Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě nezvyklý film Alfreda Hitchcocka. Celý se prakticky odehrává na pár metrech čtverečních záchranného člunu s pár lidmi jako posledními přeživšími. Film ukazuje mentalitu lidí různých názorů, jak se dokážou vypořádat s neobvyklou situací, v které jim jde o život. Z filmu však tímto způsobem vzniká velmi ukecaná konverzační psychologická "pohádka", kde jsou všichni jednoznačně zaškatulkováni a na první pohled poznáte, kdo je hodný, kdo zlý a kdo nemá šanci dorazit do přístavu. Film, tak není působí a naopak spíše chvílemi nudí. To je na 96 minutách velký problém, hlavně když v dramatu je dramatických scén velmi poskrovnu a pochybuji, že vás nějak více vzruší. Celkově to slabší z tvorby velkého mistra, který si neodpustil nádhernou a pro mě nejvtipnější záležitost v celém filmu (kdo si nevšiml jeho fotografie v novinách, která slouží jako reklama na prostředek pro hubnutí by si film měl pustit znovu). ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Víc konverzačkou než prožívačkou, je tahle houpavá, divadelně pojatá road movie, stavějící na dramatických momentech, výborné kameře a zkušeném vedení herců. Navzdory datu vzniku, kdy 2. sv. válka ještě nepatřila minulosti, se příběh ve svém zpracování lehce obchází bez nenávistných výpadů proti světovému nepříteli číslo jedna, vlastně všechny pochyby o charakteru německého pasažéra fikaně převede na diváka, který je k předsudkům jemně naváděn, aby se pak střídavě styděl za vlastní předpojatost nebo si zadostiučinil, protože téměř do samotného konce se postava Willyho vyvíjí značně matoucně... I když zub času snímek přirozeně nahlodal, nuda si ke mně přisedla blíž jen během melodramatických výlevů ošetřovatelky Alice, za což jsem byla bohatě odškodněna kousavou ironií a černým humorem té nejlepší z postav - novinářky Constance, skvěle zahrané hvězdnou Tallulah Bankhead. Interesantní oldies party to byla, Alfréde... ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý námět, který ale udržet tak dlouho zajímavý je sakra těžké. A tady se to vlastně... no... Takhle, ono to má momenty, kdy je to fakt poutavé a zajímavé, jenže pak jsou tu chvíle, kdy to nudí, vedou zbytečně řeči a mě osobně zklamal závěr, jelikož mi připadá takový utnutý. Jinak to ale zajímavé je, to téma je zde dobře vymyšlené, má to i zajímavé postavy, ale jsou tam chvíle, kdy jsem se docela dost nudil. Ale i tak 4* ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mr.Hitchcock je univerzálny rejža s množstvom činorodých filmových počinov,ktoré sú dôležitým faktom v kinematografii.Snímok pôsobí reálne najmä preto,že sa odohráva počas 2.svetovej vojny,ktorá práve prebiehala,a táto posádka preživších sa na člne konfrontuje so situáciou nielen na mori,ale taktiež svetový problém,ktorého efekt sa ich dotýka.Klaustrofobická réžia,kde majster využíva na dianie minimum priestoru,vďaka hercom z rôznych spoločenských pomerov pôsobia vierohodne a Tallulah(Connie) je ťahúnom snímku o situácii pár ľudí uväznených na šírom mokrom veľkom mori,kde bojujú o holé životy,ale stav núdze morálku nepozná.Vťahujúce kvalitné dielo. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Naivní a ukecaná taškařice, která jde kompletně proti proudu tohoto tématu. Všichni zúčastnění berou ztroskotání na moři jako romantickou výletní plavbu a na místo toho, aby intenzivně řešili jak přežít, tak si vyprávějí historky a nějaké životně důležité faktory, jako voda či jídlo je moc nezajímají. Jedinou pointu jsem nalezl pouze v záchraně Němce, jinak ve všech ostatních aspektech u mě Lifeboat selhal a může se pod něj podepsat třeba 10 Hitchcocků. 5% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení několik členů štábu zjistilo, že herečka Tallulah Bankhead nenosí spodní prádlo. Na to Hitchcock odpověděl, že neví, zda to má dát za úkol kostýmnímu oddělení, makeupu nebo česání vlasů. (Kulmon)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)
  • Elizabeth Japp Flower věřila, že se stala vzorem pro postavu Constance 'Connie' Porter (Tallulah Bankhead). Američanka, žijící v Ghaně, přesvědčila v roce 1942 kapitána, aby jí dovolil cestovat na jeho nákladní lodi. Loď byla během plavby do New Yorku torpédovaná, a tak Flowerová strávila deset dní ve člunu s třiceti čtyřmi muži trpícími žízní, hladem, zimou a deštěm, zatímco kolem kroužili žraloci. Tisk informoval o tom, že oplakala kabát z Burberry, o který přišla, zatímco novinářka v Záchranném člunu ztratí kožich, kameru, psací stroj a náramek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama