Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (302)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Evropani jsou na jazykové přesnosti důslednější než Amíci, ale bohužel i tady mezi sebou mluví Rusové v Rusku anglicky. Je radost koukat na tu evrospkou elitní hereckou skvadru, byť nějaká výraznější hlavní postava ve filmu není. Větší prostor samozřejmě má Matthias, který mě občas připomíná omlazenýho Putina, ale nechci ho nějak urážet je to charismatickej chlap a roli šéfa ponorky zvládnul skvěle. Nejsilnější složkou filmu je nenápadná hra s podvědomím, kdy si člověk říká, že opět naprosto zbytečně umřeli mladý lidi. Film beru jako obžalobu politicko-byrokratických gaunerů v nejvyšších patrech Ruské federace pro které životy mladých kluků a děti bez tátů nic neznamenají, fakt odporný. Nevím do jaké míry se drží film faktů a do jaké ne, ale já dostal komornější dialogovku s několika skvěle zvládnutýma výbuchama, jejiž největší síla je v celkovém vyznění. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ruský šlendrián, zanedbávanie vyplácania štátnych zamestnancov, pracujúcich mimo moskovského ústredia, spupnosť generálov, riadených stalinskými poučkami, jeľcinovský rozpredaj armádnych zásob na komerčné účely, stagnácia vojenskej výroby po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj užívateľom Maqom spomínané dlhodobé ignorovanie individuálnych ľudí v prospech celospoločenského záujmu. To všetko stálo v pozadí tragédie posádky ponorky Kursk. Slušne zmapované Thomasom Vinterbergom, ktorý dáva v príbehu primerané miesto tým, ktorí tragickou nehodou utrpeli najviac - ženám a deťom zosnulých námorníkov. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o jednání ruských potentátů či námořníků snažících se o záchranů přeživších, tak bylo vše oukej a film dokázal vyvolat emoce. Nicméně jakmile došlo na chudáky uvězněné v ponorce a na manželky dožadujících se informací, tak film i přes všechny slzy ochladl. A to z Kursku udělal sice zdařilou a slušně zahranou, ale pořád jen rekonstrukci. 65% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela fajn film hlavně co se napětí a těch katastrofických aspektů týče. Bohužel s objektivitou už je na tom poněkud hůře. Já neříkám, že v Rusku není bordel a celkově všechno co se tam děje není úplně košer, ale už je úsměvné, jak všechny filmy především z poslední doby musí prostě Rusáky vykreslit jako zdroj největšího zla a hotovo. V Evropském pojetí bych přeci jenom očekával něco míň patetického a jednosměrného. Ostatně to politický pletichaření už mě pak natolik štvalo, že napínavý film začal být nudný a proto nakonec jen 3* a 65% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Charakteristika postav námořníků bídná a víceménně dvourozměrná, dokonce i ve vypjatých okamžících "to tam není". Charakteristika ponorkového prostředí a nehody jako takové mistrovská. Temná, klaustrofobní, mrazivá, bez patosu. Vinterberg zdárně rekonstruuje historickou událost o životě a smrti námořníků nukleární ponorky a to hlavní co tomu chybí, je paradoxně trocha života a energie. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Námořníci při nástupu na palubu ponorky Kursk sledují záznam koncertu americké thrash metalové skupiny Metallica. (Nocturno culto)

Reklama

Reklama