Reklama

Reklama

Abeceda

(studentský film)
  • USA The Alphabet
Animovaný / Experimentální / Horor / Krátkometrážní
USA, 1969, 4 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Kamera:

David Lynch

Hrají:

Peggy Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Výstřední, pochmurné a surrealismem silně ovlivněné dílo, kterým na sebe Lynch upoutal velkou pozornost. Díky němu se mu podařilo získat stipendium na právě vznikajícím Americkém filmovém institutu. Krátký film údajně zachycuje sen jeho ženy Peggy (mimochodem hlavní aktérka). Vyprávení je kombinací animace a hraného filmu. (gruvacek)

(více)

Recenze (174)

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Lyncha môžem, bez rečí, ale toto, toto ee. Originálnosť je dobrá, surreálno tiež, obom fandím!, ale z dobrého nemusí nutne vzísť dobré. To, aký sense tu má abeceda, he he, pod tým sa štiepia iba naivné hlavy, ja teda nesmiem chýbať.:)) Treba to určite len prežívať, mne to ovšem moc nešlo, a presne tak to i dopadlo. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

ABECEDA = depresivní noční můra od A do Z. Jde o spojení animovaného a hraného filmu. Vše je velmi nezvykle, avantgardně zpracované. Tento film skutečně není určen dětem! Dětem nepouštět, ani o něm zbytečně nevyprávět Poznámka: v hlavní a jediné roli tohoto filmu se objevuje Lynchova první manželka - Peggy Lynch. ()

Reklama

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Najzábavnejší a najchytlavejší Lynchov kraťas, videl som ho už najmenej stokrát a ešte stále sa mi nezunoval. Tá pesníčka je neskutočne chytlavá, raz som si ju začal spievať na výpočtovom laboratóriu a jeden môj spolužiak, ktorý ten film tiež videl, sa ku mne pridal. Všetci naokolo (aj učiteľka) sa začali smiať akí sme len roztomilí. Keď som si ich pobavenie v tom okamihu konfrontoval s fantasmagóriou, ktorú tá pieseň vo filme podfarbuje, mal som nečakaný bláznivý pocit totálne povznášajúceho šialenstva a uvedomil som si, že ten svet je vďaka umeniu predsa len krajší. 100% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

No nevím, co dostává Abecedu do čtyř- a pětihvězdičkových výšin... Mě tenhle nesmyslný a bezvýznamný sled čtverečků, koleček, písmenek, dívky a falického symbolu nějak nenadchl. Možná v sobě nemám dostatek dekadence (ale mám ;-)), možná jsem nepochopila tvůrčí záměr (jinak Lynche docela můžu), ale tohle fakt ne. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ale no tak kluci, proč je zde uvedený v žánru „horror“ sice moc nechápu, ale jinak jde o docela zajímavé dílo. Dle mého názoru to však není nic světoborného. Hodně zajímavé je zde především ozvučení. Zvukový doprovod dokázal skutečně navodit slušnou atmosféru, ale požitek mi lehce kazil obraz. Kdybych si tohle pustil bez videa, tak to ve mně zanechá mnohem hlubší pocity, než se stalo. Každopádně nám Lynch nabídl poněkud netradiční pojetí abecedního významu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Peggy, vtedajšia Lynchova žena išla na návštevu k svojím rodičom, kde bola jej neter v malej posteli a mala nejakú nočnú moru. Stále dookola opakovala abecedu. Peggy o tom povedala Lynchovi a tak vznikla 3-minútová snímka The Alphabet, založená na nočnej mory. Imaginácia na základe nočnej mory. (ČSFD)
  • Úvodní píseň Davida Lynche zpívá Robert Chadwick. (Tomket)
  • Pláč, který ve snímku můžeme slyšel, patří Lynchově dceři Jennifer. (Carodej_pes)

Reklama

Reklama