Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (312)

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Uživatel "Tetsuo" dal jednu hvězdu, což respektuji. Jinak je jeho složitý komentář plný nesmyslů. Vždyť jde jen o film! Podle mě na cz/sk poměry v tomto žánru dost povedený. Nečekejme v našich končinách filmy typu Nepřítel státu apod. A jestli zmíněnému uživateli vadí, že se Marcinková asi dvakrát svlékla (zejména když lezu do vany, tak je to obvyklé), tak ať si příště zakryje oči. Já to určitě dělat nebudu ;-) ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má zásadní problém. Nesměli by jste před ním vidět nic na podobné téma. Potom snímek bude doslova žrát. Protože zde jsou jenom tři řešení věci: buď manžel nebo dům nebo uchýl z zvenčí. Keci kolem jsou jenom omáčka. Čili všechno závisí na hereckém výkonu představitelky Zuzany. Takže jo, nebylo to špatné, ale prostě moc dlouhé. Hlavně od momentu, kdy divák pochopí, o co jde, protože se mu to řekne. Ale pro jistotu mám to na konci vysvětlí znovu? Scénář, který diváka buď podceňuje nebo si myslí, že je blbec. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Konfrontácia človeka s umelou inteligenciou sa podarila aj v našich končinách. Síce sa v závere ukázali diery v scenári, celkovo sa dá povedať, že tento "technologický" thriller funguje veľmi dobre. Herecké obsadenie je poskromné, ale výborné, Brzobohatého hudba nádherne znepokojujúca, réžia zručná. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Když chce autor nezávazných teenagerských blbin předvést, jak filmařsky a mentálně dospěl, mohl by nejprve začít s nějakým lehčím žánrem než techno-thrillerem o nebezpečí umělé inteligence. Snímek Důvěrný nepřítel, v němž Vojtěch Dyk marně předstírá, že umí programovat, a Gabriele Marcinkové nezbývá než se neustále svlékat. ___________ Důvěrný nepřítel je primitivně technofobní film, z něhož ani nejde odečíst, čeho a proč bychom se měli bát. Cokoli, co se v domě stane nad rámec běžné chyby, například nepochopení příkazu, je čirý výmysl, který by nemohl nastat nikdy za žádných okolností, bez ohledu na to, jak technologie pokročí. Je to už čistě magické myšlení – cokoli je elektrifikované, je zároveň podle autorů tohoto filmu i digitální a online. Je možné, že někdy vlakové závory a tramvaje budou součástí nějakého počítačového okruhu, ale nikdy se nemůže stát, že jakákoli umělá inteligence, která má digitální podstatu, pronikne do čistě analogových mechanismů. Představa, že jakási nehmotná myšlenka může na dálku ovládat hmotu, patří do pavědeckého arzenálu. _______________ Archetyp nebo topos strašidelného domu, v němž hrdinové a hrdinky můžou nalézt smrt, se v hororech vyskytuje dlouho. Jenomže Důvěrný nepřítel není nadpřirozený horor, je to thriller. Jeho nakládání s technologií je čistě magické, pokleslé a iracionální. _____________ Nepochybuju, že autoři pokládají za svůj majstrštyk a hlubokou myšlenku finále, v němž se zjistí, že dům Alfred celou dobu odečítal podvědomá přání Zuzany. Podstatným a neřešitelným problémem však je, že pokud už přistoupíme na existenci podvědomí, tak k jeho obsahu se i zkušení terapeutové dostávají pouze tehdy, pokud je klient dostatečně upřímný a otevřený. Ze spleti zastřených významů původní obsahy podvědomí dostane až dlouhodobý dialog založený na vzájemné důvěře. Způsob, jakým nedůvěřivá Zuzana komunikuje s Alfredem, nedává žádný prostor k tomu, aby pomalu učící se umělá inteligence získala empatii a vůbec důvod dostávat se k něčemu, co není explicitně vyřčeno jako přání. __________________ Je poměrně značný omyl, že hollywoodské thrillery automaticky obsahují spoustu vědeckých a logických chyb. Ty nejlepší filmy (typu Matrixu, nebo děl Davida Cronenberga či Christophera Nolana) se drží velmi dobře moderních vědeckých poznatků a teprve na jejich základě si dovolují spekulovat. To ale neplatí u Důvěrného nepřítele. Správný brak je na svou brakovost aspoň hrdý. Toto je navoněný brak, který se tváří, že se díky němu vyvíjí i česko-slovenská žánrová kinematografie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli se má tendům o tebe starat, tak tě musí vidět." Po chytrým domu jsem nikdy netoužil a po setkání s Alfiem se na tom nic nezměnilo. On by mi kecal do kvality potravy, určoval by mi délku spánku a radil při masturbaci. Kamery by však nic neviděly, ale pouze vše zaznamenávaly. Chytrej dům je pro mě prostě zlej sen, ale tohle mě celkem bavilo. Navíc jsem byl poučen o tom, že 3D čidlo neumí napustit vanu a touto informací hodlám motat hlavu slečnám, který dosud pochybovaly o mý nekonečný moudrosti. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • Zbraň použitá ve filmu je odstřelovací puška SVD dragunov. (K98)
  • Film byl podpořen Státním fondem kinematografie ČR. Hlas domu namluvil český herec Aleš Procházka. Ve filmu „zaskakovalo“ 13 českých a 2 slovenští kaskadéři. Autory soch jsou Jan Lavička, Martin Kovařík a Branislav Rusnáčik. Hudbu nahrál Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, dirigent Mário Košík. Píseň „TRY“ zpívá Emma Drobná. Na natáčení se podíleli dobrovolní hasiči ze Slovenskej Vsi a Lendaku. (jungewolf)
  • Když Zuzana (Gabriela Marcinková) přijde poprvé do nemocnice za postřeleným manželem, tak má manžel v prvních záběrech zalepenou pravou čast hrudníku, pričemž střelen byl do levé. V dalších záběrech už má zalepenou část levou, což je správně. (randalll)

Reklama

Reklama