Reklama

Reklama

Šovinistické prase proti feministce s chlupatýma nohama, takhle neodolatelná nabídka se nedá odmítnout. Začátkem 70. let je sexuální revoluce v plném proudu, v tomto případě dochází mezi muži a ženami ke vzácnému a oboustranně příjemnému souznění a shodě. Ovšem společenská rovnoprávnost žije často jen v představách žen. A tenis není výjimkou, spíše zářným příkladem. Bobby Riggs je ztělesněný testosteron, představuje vše mužské, proti čemu jakékoliv ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“ Billie Jean King je moderní žena, která jakoby do příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami. Dva póly, které se odpuzují, až se nakonec přitáhnou. Bobby totiž v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet... ale každý podařený kopanec do koulí se počítá. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (145)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tak schválně. Byl Bobby Riggs (crypto)feminista který skrz velkou šaškárnu protlačil ženskou emancipaci na další level veřejného povědomí? Byl to gambler který se, skrz prohru v celosvětově sledovaném zápase, dokázal vyplatit z dluhů u lidí kterým dlužit nechcete? Byl to pragmatický hrabivec kterému nezáleželo na tom jestli vyhraje nebo prohraje, hlavně, že na tom skrz reklamu vydělá? Nebo to byl šovinista který ve své aroganci podcenil soupeřku?.. Divák tak nějak tuší, že jakákoliv z variant je možná, protože film samotný se ani nesnaží moc tvářit jako rekonstrukce událostí založená na faktech. Spíše je nám předkládán příběh tak aby byl co nejlíbivější a přitom nikoho moc neurazil... Já si ale sám pro sebe kladu otázku, jestli je v dnešní době pro ženskou emancipaci nějak prospěšný příběh o ženě která ze všech sil dřela aby nakonec porazila o 20let staršího soupeře (prakticky v důchodu) který se na zápas připravoval poleháváním u bazénu... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak myslel som si, že ma to bude viac baviť. Športové životopisné drámy mám celkom rád. No dostal som len akýsi slabý vývar od všetkého čo som očakával - slabá réžia, nevýrazní herci, nezáživné dramatické spracovanie, žiaden humor... Proste bolo to sivé ako myška. Zostal akurát len ten feminizmus, ale aj ten len vo veľmi trápnej a klišé rovine. Podpriemer. 40/100 ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, skvělý herci a bohužel nudnější provedení. A je to velká škoda, protože samotný příběh je dost zajímavý a osobně si myslím, že by si zasloužil trochu hravější a zábavnější provedení. Film působí jakoby byl točený na zakázku, a aby mohl soutěžit o ceny a zavděčil se ženskému publiku. Což, na jednu stranu respektuji, ale na té druhé mě to dost mrzí, protože jsem si jist, že filmu by prospěla jistá dramatičnost, hravost a odlehčenost. Režisérská dvojice Jonathan Dayton a Valerie Faris mají dost zkušeností, a to více je mi smutno, že to nedokáží prodat. Emma Stone se mě v této roli líbila, ale na druhou stranu, viděl jsem jí hrát lépe. Steve Carell si svou roli užívá a je svým způsobem motorem filmu a spoustu momentu na něm stojí. Sarah Silverman je fajn, a mnohem více jsem si užil výkon Andrei Riseborough a nebo Billa Pullmana. Těšil jsem se na scény ze zápasu, a pak jsem byl překvapen, jak jsou ty zápasy nudný. Souboj pohlaví není špatný film, jen si myslím že už kvůli tématu měl být lepším filmem. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Výborný Carell, který je všechno, jen ne herecké dřevo (což ukazuje už dobrých 12 let), kouzelná Emma Stone a velmi průměrné životopisné drama s jednoznačným průběhem a nedotaženými vedlejšími linkami. Sympaťákem filmu měla být jen a pouze Emička, ale ve finále jsem jako chlap stejně fandil nafoukanému Riggsovi, což je známka značného režisérského failu. A nic už na tom nezmění fakt, že to díky bohaté zásobě zajímavých postav a motivů poměrně rychle uteče. V příběhu inspirovaném takhle společensky významným a zároveň silně osobním námětem se mělo na všem mnohem více zapracovat a zpomalit, a ne vyprávět jako v polodokumentárním televizním filmu vycucaným z prstu. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Já si to užil. I když mám tenis rád, tak je ho tu bohužel pomálu. Ale film se hodně soustředí na postavy a jejich osudy. Nepatří do škatulky těch pomalých a intelektuálních snímků, kde musí hlavní hrdina čumět deset minut do zdi, aby následně zjistil, že ten zápas prostě vyhrát musí (díky bohu za to). A to hlavně díky postavě Steva Carella. A že je ten film o feminismu? Životopis o tenisce, která se vzepřela zavedenému systému a chtěla stejný plat jako chlapi... Asi v tom bude trocha feminismu. No shit, Sherlock! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Film vznikl na motivy skutečného tenisového zápasu, který se svého času stal celosvětovou senzací a jedním z nejsledovanějších televizních přenosů všech dob. Do historie vešel jako „Souboj pohlaví“. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Film měl premiéru na Filmovém festival Telluride 2. září 2017. (Delock)

Související novinky

Paul Rudd vs. dvojník

Paul Rudd vs. dvojník

13.08.2018

Paul Rudd (The Fundamentals of Caring) momentálně dobývá kina ve dvojce Ant-Mana a příští rok bychom ho měli spatřit ve čtyřce zatím nepojmenovaných Avengers. Mezitím se ale čerstvě upsal novému… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno