Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Luděk Říha sice nedostal nakládačku od Rómů, ale „Snědá tíseň“ se stala přes noc fenoménem. Navíc majitel Severky, Eda, má špatnou náladu. Do jeho hospody přicházejí Rómové. Všechno je špatně… (Česká televize)

Recenze (92)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Majitel Severky Eda je na tom zle. Svěřuje se, že miluje Dášu. Navíc mu do knajpy přijdou Romové. Všechno je špatně a kampaň Snědá tíseň sílí. Luďa je ve všem až po uši („Já jsem se včera ožral s cikánama a jsem tak v kurzu, že mi říkají Klekí-petra!“). Jít v českých končinách takhle scenáristicky na dřeň si zaslouží velké uznání. Zdravě kousaví tvůrci i na malém prostoru vykreslují své postavy, nejsou tam pro nic za nic, mají své místo na slunci. Hofmann sice zosobňuje příkladného životního ztroskotance, ovšem autoři neškatulkují, nepoučují, nepodsouvají, nechávají na divácích, aby si vzali to své. Sociální stránku nezdůrazňují, prostě ji předkládají se vším všudy. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ono se sice řekne lehce, že to je nejslabší díl, ale vzhledem k tomu, co zase zaznělo, si nejsem úplně jistý. Tempo a kadence vtipu je sice pomalejší, byť Chánov United, Kleki Petra nebo Bílej El Cigano vstoupí do dějin. Stále na výší. V kontextu české tvorby ovšem není co řešit. Kolečko a Prušinovský májí totální talent na to jak přenést, byť jenom dikci diaíogu na diváka. 85% ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Černý tesák, Černý panter nebo Černá perla :D ano, přestává to být buranská komedie, ale stává se z toho docela dramatická satirická sonda na téma rasismus a xenofobie. Uvidíme, jestli namlsané Čecháčky udrží i další díly u televize. Ano, díl je trochu slabší, ale rozhodně to neztrácí grády! Ba naopak ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdá se, že opravdu MOST! může být mostem i pro část zatvrzelců k přijetí různosti, které je neohrožují. Mají to Prušinovským a Kolečkem geniálně zabaleno do smršti hlášek, které nejsou vycucané z prstu. A někdy i velkých pravd: "Kuře má dvě stehna, a tohle čtyři"! ;-) ... + mě potěšila drobnost: vydolovávání knedlíků z té hrubě namražené lednice (dobový zvyk za totáče). PS "Bych měl se sebou něco dělat - aspoň koupit ty hole." (tak to je mi povědomý:-). ...PS: Zdeněk Godla zvládl TV rozhovory s Martinem Veselovským a především sebestředným Janem Krausem ohromně lidsky a bravurně. Je prostě Osobnost. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátý díl zaručeně nejvíce tne do živého. V epizodě se odehrává sociální sonda napříč celou českou společností aplikovaná do malé oblasti, která však dovolí největší extrémy. Koncentrovaná kritika křesťanství a náboženské víry, cikáni se stávají definitivně klaďasy celé série a největším i nejchytřejším charakterem je Fanouš, který se stává i titulním hrdinou se širokou škálou dovedností. Jsem zvědav, co postavám nadělí závěrečné tři díly. Zda se ještě dočkáme podobných zvratů jako v prvních třech dílech, po kterých přišel asi nejslabší (v kontextu série) čtvrtý, aby byl následován nejsilnějším pátým. Ani ne nejvtipnějším, ale nejhustším s nejnaditější rafinovanou parafrází a krutou kritikou. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • V čase 42:02 je vidět v odraze skla Luďkova auta mikrofon zvukaře. (rakovnik)

Reklama

Reklama