Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

gotham 

všechny recenze uživatele

První polovina se mi hodně líbí, mezi ústředním duem to opravdu jiskří, dialogy jsou velice kvalitní, poté však film upadá do průměru a konec je nemastný neslaný, jako kdyby tvůrci nevěděli, jak mají tento příběh ukončit. Přijde mi, že režisér až příliš spoléhal na herecké umění Josefa Abrháma, a i když ten předvedl vynikající výkon, nedostatky v příběhu překrýt nemohl. 60% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem se tak rozmýšlel mezi tím, jestli této poměrně zdařilé komedii dám 4 nebo 5 hvězd, tak jsem zapomněl, jak se tento film jmenoval. Našel jsem ho podle Ivy Janžurové (mimochodem, ta za mlada byla fakt kočka!) ale tak si říkám, jestli to je mnou, nebo tím, že jsem se místy nudil. Řekl bych, že možnost bé bude dobře a proto dávám 4 hvězdy. ()

Reklama

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

Typická komédia druhej polovice 60tych rokov...vtipná začala byť až v cca. 45.minúte filmu, i to len preto že sa konečne objavil Hrzán. Škoda že po 15 minútach zaspal a objavil sa zas až ku koncu filmu. Dovtedy a medzitým to bol len trápny dialóg skostnateného Abrháma a polonahej Janžurovej. Nerozbehol to ani zhorený frak, ani hľadanie kabelky, ani vypisovanie šeku, ani... Ftipné bolo akurát prerazenie Abrhámovho klobúka a jeho hrudný koberec. :D Z môjho pohľadu sú 2* až-až. Videl som, stačí. Hmmmm....možno v divadle by ma to bavilo viac... ()

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Seán O'Casey se jako správný Irčan zapletl s irskými nacionalisty, Angličany i levicí. Mezi šitím do sociálních nešvarů se stihl zabrat i do drobné satiry na proutníky, zlatokopky a pokrytce obojího pohlaví. Krejčík v tom našel úžasnou crazy polohu pro českou hereckou elitu. Film se na pár místech trošku zadýchá, ale celkově to vidím na 4,89 *. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Crazy comedy, ovšem s vynikajícími hereckými výkony. Pánové Abrhám a Hrzán stejně jako paní Janžurová mě několikrát rozesmáli nahlas a příjemně mě bavili po celou dobu. Usmívala jsem se a lituji, že už jsem prošvihla možnost vidět tohle na divadle zrovna s nimi. Ale když tehdy jsem ještě nebyla na světě... Z mého pohledu jasné čtyři hvězdičky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Obrázek batolete, který si chce odnést Iva Janžurová alias Anděla na památku, zapůjčil sám Jiří Křejčík a je to jedna z jeho prvních podobenek. (Jezinka)
  • Režisér Krejčík trval na tom, aby se dodržoval text - nedovoloval hercům jakkoliv improvizovat. (Elisebah)
  • Režisér Jiří Krejčík před natáčením celý film nazkoušel v jedné zatuchlé a uzavřené hospodě v Šárce. (Willy Kufalt)

Reklama

Reklama