Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli to je plus nebo minus filmu, že jsem od prvních minut spolehlivě odhadl celý jeho děj. Film mě silně nebavil. Nejvíc mně vadilo, že se prakticky nic nedotáhlo do konce. I film má otevřený konec, což mu je (podle mě) na škodu. Asi se moc nespletu, když napíšu, že děj filmu se dá vystihnout jednou větou: buran a násilník zůstane buranem a násilníkem. ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

„Marche ou crève" (Pochoduj nebo chcípni). Z odpadu lidí přetavených v Sahaře na elitní vojáky Francie. Pan Hřebejk dokázal z velmi složitého tématu vytvořit kvalitní film. I ten Kříž a Bok, pod vedením autority Hřebejka, dokáží vytvořit platnou roli. Výběr herců i načasování je podařené. Myslím, že doposud je zde v hodnocení podceněno. Pokud je příběh nepochopen nebo podceněn, je na úvaze, zda nebylo divákem sledování špatně načasováno a nedělní premiéra nebyla špatnou volbou. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Návrat veterána z francúzskej cudzineckej légie je predsa len v našich končinách dosť netradičný, v tomto je televízny film originálny. V princípe jednoduchý dej sa však zbytočne naťahuje a nedokáže ponúknuť primeranú zábavu. Víťazom je len Milan Ondrík, jeho herecký výkon je perfektný, nevraviac, že musel byť aj fyzicky veľmi dobre disponovaný. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Původně jsem filmu dal 3 hvězdy, ale dnes ráno jsem se probudil a film jsem měl stále ještě ve své hlavě a říkám si, ale jó dám tomu 4. Milan Ondrík si to za hlavní roli opravdu zaslouží. Janu Hřebejkovi se casting opravdu povedl. Film má grády! Dívák se nenudí a kdyby závěr byl lépe ukončený, tak by to byl snad časem i kulťák. Na filmu je skvělé, že Milan Ondrík je neokoukaná tvář, která se opravdu bohybuje jako voják. Dokonce i při dobře natočených nelegálních zápasech tomu divák věří, což je velké plus tohoto filmu. Nejsem spokojen jen s tím závěrem a i menšinu ze scénáře mohli klidně vynechat, protože pro příběh to nebylo podstatné. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Na tenhle kousek jsem netrpělivě čekal a byl moc zvědavý jak zvládne drsnou roli pošuk M. Ondrík kterého mám moc rád. V ůvodní scéně když se jde na pumpě na wc opláchnout jsem si sedl na zadek z jeho vyrýsované postavy. To klobouk dole. Film měl spád ale jsem trošku v rozpacích, myslím že se z toho dalo vytřískat trošku víc. Ale dobrý :-)) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Námět na film měl scenárista Marek Epstein v hlavě dlouho, inspiroval ho román „Martin Eden“ od Jacka Londona. Téma Epstein zpracoval i jako divadelní hru v pražském divadle Rokoko, premiéru měla v roce 2014. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • Martin (Milan Ondrík) ukazuje tetování, kde stojí „Marche ou crève“, neboli „Jdi nebo chcípni“ a říká, že je to heslo francouzské legie. To ovšem nemá pravdu, oficiálním mottem (nepoužívá se slovo heslo) Francouzské legie je „Honneur et Fidélité“ („Čest a věrnost“). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. (sator)
  • Veterán (Milan Ondrík) se Sárou (Marie Poulová) jezdí na cyklovýlety z Ochozu u Brna ke kolonádě Reistna u Valtic, což je v jednom směru bezmála 80 kilometrů. (klukluka)

Reklama

Reklama