Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká televize opět udeřila kvalitním tématem a perfektním zpracováním. Pravda sice je, že první díl byl trošku rozvleklejší, ale být musel. Vytvořil totiž emotivní část filmu, která je založená na seznamování s místními rodinami havířů. S jejich přístupem k životu, který se rozhodně vymykal od zajetého komunistického standardu tehdejší doby. A je pravda, že i přes onu vleklost a občasnou nudu, si mě tvůrci získali precizně ztvárněnou atmosférou tehdejší doby, která vhodně nalákala na druhý díl. No a druhý díl? To byla jedna velká emotivní smršť, která nebrala konce. Závěrečný pohled Roberta Mikluše mě utvrdil v tom, že za komunistů havíři sice umírali, ale havířina stále pokračovala vpřed. Dukla 61 je perfektní filmařský počin, kterému jsem přes jazykovou bariéru havířského slangu sem tam vůbec nerozuměl, ale stejně mi to bylo jedno. Užíval jsem si filmařský zážitek, který mi opět připravila Česká televize a já ji za to děkuji. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi důstojné připomenutí tragické události. Bála jsem se, aby ta Ostravština nezněla z úst pražských herců příliš pitomně nebo dokonce až komicky. U Langmajera to bylo trochu nezvyklé a tahající za uši, ale dalo se to zkousnout. Martha Issová mě svým hereckým výkonem vážně mile překvapila. Má velký talent. Místy šla až trošku za hranu, ale to jsem jí odpustila. Tenhle dobový film mi v hlavě uvízne na hodně dlouho. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Havíř je nejhloupější člověk na světe. Pán Búh mu schoval robotu pod zem a aj tam ju našel..." Toš já sú Slovák, ale toto bolo skvelé. Mnohým vadia herci z Prahy, ktorý nemajú v krvi tú moravácko-ostravskú mluvu, ale ja som sa skvele bavil. Vulgarizmy lietajú z každej strany, ale výborne dopĺňajú atmosféru, vôbec nepoburujú ani neurážajú jednoducho ich beriete ako súčasť rozhovorov, pretože oni takto, v skutočnosti ešte horšie naozaj rozprávajú. Herci vybratý výborne, peter Nádasdi v roli Kovácsa neustále bavil, hlášky sypal jedna radosť. Atmosféru má film takú, akú mu môžu závidieť i filmy tlačené do kín. Po nedávnom skvelom Metanole je tu ďalší tv film, ktorý dáva poriadne na prdel všetkým kinofilmom. V miestach kde hudba nehrá, vôbec nechýba a užívate si zvuky podzemia a keď zaznie, tak jemne dopĺňa dej, je príjemná a neruší. Hodnotím plným počtom , pretože ma prvý diel nadchol tak, že ani druhý, prípadne slabší diel by to neovplivnil. Verím, že i ten druhý diel bude minimálne za 4 hviezdy. "Vy chuji !!! kto tam načmáral ty nápisy na vozíky, co??" 100%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No, žiaden zázrak. Z nosného príbehu vytvorili tvorcovia priemerné dielo. Mohlo byť predovšetkým kratšie, aby pôsobilo dynamickejšie. Nie som odborník na ostravský dialekt, takže som to lopotenie sa pražákov s ostravčinou nebral príliš osudovo. Ale prekážalo mi to silené hranie sa na chlapákov, drsňákov. To som im jednoducho neveril aj keby používali dvojnásobok vulgarizmov. A tam, kde bolo potrebné pridať, teda bezprostredne po nešťastí, tam to prebiehalo, ako keď sa v škole rozdávajú vysvedčenia a žiaci sa dozvedajú, kto prepadol. Celkov to nemôžem hodnotiť inak, ako málo využitú príležitosť. A mimochodom, nepochopil som, prečo Hesovi namaľovali oči. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film mapující tragédii havířského dolu, ve kterém zahynulo více než 100 horníků. Příběh je vyprávěn převážně z pohledu jedné z rodin a je vystavěn standardním způsobem nováčka nastupujícího do těžké roboty přes nevůli otce. Film je překvapivě velice slušně natočen a i z pohledu výpravy se nemá za co stydět (ačkoliv ostravský přízvuk je u některých postav (Langmajer) spíše směšný). Hlavní problém tak je ve zbytečné délce, protože daný příběh by se v klidu vešel i do dvou hodin. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Matka Roberta Mikluše (Eda), Zdeňka Miklušová, která se stala poradkyni režiséra pro hornický dialekt a která v době natáčení pracovala v herně, se tak vžila do své role filmařky, že když se jí David Ondříček zeptal ve studiu, co říká na uvedenou scénu, odpověděla, že se jí natočená scéna zdá málo upřímná. Ondříček ji musel vrátit zpátky na zem slovy: „To nech prosím na mě, já se ptám na hornický žargon.“ (sator)
  • Jedním z pozitivních důsledků katastrofy na dole Dukla bylo alespoň zavedení nehořlavých pásů. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama