Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (129)

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TU JEŠTĚ NĚKDO, KDO NECHÁPE, CO TADY DĚLÁME?…“ /// Film protkanej norským patriotismem (poraženým je zde totiž podobnej blázen, a to Britskej polárník Robert Falcon Scott) o magorovi hledajícím ego v tunách ledu a v kose, ve který se i sáně těší na oheň. Film není oslavnou ódou na norskýho hrdinu, ale jde o pohled na obyčejnýho člověka, který všechno obětoval svýmu snu. Snímek se jmenuje AMUNDSEN, protože vypráví také o bratrovi Leonovi. Můžou vám chybět zažitý hollywoodský postupy. Skutky, které Roalda proslavily, jsou předvedeny důkladně, ale je to většinou stejně chladný, jako místa, kde se odehrávají. Strhujícího dobrodružství se prostě nedočkáme. To, že na těchto výpravách o dramatický momenty nebyla nouze, je pouze naznačeno. Film nenabízí tolik zvratů, aby mohl pohrdnout (a nevyužít) zážitky z expedic. I za cenu drobnýho přikrášlení skutečnosti. Je fajn dozvědět se, jak se plánovaly expedice v časech, kdy každý objev byl hrdinsky oslavován, dostat základy historické geografie, dozvědět se, jakých poznatků od Eskymáků bylo využíváno (v samotném snímku je kladen velký důraz na to, aby bylo používáno autentické vybavení, ošacení a rekvizity)… ale já se ptám, jestli to není málo, Antone Pavloviči? Vlastně Espene Sandbergu? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Dobytí severního pólu jsem už viděl, ale jak se dobýval ten jižní… 3.) Zajímá mě počasí na Mount Wisting. 4.) Thx za titule „pozorovatel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu ma na filme o najznámejšom polárnikovi prekvapilo, že prevažná väčšina času sa odohráva v salónoch a na hostinách a minimum času na snehu. Šup, šup, pár nástrah, možno len jedna, a už sme na póle. Skratkovitosť pri životopisných filmoch je nutná, ale nie takým spôsobom, že sa v dlhých scénach len tak čumí alebo sa venujú nepodstatným veciam. Pár scén je pekných, ale celkovo mi film pripadá ako nejaká nízkorozpočtovka. –––– Viete, kto je majiteľom tohto domu? – Niekto, kto ho nepotrebuje. ()

Reklama

Likan7 

všechny recenze uživatele

Když máte pěknou kameru a exteriéry, automaticky vám to neudělá dobrý film. Amundsenovi především chybí poutavý scénář a alespoň trochu rychlejší tempo než tohle šnečí. Stále si myslím, že výpravnější a možná i trochu přibarvený velkofilm o Scottovi by byl 10x zajímavější než tohle životopisné drama, které je každýmu vlastně jedno. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Nejde o klasický "životopis průkopníka" - na to je do filmu propašováno příliš mnoho diverzantských témat. A právě ta jsou nejzajímavější. Tedy, vedle úžasné výpravy, díky níž uvidíte i verneovský přelet severního pólu ve vzducholodi... Jak často jsou osobnosti, které dosáhnou prvenství v něčem pro lidstvo zásadním, vlastně sobečtí sociopati? A jaká je role těch, kdo jim dělají zázemí? PS: Cizinci zabloudivší do českých kin musí při projekci Amundsena kroutit hlavou, páč sál propuká v smích v naprosto nevhodných momentech, třeba, když se jedí psi, nebo když se dojde na pól... ;) ()

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Amundsen je ukázka promarněné příležitosti na film o jednom z nejzajímavějších lidí konce minulého tisíciletí. Před kulisami silných příběhů o dobytí severního a jižního pólu se totiž odehrává jen nekonečná nuda, srovnatelná nejspíš s tím, co zažívá posádka driftující 5 let s arktickým ledovcem. Dvouhodinovka nabitá lacinými efekty je tak ve výsledku mnohem nudnější, než takřka sedmihodinový televizní seriál Nejvzdálenější místo na Zemi ( https://www.csfd.cz/film/84707-nejvzdalenejsi-misto-na-zemi/komentare/ ) z 80. let, který je navíc postavený na faktech, ne polofikci. Filmu se na jednu stranu nedá upřít odvaha, protože pokus o snesení Nory takřka zbožňovaného Amundsena na pevnou půdu může v zemi tisíce fjordů skončit občanskou válkou. Ale je to odvaha nerozhodná, tápavá a ustrašená. S takovou by Amundsen moc daleko nedošel. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama