Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to bylo především dabingem, ale mě se film vůbec nelíbil. Spousta nelogičností a trapáren stahuje film hluboko pod průměr. SPOILER - SEZNAM NELOGIČNOSTÍ: (puška, cesta močálem, naskakování na vlak atd.) Trápné opakování chlápka s rádiem. Když se ten běloch pouštěl v proudu řeky a říkal, že se neudrží, tak mě fakt nepřesvědčil, že by už tam nevydržel ani vteřinu. ZTRÁTA ČASU ()

danecek24

všechny recenze uživatele

16. Zlatý Glóbus za rok 1958 - cena (1) - *Nejlepší film (drama) + nominace (5) - Nejlepší herec (drama) - Tony Curtis, Nejlepší herec (drama) - Sidney Poitier, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Cara Williams, Nejlepší režie - Stanley Kramer, Nejlepší film (podporující porozumění) - Stanley Kramer ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

V 50. rokoch ako tak pozerám vzniklo mnoho filmov, ktoré provokovali. Tento je ďalší snímok z rangur tých, ktoré si brali na paškál rasizmus. Začiatok je vlažnejší a zbytočne veľa sa sústreďuje na sledovaciu skupinu šerifa a spol., ale od istého momentu začína mať dej spád, charaktery postáv majú čo do seba a k záveru vzniká nevtieravé puto. Poitier i Curtis sú dobrá voľba a hoci sa mi pred rokmi film nezdal až tak podarený, dnes musím svoj názor korigovať. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Nigger! You call me that again, and I´ll kill you!“ Legendární drama o tom, že pouta nemusejí být jen z okovů a řetězu si mě moc nezískalo. Chápu jeho opodstatnění pro dobu, v níž bylo natočeno, ale s odstupem času působí místy docela naivně a v otázce rasové snášenlivosti až příliš didakticky. Kramerův film by musel sníst ještě hodně vajec natvrdo, aby se co do působivosti vyrovnal zde několikrát zmiňovanému Cool Hand Luke. Zajímalo by mě, jak by byl film přijímán, kdyby si postavy Poitiera a Curtise vyměnili charaktery.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Kdybych žil v době vzniku tohoto snímku, neváhal bych s plným hodnocením. Dnes už je pro mě těžké utřít z něj prach a vnímat ho opět v celé své kráse, ale to hlavní co může film stále nabídnout, je úžasně ztvárněné přátelství vynikajícími herci (můj oblíbenec Sidney Poitier výborný jako vždy). Žádná hluchá místa, bezchybné dialogy a charakter hlavních postav činí z Útěku v řetězech poctivou práci. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)
  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama