Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární James Stewart září v jedné ze svých nejlepších rolí v tomto nadčasovém westernu, jež udal tón pro všechny, co přišly po něm. Pohraniční hlídač Lin McAdam (Stewart) se snaží vystopovat vraha svého otce a otcovu pušku, jedinou svého druhu: Winchester 73, jež postupně putuje v rukou nejrůznějších zabijáků, včetně bláznivého cestáře (Dan Duryea), bezcharakterního prodavače zbraní (John McIntire), mladého indiánského náčelníka (Rock Hudson) a vlastního McAdamova vraždícího bratra (Stephen McNally). V tomto nezapomenutelném příběhu o mužích ve zbrani se objeví také Shelley Winters jako McAdamův pomocník a Tony Curtis v jedné ze svých prvních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (63)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Winchester '73 mě v několika ohledech velmi překvapil - především svou epizodní strukturou, kde sledujeme jednotlivé osudy lidí spjatých s onou legendární puškou a kde James Stewart působí spíš jako jakýsi tmel spojující jednotlivé příběhy. Je sice hlavní postavou a jeho honba za pomstou je ústředním motivem, často ale zmizí na několik minut z plátna a v hlavní roli se ocitá zbraň, která až příliš často mění majitele. Stewart samotný působí jako pomstou hnaný pistolník naprosto přirozeně, což mě tak trochu udivilo (asi jsem příliš ovlivněný jeho účinkováním ve filmech á la Capra na přelomu 30. a 40. let). Barová zpěvačka v podání Shelley Winters pak není žádnou křehkou květinkou, ale říznou herdekbabou s pořádnou kuráží a vyřídilkou, což jsou vlastnosti, které na krutém Západě rozhodně nejsou k zahození. Závěr na skalách s tucty vypálených nábojů nemá chybu. A pak že jsou westerny směšná ztráta času... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tá túžba po titulnej winchestrovke pripomína chtivosť po Prsteni moci z jednej slávnej fantasy ságy. Každý potencionálny majiteľ ( teda takmer každý ) po nej baží, no predsa patrí len a iba jednému. Akčný western s dobre natočenými prestrelkami síce nepatrí medzi to najlepšie v žánri, ale zato tá hodina aj pol nebude stratou času. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ano, kolem jediné zbraně - zato tedy pořádné - je možné natočit kvalitní western s dějem, který vás strhne a budete čekat, ke komu se ještě zbraň přesune a co to vlastně způsobí. James Stewart ukazuje, jak je vhodný pro každou roli, která je mu zadána. I když je pravda, mám s ním raději westerny, kde je ještě o něco starší. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný dabing brněnského studia pro Novu, Vladimír Krátký na Stewarta jeden z nejlepších dabérů. Přes některé naivity se tu skrývá klasický rodokaps příběh o pomstě, ženském procitnutí a hned několika typických westernových nej, rychlém tasení (záporák) a dokonalé mušce vycvičené dokonalým učitelem. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Překrásně komponované záběry (s dokonalým svícením hlavně nočních scén v táboře obleženém indiány) jsou poskládány kolem na první pohled jednoduše vyprávěného příběhu. "Na první pohled jednoduchý" scénář je však důkazem precizního holywoodského řemesla, které na jednoduchou honičku chytře nabalilo příběh zatoulané winchestrovky a hezké dívky, které přecházejí z majitele na majitele, aby se jejich cesty na konci osudově protly. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • 12.11.1951 vysielala rozhlasová stanica Lux Radio Theater 60-minútovú rozhlasovú adaptáciu filmu. (beso74)
  • Tento film zachránil kariéru Jamesa Stewarta (Lin McAdam) po sérii povojnových prepadákov. (beso74)

Reklama

Reklama