Reklama

Reklama

A Plastic Ocean

(festivalový název)
Trailer
Hongkong / Velká Británie, 2016, 102 min

Obsahy(1)

Každý rok ľudstvo vyprodukuje 300 miliónov ton plastového odpadu, z ktorého väčšina končí v pôde a oceánoch. Dokument rozpráva príbeh novinára Craiga Leesona, ktorý pri pátraní po modrej veľrybe objaví množstvo plastového odpadu plávajúceho na hladine. Craig preto spojí svoje sily s medzinárodným tímom výskumníkov a ekologickou aktivistkou Tanyou Streeterovou, aby spoločne preskúmali krehký stav oceánov. Okrem alarmujúcej pravde o plastovom znečistení však snímka ponúka aj viaceré riešenia, ktoré môžu oceánom a najmä zvieratám v nich žijúcich výrazne pomôcť.
(whack)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojivý působivý dokument o bezohlednosti a debilnosti lidí, kteří nevidí, že neničí jen přírodu a naši krásnou planetu, ale taky sebe. Po nás potopa. Ať jde celý svět do prdele, já si na něm užil. Takhle uvažují miliardy lidí a neberou ohled ani na budoucnost svých dětí.Ono to není jen o oceánech, stačí se podívat na pole, podél silnic, do lesů. Lidi jsou hovada a nechápu proč poctivě třídím. Má to vůbec smysl? Pomohu tím něčemu jako jedinec kromě čistého svědomí? Jako velkého milovníka přírody a vášnivého cestovatele se mě to velice dotýká. Doporučuji podobný dokument od Leonarda di Capria „Před potopou aneb Je s námi konec?" ()

zette 

všechny recenze uživatele

Za me jeden z tech nejlepsich EKO dokumentu, ktery jsem v posledni dobe videl. At uz nametem, zpracovanim, tak i vire ci naznaku, ze vede cesta ven... Ale veri ji alespon tvurci tohoto dokumentu? Ja totiz ne. Povinny snimek do skol, verim, ze minimalne tretina Cechu netusi ani v naznaku, jak je situace vazna, i kdyz...., resilo by to neco? ()

Reklama

Randwulf 

všechny recenze uživatele

I když by mi v některých částech, možná vyhovovala jiná forma, myslím, že hlavní poserství tohohle dokumentu je dost jasný a naléhavý. Jsme hovádka... Přes bžilióny tun naskakující s každou vteřinou dokumentu, pro mě ale bylo asi nejdůležitější zjištění, že jsme hovádka, který dokážou v Kanadě vymyslet ultra-mega-oheň rozkládající vše na samotnou podstatu - aether či chcete-li apeiron. Že na Haiti můžu vyměnit bordel za uhlí nebo že, když si budu chtít v Německu koupit krabicák, můžu posbírat na ulici pár petek a zanést je do Lajdlu. Že na světě jsou blázni, který den co den sbíraj slepicje plný plastů, blázni, který udělají maximum pro to, aby se jedna kareta mohla v klidu vyprázdnit. Jako nenapravitelnej idealista jsem v tom všem zkrátka zahlídl naději, což asi pan režisér chtěl a já mu za to děkuji. :) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je podobný jako titul Oceán plastů (Francie, 2009, dokumentární). Po devíti letech se situace díky reklamnímu triku o rozložitelnosti plastů v oceánech ještě zhoršila. Dokumenty o oceánu mě moc nebaví, ale tento šokující dokument funguje spíše jako osvěta. Oslovil tolik lidí , kteří se domnívají , že na další generace se můžeme vykašlat jen proto, že mikroplasty v oceánu ohrožují je samé a jejich děti. Je to další náznak toho, že neregulovaný kapitalismus je sám sobě nebezpečný a je nás a planetě již moc. A příští rok přibude dalších 200 miliónů lidí. Příští světová válka má být prý o jídlo - pokud se jí s těly plnými toxinů z mikroplastů, barviv z šatů apod. z moře dožijme. Řešení pochopí i člověk s IQ mořské želvy , která nemůže plavat, protože jí v žaludku nadnáší plasty - neházejme plasty do oceánů (daň na plasty, zálohování, dotace na recyklaci...). Dojímací závěr keců světových celebrit k lepším zítřkům a nesnesitelně přesládlá píseň naznačují pokračování dalšího, ještě děsivějšího dokumentu za dalších 9 let. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

První polovina extrémně nudná a o ničem. Druhá polovina se už celkem rozjede, ale i tak je to celkově pojaté tak nějak znuděně a chybí tomu pořádný drive, aby ten dokument měl pořádné koule a netočil se pouze kolem stokrát omílaných obrazů a frází. Chybí tomu určitá dravost, útočnost proti těm, co tohle peklo způsobují a pojmenování konkrétních problémů. Přesto si myslím, že by tento dokument měl vidět každý, kdo je ještě zcela nepolíbený touhle problematikou a snad to každému trochu otevře oči. K dokonalosti tomu ale krapet schází. 8/10. ()

Reklama

Reklama