Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Humor aj celý film skutočne zostarol, ale za tých 88 rokov na to aj má nárok. Na tú dobu je herectvo ani nie príliš divadelné, vtip s nedopovedaným vtipom o cestujúcich vo vlaku je fajn a zaujímavé sú aj zábery, ako sa hral a natáčal futbal pre 88 rokmi. –––– Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá. To říkal jednou jeden básník. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Smí tohle vůbec bejt? Milovaný film (nejen) nás slávistů. Pan Načeradec, v jedinečném podání Huga Haase, je pro mě jednou z nejvýraznějších postav československé kinematografie. A nejen jí (Maminko, maminko, tys mi dobře říkala, abych si nebrala takovýho člověka! Teď to mám! - Mně maminka neříkala nic a mám to taky!). Vynikající a inteligentní zábava na víkendové odpoledne a skutečně podařený, nestárnoucí film. Co ty víš?! Bylas tam?! ()

Reklama

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

"Haló Praha. Jako poslední číslo odpoledního koncertu z teras na Barrandově vysíláme Pochod fotbalových fanoušků od Emana Fialy. Vzápětí na to soudobým rozhlasem z Vídně zápas Slavia - Vienna.....Haló, rádio Praha vysílá přenosem z Vídně soudobým rozhlasem do Brna, Bratislavy, Košic a Moravské Ostravy zápas Slavia - Vienna. U mikrofonu redaktor Laufer. Pozor, přepínáme na Vídeň. Haló haló, tady je hříště Hohe Warte ve Vídni, odkud vysíláme průběh fotbalového utkání Vienna - Slavia. Zápas je hrán v rámci soutěže o Středoevropský pohár a přihlíží mu asi třicet tisíc diváků. Mužstva jsou už na hříšti, soudce Gereth povolává právě kapitány obou týmů, Svobodu ze Slavie a Bluma z Vienny k losování. Sestavy mužstev jsou tyto: Slavia - Plánička, Ženíšek, Novák, Vodička, Šimperský, Černický, Junek, Šoltys, Svoboda, Bára, Joska...." :-) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„No já to věděl, že si Slavia odveze z Vídně nejmíň 4 kusy. Mám já nějakou radost na světě?! Nemám! Můžu já vůbec existovat?! Nemůžu!“ A vtip o 2 cestujících ve vlaku jste slyšeli? Nebo já ho dořeknu jindy…Snímek je plejádou výborně napsaných postav a vtipných dialogů. Nejvíc prostoru tu má překvapivě Fialův „pašák Eman“ Habásko, svůdník to k pohlední („Můžu vás na něco upozornit?“ - „Na co?“ - „Na sebe.“), dobře nahrávají hádavá Načeradcová (Vanerová), vdavekchtivá Ouholičková (Kysilková), starostlivý otec, krejčí Habásko (Plachta) či „klidnej, rozvážnej“ holič Šefelín (Pištěk). Samostatnou kapitolou je pak Haasův „nedochvilnost se netrpí, řeči se nevedou“ Načeradec trousící hlášky na počkání (dojal i při vypisování cenovky: „Dříve 500 kč, nyní 499…499,50 kč“), jenže kupodivu (a pohříchu!) nemá tolik prostoru. Což je i jediná větší vada filmu (víc Haase, méně Fialy!), proto „jen“ silné 4*. „Maminko, maminko, ty jsi mně dobře říkala, abych si nebrala takovýho člověka, teď to mám!“ - „Mně maminka nic neříkala a mám to taky, no!“ ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie, která ukazuje, že jsme smysl pro humor měli skutečně vždy, akorát jsme zapomněli na to, jak ho používat decentně a ne jen v nablblých komediích. Už tady se ukazuje, jaké může být šílenství okolo fotbalu. Myslím, že tady knižní předloha nijak neutrpěla a dostala filmovou podobu zaslouženou. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Slávne pohyblivé schody na Letnou, ktoré môžeme vo filme vidieť, fungovali iba do roku 1935. Krytý jazdiaci chodník fungoval iba 9 rokov (1926-1935), išlo vlastne o prvý eskalátor v Čechách. Mohli ste sa na ňom zviezť za 50 halierov. Po 9 rokoch fungovania bol prvý pražský eskalátor vo veľmi zlom technickom stave, preto bola 27. augusta 1935 definitívne ukončená jeho prevádzka. V tom čase ho mal vo svojom majetku pražský dopravný podnik. V priebehu druhej svetovej vojny bol jazdiaci chodník rozobraný. Zvyšky zariadenia po eskalátore zanikli v rokoch 1949-1951 pri výstavbe Letenského tunela. Jediné, čo sa dodnes zachovalo, je zábradlie z hornej časti trati, ktoré môžeme vidieť aj vo filme. (Raccoon.city)
  • Vtipné je, že autor predlohy aj dialógov filmu Karel Poláček v skutočnosti nemal futbal vôbec rád a k smrti ho nudilo pondelkové hodnotenie víkendových zápasov. (Raccoon.city)
  • Kvôli veľkému úspechu sa film premietal v pražských kinách 12 týždňov, čo bolo na svoju dobu výnimočné. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama