Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

sud 

všechny recenze uživatele

Je mi docela líto, že poměrně dost vynikajících režisérů a herců končí filmy, které jsou pod jejich úroveň. A tak dopadl bohužel i otec české parodie Oldřich Lipský. Je hodně znát, že film byl natočen na objednávku jednak aby zaznamenal výroční filmovou výstavu a jednak aby se ve filmu objevilo co nejvíce populárních herců. A jak už to bývá, nevyšlo to. Herců se zde skutečně sešlo habaděj, ovšem většina z nich ve filmu pouze je a nemají co hrát. Dvojice Kaiser - Lábus sice nějakou tu srandu udělá (viz scénka, kterou zmiňuje Oskar), ovšem dnes se na to dá koukat už spíše jen jako na historický materiál. 35%. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Je to spíš pro znalce českejch filmovejch a hereckejch luhů a hájů, protože tam je plno různejch narážek a spojitostí, což je možná mínus pro toho, kdo to nezná... (Vaculík ala Láska z pasáže, Heřmánek pravděpodobně ala Fešák Hubert, Lipský ala hlídač z Jáchyme hoď ho do stroje, Abrhám ala Vrchní prchni, Ferat s pajšlem, Hrušínský z Rozmarného léta, Skalpel prosím). Ale vyrovnává to několik dokonalejch forů, který mě dostaly do kolen (udělej nám Lábuse třeba Rumburaka, divadelní představení s opičkou, smějící se Zázvorková). Kromě toho je se tam vyskytujou snad jenom takoví herci, kteří jsou super, namátkou... všichni! No jinak se to místama fakt tváří jak dokument z nějakyho českyho filmovyho festivalu... A navíc product placenemt na Sony, co víc si tenktát mohli firemní papaláši přát - reklama ve filmu v komunistické zemi...A pro nenasyty i trochu nahoty na dvojkole... ()

Reklama

Weehaa 

všechny recenze uživatele

Libilo. Tri plus. Protoze je to sranda. Muzu tu vest pseudointelektualni monolog o kvalite normalizacni tvorby osmdesatych let a srackovat tady nad umeleckou hodnotou, ale nejak se mi nechce. Je to groteska a zabava. Je to pro lidi, aby se zasmali. Ja se zasmal. Co jineho meli herci a filmari delat v nejtuzsi normalizaci, kdyz na hrade sedel Husák a v podhradí vladla Havlova "blbá nálada"? Postopadesaty utect do minulosti, vykopat tam nejakou nedulezitou historickou postavu a natocit dalsi humorkou fresku z dob mocnarstvi, protoze to je jediny, co projde? Co byste natocili vy v te dobe? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Drahý kolego, Enšpígle, to jsme se na té filmové výstavě museli několikrát minout, protože já tam byla také. Stála jsem s maminkou mezi lidmi, akorát mi bylo úplně fuk, že se tam něco točí, protože mi tenkrát byly pouhé čtyři roky a lákal mě golem a ponorka s plachetnicí. Byla jsem z té výstavy unešená, prostě v sedmém nebi a celou cestu domů jsem mamče povídala o tom, co jsem viděla. Teď k filmu, opravdu skoro za nic nestojí. Je to jen obrovská reklama s populárními herci na filmovou výstavu. Kaiser s Lábusem nezklamali. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To sem blázen paní Moutelíková!“ - „No jo to víte, vono je dneska v našem filmu všecko možný.“ Naprosto bláznivá komedie ala z filmu do filmu, která nemá téměř žádný děj a chvílemi se mění v totální chaos. Zároveň je to přehlídka herců, filmů a jednotlivých vtipných scének. Nápadů má film nespočet (zelené autíčko, obraz s „odpovídajícím“ zvukem, promítačka), ale kvůli stylu vyprávění, (ne)důrazu na pointu a „švy“ působí snímek nesourodě, zmateně a občas skoro až amatérsky. Samotní Kaiser s Lábusem, pokud tedy zrovna jen neběhají odnikud nikam, mají řadu vtipných scének (z učitelky a především tedy jejího žactva jsem brečel smíchy), ale jistě jich mohlo být také víc. Co se týče odkazů na filmy a postavy, Velká filmová loupež jich nabízí hned několik opravdu zábavných („Pánové si přejí platit?“ a „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný“ mě rozesmály nejvíce), někdy jde spíš o herce samotné (Zázvorková a její zničující smích, nesmělý Suchánek, slovenská „delegace“) a pak je tu spousta narážek na filmový průmysl (profese, cyklistky snažící se prosadit, řevnivost mezi divadlem a filmem) a také na socialistické poměry. Na druhou stranu, jakože casting dokázal zahrnout celou řádku kvalitních herců, někteří jsou tu jen tak pro okrasu a jejich výstup je jen těžká „vata“. To se nejvíce projeví v závěru. Konec byl totiž na celém filmu suverénně nejslabší (toporný až trapný) a opravdu ho nezachránila ani „happyendová“ pocta (?) zesnulému Lipskému při závěrečných titulcích. Dávám prozatím lepší průměr a časem si film chci zopakovat, navíc jsem v tom návalu scének jistě nezachytil všechny narážky a odkazy (hodnocení případně upravím). „Majko, copak vy ve třídě nemáte žádné chlapce?“ – „A no máme, ale to sou všecko takový paka vylízaný třeba, no..já se třeba chci, třeba absolutně votevřít ve třídě a nemůžu, když se na ně podívám, tak se zase zavřu, akorát snad Dušan za něco stojí, ale teď už taky ne, no.“ ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Když Šeptal (Jiří Němeček) ukradne sošku, spustí alarm a objeví se Antonín Martin Brousil, divadelní a filmový teoretik, kritik, historik a profesor AMU. A říká: „To byla Siréna,“ což je narážka na film Siréna z roku 1947 a odebírá mu ukradený artefakt, což je Zlatý lev, ocenění z Itálie za tento film. (sator)
  • Film obsahuje potitulkovou scénu. (Katka189)
  • Pôvodne uvažovanými autormi na spracovanie látky odohrávajúcej sa na prehliadke bol Jindřich Polák a tiež Zdeněk Šebánek z Divadla Járy Cimrmana. [Zdroj] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama