Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (Josef Abrhám). Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr (Jaromír Hanzlík), jenž má dva syny – následníka trůnu Jana (Patrik Děrgel) a mladšího prince Karla (Kryštof Hádek). Karel se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty (Pavel Kříž) se na hradě vloupá do zakázané komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čaroději zůstaly, a hodlá svého bratra zničit. Princ Jan tak vypije kouzelný lektvar, který mu jeho povedený bratr naservíruje, a ten mu vmžiku vymaže paměť. Jan se poté bezhlavě vydává na cestu do Zapovězeného lesa, ve kterém každý, kdo tam kdy vkročil, beze stopy zmizel. Od tohoto okamžiku se začíná odvíjet řetězec dramatických, ale především často komických situací. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (494)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. V úhoru současných televizních i celovečerních pohádkových příběhů zastává Korunní princ tu přijatelnější formu, částečně také proto, že se dokázal vymanit ze zavedeného líbivého stereotypu (což je vzhledem k výběru režiséra přinejmenším podivuhodné). Příběh má spád, myšlenku a je na něm znát jistá scénáristická propracovanost, přestože leccos by se dalo ještě vylepšit. Jak už se ve svém obšírném pojednání zmínil kolega Adam Bernau, za nejslabší považuji překvapivě oba královské páry, které se stávají pouhou kulisou, přičemž jejich rozhodující slovo má nemalý význam. Tradičním nešvarem moderních pohádek je potom jejich záliba v rytířských turnajích, většinou stylizovaných do velkorysé akční podívané, ale v případě Karla Janáka je to přece jen posun k lepšímu (viz. jeho předchozí tvorba). Celkově nelze proti Korunnímu princi nic zásadního namítat, atmosféra je přímo pohádková, elixír zapomění bych ocenil jako jednu z nejzdařilejších ingrediencí současných českých pohádek a herci hrají své postavy s neskrývaným potěšením a elánem. Příjemně překvapili jak mladí, tedy Děrgel, Hádek i Josefíková, tak herci starší generace, především vynikající Kříž a Abrhám. Ten v roli půvabného čaroděje, tedy mimo svůj klasický záběr, naznačuje, že by mohl být vítanou posilou i lehčích žánrů. Po letech prachbídného strádání a nepřekonatelného odporu se konečně objevil záblesk něčeho lepšího, vtipnějšího a stylovějšího. Na obyčejnou televizní pohádku málem zázrak. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

50%. Na rozdiel od (horšieho) ZÁZRAČNÉHO NOSA, ma tu zamrzelo, že táto rozprávka až tak nevyšla. Bol tu totiž značný potenciál. Lenže už ten kreslený úvod (sám o sebe solídny) totálne narúša celý koncept príbehu. Abrahám v halloweenskom kostýme totiž nemá s démonickým čarodejníkom nič spoločné. Celkovo veľa scén pôsobí hrozné odfláknuto a lacno. Je normálne, aby princ putoval sám s jedným poskokom? Je normálne, aby kráľ a kráľovná vítali hostí na stojáka na nádvorí? A princezná chodiaca všade sama a pešo? Škoda. Hlavne preto, že scéna s drakom bola fajn a dokonca aj turnaj. Aj pár humorných scénok sa vydarilo. Možnože stačilo vyhodiť tie kraviny okolo čarovnej palice a tajomného lesa a mohlo to byť fajn... Trošku lepšie ako JOHANKINO TAJOMSTVO... ()

Reklama

jh666 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že po čase uvidím u vánoční pohádky červené hodnocení a ono zas nic. Já tedy jinak než pěti hvězdami hodnotit nemůžu. U pohádky jsem se bavil jako už dlouho ne. Nápad s několikanásobnou amnézií funguje výtečně a pohádka je díky tomu skutečně vtipná a zábavná. Potom je tu velmi dobré obsazení, kterému dominuje Abrhám jako čaroděj, i když Hádek v roli zlého prince mu šlape na paty. Připočítejte si k tomu na české poměry skvěle zvládnutého draka a máme tu výbornou pohádku. 90 % ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Noo, tak to bylo příjemné překvapení. Na to, že jsem si to pustila jen tak z nudy ... Určitě to nedosahuje takové úrovně, jako jsou pohádky S čerty nejsou žerty nebo Anděl páně, ale i tak tomu dám plnej počet, protože jsem se dost pobavila. Kříž s Hádkem naprosto boži. Vlastně celé to bylo herecky dobře obsazené. Všichni to zahráli dobře a hlavně vypadali přirozeně, což v dnešních pohádkách tak časté není. Ze začátku mi trochu neseděl princ, takovéhle typy moc nemusím, ale nakonec se dobře osvědčil. Akorát trochu delší, než muselo. Když po třetí ztratil pamět, tak mě málem jeblo. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Výprava 9/10/// PLUS: velké překvapení, příjemné pokoukání, kvalitní a poutavý příběh, super casting a mám dojem, že si to herci užívají a hrají parádně, Josefíková i Děrgel jsou super pár MÍNUS: že to nešlo do kin s trochu větším rozpočtem/// Shrnutí: Tohle je pohádka, kterou jsem si ještě nadělil na letošní Vánoce a která mí několik let unikala. Jaká škoda, protože je naprosto skvělá. Janák prostě filmy (pohádky) umí. Jsou přístupné divákům, dokáží zaujmout i zabavit. Tím, že už jsem od Janáka viděl víc pohádek, tak v nich vidím čitelný rukopis a používání některých stejných postupů. Zároveň má dobrou ruku na volbu herců a jistě by si zasloužil točit pro kino, nejen pro televizi na zakázku./// Celkem 83%/// ()

Galerie (151)

Zajímavosti (10)

  • Mnohé, nejen interiérové scény, byly natáčeny na hradech Křivoklát (hrad princezny) a Kokořín (sídlo princů). Veškeré souboje se točily na louce pod hradem Točník. (formelin)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama