Reklama

Reklama

Zpovídám se

  • USA I Confess
Trailer

Obsahy(1)

Otto Kellar a jeho žena Alma pracují jako správce a hospodyně v katolickém kostele v Quebeku. Otto je jednou přistižen při loupeži v domě, kde občas pracuje jako zahradník, a v panice zabije majitele. Jeho svědomí ho donutí se ze zločinu vyzpovídat otci Michaelu Loganovi, který se nedopatřením stane hlavním podezřelým. Zpovědní tajemství však nesmí být vyzrazeno, a tak Logana může zachránit pouze Ottovo znovu se vzpouzející černé svědomí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

codeas 

všechny recenze uživatele

Prvního "herce" ve filmu spatříme samotného mistra - Alfreda Hitchcocka. Záběry jsou krátké, pohyb kamery je krásně pomalý a proplouvá jako ryba ve vodě. Celkově není tolik dramatický jako většina jeho filmů. K přechodu mezi záběry jsou na můj vkus moc často používaná interpunkce v podobě prolínání záběrů. Za zmínku ovšem stojí dosti nevídané prolínačky - z panoramatického záběry do statického - se provede během dokončení panoramata. Ačkoliv nebyl Hitchock hlavním představitelem "film-noir" jeho hra se stíny je naprosto dokonlá, že by kde jaký představitel tohoto žánrů přímo " zčernal " (popřípadě zbělal) závistí. Celková délak filmu bude asi vypadat jako neuvážlivá,ale všechny záběry ve filmu plní ve filmu svoji funkci a plní ji velmi dobře. Tak často používané flashbacky hrají ve filmu svoji roli, jako herci, hudba, dekorace.Jejich množství je naprosto úměrné k jeho příběhu.Uznávám není to nejlepší Hitchcock, málo znalé by odradit a pro ty "již zkoukané" je to příjemné posezení u skoro poetického filmu... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tohle je (samozřejmě během mnoha let) můj 25 Hitchcock (a to určitě jsou "tu" lidé, kteří viděli všechny), a cítím, že si od něj musím odpočinout, alespoň nějaký ten rok. Matty *** zde píše: "Typicky hitchcockovské téma..." Samozřejmě, všechno je tu hitchcockovské do té míry, že je třeba opustit loď se všemi jeho vlajkami. Kdyby se člověk nedíval na filmy s očekáváním, že uvidí něco nového, vystačil by s jeho čtyřmi pěti filmy. Ale to bych zase neviděl "Případ Paradineová", který mě jak tématicky, tak zpracováním, zaujal natolik, že v něm bezmála spatřil jádro pudla - Hitchcocka, chcete-li. Navíc H. dobře zná své diváky a taky ví, jak na ně. Dalo by se přímo říct, že s nimi pracuje (manipuluje). Všechny jeho filmy mají skoro stejnou strukturu, v níž jsou obratně rozloženy místa napětí a uvolnění. Pozn: Hitchcockovu manipulaci s diváky uvádí (spíš pod čarou) např. i Martin Scorsese. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Skoda toho zpomaleni v polovici filmu, mohlo to byt strhujici jako ostatni Alfredi - takto to dost otravilo me i cely film, ale stejne se jedna o to lepsi, co se da videt diky nesmirne zajimavemu rozdani karet a hloupe shode nahod, co udela ze zivota nekolika lidem. Docela by me zajimalo, jak by mohl film pokaracovat pro pathera a jeho snoubenku po titulcich... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalšie výborné dielo z kolekcie filmov Alfreda Hitchcocka. I Confess je silným príbehom o viere v svoje zásady, o láske a priateľstve, namixovaný do podoby, ktorá ani dnes nestráca nič so svojej sily, alebo pútavosti. Toto bola vždy devíza Hitchcockových filmov. Jednoduchý príbeh, obzvláštnený o mnohé vsuvky, ktoré si s divákom pohrávajú a jeho viera v šťastný koniec spôsobuje silný katarzný moment, ktorý rezonuje ešte dlho po dopozeraní. Tak je tomu aj v tomto prípade. Výborný výkon Montgomeryho Clifta, ktorý ako mlčiaci kňaz, trpiteľsky príjma každú ranu osudu, ktorú mu pripravujú jeho najbližší. Stále verný svojej viere aj presvedčeniu je dohnaný až na pokraj súdnosti, pritom si ale stále drží trpiteľského údelu, Pekná parafráza na samotného Ježíša a zároveň zamyslenie, kto by dokázal vydržať tak dlho, keby sa ocitol na jeho mieste. Tento film možno nie je taký známy ako TIE Hitchcockové filmy, ale fanúšik jeho tvorby tú dostane presne to čo očakáva. Skvelého hrdinu, neprávom odsúdeného, krásnu blondýnku, ľahký humor a napäté finále. Podobne ako Hrôza na javisku sa jedná o malý veľký film, z nezabudnuteľnou atmosférou. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Velké hollywoodské drama. Silný příběh muže, který se musel rozhodnout mezi vírou v Boha a zavrhnutím společností. Už když jsem si přečetl, o čem Zpovídám se je, věděl jsem, že to je jeden z nejzajímavějších Mistrových námětů - muž se knězi svěří s vraždou. Kněz je vázán zpovědním tajemstvím, ale co s ním udělá, když je sám z oné vraždy obviněn? Co vyhraje - víra nebo spravedlnost? A nad tím vším visí v soudní síni socha ukřižovaného Ježíše... Mimochodem, kdybych byl žena, asi bych se do Michaela Logana (Montgomeryho Clifta) zamiloval. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (9)

  • V jedné z prvních verzí scénáře byl Logan (Montgomery Clift) obviněn a ještě předtím, než byla prokázána jeho nevina, se oběsil. Zároveň existovala verze, ve které předtím, než se stal knězem, zplodil nemanželské dítě. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • V roce 1947 získal Alfred Hitchcock práva ke zfilmování divadelní hry Paula Anthelma „Nos deux consiense“ z roku 1902, kterou před časem viděl v Anglii. Natáčení tohoto filmu neustále odkládal a po mnoha úpravách jej pod názvem Zpovídám se zahájil až v roce 1952. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama