Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V poloze arogantního yuppie Cruise přesvědčivý, protože toho nemusí zas tolik hrát. Náhlá proměna v milujícího bratra mi však vinou jeho K-martového herectví přišla krajně nevěrohodná, protože Tom je tak dobrý actor, jako Raymond řidič a já prostě nevím, jestli v posledním záběru za brýlemi Ray Ban skrýval smutek nebo úlevu.. Na druhou stranu absolutní respekt k výkonu Hoffmana a také Valerie Golino. Filmy s podobnou tématikou je nutno natočit vkusně a nepodbízivě, což Levinson hravě zvládl. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rain Man ani navzdory fantastickému a skutečně autentickému (nebo autistickému?) výkonu Dustina Hoffmana není o studii autismu, ani jiné nemoci, na to je příliš zjednodušený a hollywoodsky podbízivý. Je to velice pěkný, milý a vůbec ne složitý přiběh o cestě arogantního mladíka (excelující Tom Cruise) za emocionálním dospěním. Je příjemné se na to dívat, je něžné nechat se od toho pohladit po duši, ovšem o genialitě, či dokonalosti se hovořit nedá, Rain Man nemá přesah... Jeho úspěch však není žádným překvapením, Hoffmanovy kreace a představení té divácky atraktivní stránky autismu slaví zasloužený úspěch snad u všech sort diváků. 8/10 ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol doják, ako sa patrí. Dráma neutopená v sentimente - čo mi však pri iných filmoch ani zďaleka nevadí - a od diváka si chvíľami drží primeraný odstup. Neukameňujte ma za to, že zbožňujem Toma Cruisa, ktorý svoju úlohu materialistického sebca zahral naozaj skvelo a k Hoffmanovi ako duševne chorému autistovi sa ani netreba zvlášť vyjadrovať. Hans Zimmer komponuje jeden z najlepších soundtrackov a trojdňový zájazd ,,americkou púšťou" mi imponoval od začiatku až do konca. Krása. 90% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman zřejmě ve své životní roli. Tom Cruise mu snaživě (leč neúspěšně) konkuruje a tak tady máme jeden z nejlepších snímků 80. let. Výborná je především scéna v kasinu, ale takhle by jsme jich mohli napočítat víc a víc. Vlastně každou, ve které se Hoffman objevuje, protože si je všechny ukradl pro sebe. Takže díky, Rain Mane. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1989 bol soškou Oscara za hlavný mužský výkon ocenený Dustin Hoffman. Skvelým, nezabudnuteľným, silne emotívnym spôsobom stvárnil postavu autistického pacienta Raymonda Babbitta v dráme "Rain Man". Podal úchvatný, excelentný herecký výkon. Bez výhrad súhlasím s tým, že mu bola udelená Cena Akadémie. "Rain Man" sa stal v tom roku aj najlepším filmom. Tu by som si dovolil trocha polemizovať, pretože je tam niekoľko malých rušivých detailov, ktoré u Oscarových snímkov nerád vídam. Tu konkrétne ma nenadchol scenár, aj keď sa mi páčila forma road movie. Vyvrcholenie ma takmer až sklamalo. No a Tom Cruise tiež veru nebol v niektorých momentoch moc presvedčivý. Niekedy Hoffmanovy nestačil. Film je to výborný, ale Oscara by som mu nedal. A nedám mu ani päť hviezdičiek. **** ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Podle původního scénáře bylo Charliemu Babbittovi (Tom Cruise) 56 let. (Specs)
  • Původně měla být postava Raymonda veselá a přátelská, ale po přečtení scénáře přišel Dustin Hoffman s nápadem autisty stáhnutého do sebe. (don corleone)
  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama