaře podaná zápletka i neurčitý, lehce autistický hlavní hrdina (který zejména odráží, jak se chovají a co si myslí druzí) ale slouží hlavně ke kladení otázek, ke zkoumání různých příčin nespokojenosti se systémem a rozmanitých forem reakcí na něj (od práce pro neziskovky a volební štáby přes uměleckou performanci à la Ztohoven až po akty násilí).___ Na české poměry jde o nezvykle politický film, který se velmi přímočaře a bez obalu vztahuje k politicko-právní a ekonomické realitě dneška. Snaha o aktuálnost je místy trochu křečovitá a film kvůli ní asi zestárne stejně rychle jako třeba Kancelář Blaník. Frustraci z boje proti zkorumpovanému systému a z neschopnosti něčím pohnout, kterou vnímám za jejím vznikem, jsem ale rozuměl a je mi sympatické, že se někdo do něčeho podobně unikavého a divácky ve výsledku nepříliš uspokojivého, co připomíná ze všeho nejvíc sérii politických disputací a prohlášení, pustil. ___Kvalita hereckých výkonů i dialogů kolísá (Jiří Mádl se nicméně úspěšně vyhýbá tomu, aby jeho bezzubý rapper vyzněl jako karikatura), ale některé momenty patří k tomu lepšímu, co Zelenka napsal a nedivil bych se, kdyby pár hlášek časem zlidovělo (-Jedna věc je zbraň vyrobit, druhá použít. -Myslíte, že se vyrábí, aby se nepoužily?). 75% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Petr Zelenka napsal svoji psychologickou sondu do nezvyklého přátelství již koncem roku 2013, ale realizace tehdy ještě nebyla možná. Ručně ovládané létající stroje v dané době nedokázaly unést kameru s těžkou optikou. Sedm kilogramů bylo moc. Až nyní si mohl od Jana Dojčána ze společnosti Jamcopters zkonstruovat speciální dron s průměrem dva metry a s téměř trojnásobnou nosností. (bearmeedek)
  • Dron, který si Pavel (Kryštof Hádek) pořídí na spáchání atentátu, je DJI F550, který se už v době vzniku filmu nevyráběl a nešlo o plnohodnotnou platformu v pravém slova smyslu. (TheSlezy)
  • Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, českoněmeckém pohraničí a na závěr se rozjeli do Tel Avivu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama