Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (448)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milá a poměrně zábavná pohádka, jejíž negativa jsou zvláštním způsobem zároveň i devizou celého filmu. Třeba dlouho jsem neviděl výraznější kolaboraci mezi českými a slovenskými herci, za což jsem moc rád. Nečekal bych ale, jak těžké bude například pro Judit mluvit česky. Tím ji to nechci vyčítat. Jen mě to překvapilo. Herecky a krásou tu stále byla coby nejhezčí pohádková postava posledního dvacetiletí. Stejně tak je příběh poměrně nápaditý, ale nebýt zkorumpovanosti v Pytlově, neměl by vlastně co vyprávět. No a co se humoru týče, tak chvílemi je to legrace, ale náhle pět minut nevíte, do čeho pořádně píchnout. Celkově vzato jsem na první moment dal čtyři hvězdy, ale pak jsem přeci jen ubral, protože při představě, jak nadšený jsem loni šel z kina po Anděl páně 2, mi tady ta radost z dobře odvedené pohádky přeci jen trošku chyběla. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Kupodivu mě to nějak zvlášť nesralo nebo neuráželo, což je u současné české pohádkové produkce věc takřka nevídaná, ale možná jsem už jenom tak otupělý z té bídy posledních let, že mám laťku rezignovaně posunutou hodně dolů. Docela se mi tam líbila Bárdos a pak samozřejmě Budař, který je skvělý ve všem, naopak Cinu nemusím a Vetchý je zde vyloženě trapný, podobně jako Kopta, a ke zbytku castu nějaké velké sympatie rovněž nechovám. Má to i fajn triky, pěkné lokace a zajímavé kostýmy. Co mi tam však přišlo mimořádně otravné, to byly ty písničky (vážně se žádná pohádka bez nich neobejde?), a taky jsem se nemohl ubránit úvahám nad tím, proč jsou snad ve všech českých pohádkách čerti vždy vykresleni jako neschopní idioti (což mají pro změnu společné také s filmovými policajty) - vyloženě bych uvítal, kdyby jednou někdo šel proti proudu a natočil pohádku s čerty, ze kterých jde taky jednou strach, namísto aby byli rádoby směšní. Prostě mám už alergii na ten stereotyp filmového čerta, který je nám do omrzení předhazován znovu a znovu. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Brko má příjemnou atmosféru, pragmatickou a funkční organizaci pekla, sympatické nebo správně nesympatické postavy, mnoho povedených vtipů, jenže k dokonalosti tomu ledacos chybí i přebývá. Vedle vtipů dobrých jsou tu ty blbé a nepovedené, vedle romantických chvilek jsou tu romantické křeče, z nichž nejvetší je šílený song, v němž hlavní postavy vyzpívávají své, zejména ze strany hlavní hrdinky, nelogické vzplanutí. Nelogická a až na konci objasněná, je Luciferova shovávavost vůči Bonifácovi. Slabým momentem jsou klišé jako nepraktický vynálezce, k silným patří debata čertů o tom, kam se dostanou po smrti. Pak jsou zde opakovaně zmiňované politické vtipy a rádoby vtipy, které diváka podle politické (dez)orientace baví či vytáčejí. Ale celkově to drží pohromadě a nikterak to neuráží, což je meta, k níž se řada nových vánočních pohádek ani nepřiblížila. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám pro tvůrce jednu radu - milí tvůrci, já vím, že musíte točit ty nejpohodovější pohádky plné humoru, písniček a lásky, aby nám o vánocích náhodou nezaskočila rybí kůstka. Jenže vaše tzv. pohádky jsou o ničem. Vážně. Víte, myslím, že kdybyste do pohádky vložili trochu vážnosti, zlo by bylo opravdu zlé, tak by pohádka získala na působivosti. A mohu-li poprosit, je to takové mé osobní přáníčko, buďte tak laskaví a příště bez písniček ju? Vždy, když se nějaká postava nadechuje, že bude vyluzovat muzícírovaná slova, fakt odcházím na toaletu, protože se to nedá, fakt se to nedá - poslouchat. Jenomže - zlo je tu spíše směšné, protože tvůrci se asi bojí ukázat, že zlo je zlé. Pak tu musí být povinně aspoň dva totální troubové, což má být asi vtipné (dva nápadníci v knajpě), klaďas (čert! sic!) je spíše taky trouba. A tak místo toho, aby měla pohádka nějaké silné poselství a morální ponaučení (což pohádky vždy měly, je to jejich atribut!), že proti zlu je třeba svést nesnadný zápas, že hrdina musí mít opravdu silné morální kvality a přesvědčení, tak namísto toho dostaneme povinně oddechovou "něco-jako-pohádku". Navíc okořeněnou o tak hloupé pojetí pekla, že srovnání s klasickými pohádkami je naprosto nemožné.... ale dnes se to tak halt točí mno... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám příjemná, inteligentní a vtipná pohádka pro celou rodinu. Výprava, kostýmy, písničky, obsazení, fajn humor, originální scénář, výborní všichni, ale Jana Plodková, ta jede bomby.. :-) Velmi vkusné, chválím, tvůrcům tleskám. A zároveň je to moc pěkné rozloučení s Mariánem Geišbergem. Čest jeho památce! ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, v níž Markétka (Judit Bárdos) polije Bonifáce (Jan Cina) vodou, má částečně mokré kalhoty ještě před tím. Po polití zase mokré skvrny na kalhotách mizí a mění tvar. (jujec)
  • Autoři si původně pohrávali s myšlenkou, že čerti budou bez rohů. Nakonec ale menší růžky mají. [Zdroj: Totalfilm.cz] (ZHODNOTITEL)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama