Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Momentálně nejlepší česká televizní režisérka se obula do všeobecně známého případu, o němž prakticky nikdo neví mnoho z jeho pozadí. Velmi zajímavé bylo i seznámení s výběrem z poškozených, s opilými povaleči by se divák těžko identifikoval, takhle jen koukal a říkal si, že se to mohlo stát i jemu. Druhá část by si zasloužila i rozdělení do dvou dílů, tolik v ní bylo informací. Ale vše podáno srozumitelnou formou, byť ve velmi ostrém tempu. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase parádní česká kriminálka, která si na nic nehraje, prostě jen ukazuje pravou tvář tvrdé vyšetřovací práce kriminalistů, za což velké plus. Očekával jsem, že si někdy vezmou metanolovou aféru filmaři jak se říká na paškál, ale oni s filmem zabývající se touto tragédií přišli již po šesti letech. A já osobně to nepovažuji za uspěchané, ba naopak. Nějak jsem nemohl pochopit, proč z toho udělali celkově dva díly o délce 180 minut, ale věřte, že se mé obavy rozplynuly po pár vteřinách, film uteče jako voda. Musím poslat jednoznačnou pochvalu za tím nápadem vytvořit sice dva díly, ale každý se zaměřením na jiné osoby. První část je samozřejmě věnovaná těm "chytrolínům", kteří s tím nápadem jak vydělat velké prachy přišli. A také těm lidem, ke kterým se náhodou ten vadný alkohol dostal. Je pomalejší, ale dokáže strhnout úctyhodnými hereckými výkony a mrazivou hudbou. Druhá se zaměřuje na investigativní práci vyšetřovatelů, má rychlejší spád děje, tady mě bavil Finger. Já osobně jsem z filmu trochu znechucený (tedy zejména z jednání těch provinilých), protože ty dotyčné zodpovědné osoby se chovaly jako faktické hyeny a bylo jim jedno, že zavinili smrt mnoha desítek lidí a další hromadné skupině způsobili doživotní následky, hlavně že na tom peněžně vydělali. Fakt hnus. Jinak film opravdu podařený, na plný počet to není, ale nemá to k němu zas tak daleko. Za mě dávám 82 % ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

V rámci české televizní tvorby vynikající počin, který téměř dokonale využívá potenciál zvoleného námětu a kauzu, jež otřásla zemí a způsobila mnoho utrpení, zachycuje v její plné "kráse" a perfektně rozdělené na dvě části, z nichž první se zaměřuje spíše na pozadí, motivace a počínání viníků a druhá na následky, vyšetřování a soud. Jde tak v podstatě o rekonstrukci, jež je výjimečná značnou podrobností, strhující vysokým tempem, působivá tísnivou atmosférou a oplývající skvělými výkony snad všech herců, kteří jsou navíc z naprosté vtšiny zcela neokoukaní. 90 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Režijně a vizuálně hodně televizní, ale po výpovědní stránce hodně solidní rekonstrukce podpořená velice uvěřitelnými a kvalitativně vyrovnanými hereckými výkony. Tempo je sice trochu pomalejší, ale je fajn, že je každý díl z jiného úhlu pohledu, což se odráží i na náladě. Zatímco první půlka se zaměřuje na výrobu a tragická úmrtí, ta druhá je již z pohledu frustrovaných vyšetřovatelů. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná výpověď “jak to bylo”. Realistická, detailní, strhující, emocionální, děsivá. A v druhém dílu s detektivní rovinou i trefně suchohumorná - ta závažnost a boj s časem by jinak bez odlehčení uvrhla diváka do snad až nežádoucí depky. Dramaturgicky našlapané dvě hoďky s neokoukanými a skvěle vybranými herci, podle kvalitního scenáře, který zručně operuje s každou postavou a významnou scénou. Což jsou tady vlastně všechny - akorát ty emocionální jsou navíc ve skvěle dlouhých záběrech. Paní režisérka válí. HBO kvalita od ČT. ****1/2 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu. (hansel97)

Reklama

Reklama