Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Daniel Day-Lewis jako statečný přítel Indiánů ve filmovém přepisu slavného románu J. F. Coopera... Filmaři již mnohokráte zvolili za předlohu svých děl pentalogii spisovatele Jamese Fenimora Coopera o dobrodružstvích bílého lovce, přezdívaného Sokolí Oko, a jeho indiánských přátel v době bojů Francouzů a Angličanů o nová území v Severní Americe. Nejslavnější se stala kniha úvodní Poslední Mohykán. Sokolí Oko spolu s posledními potomky z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem pomáhají anglické posádce bránit jednu z pevností. Znepřátelené strany využívají pro své cíle indiánské bojovníky. Huron Magua, který bojuje se svými muži po boku Francouzů, přísahal veliteli dobývané pevnosti pomstu za vyvraždění své rodiny. Po podpisu kapitulace se rozhodne vyprovokovat střetnutí s odcházejícími britskými jednotkami, při němž velitele zabije a zmocňuje se jeho dvou dcer Cory a Alice. Sokolí Oko se zavázal ochránit čest dívek a nechce je nechat ve spárech primitivního divocha. Navíc ke Coře cítí více než přátelství a také Unkasovi není Alice lhostejná. Pro postavu bílého lovce zvolil režisér Michael Mann u nás tehdy nepříliš známého Daniela Day-Lewise, který si však již získal uznání v podobě Oscara za hlavní roli ve snímku Moje levá noha (1989). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 023)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Geniální limonáda se vším všudy – fenomenální hudbou Trevora Jonese (titulní motiv je hrdinsky klenutý jako schody do Valhally), nádhernými exteriéry, výbornými herci, jednoduše napsanými postavami, velmi prostou stavbou a nádherně trefenou romantickou složkou. Jak nemusím romantické linie, Mann tu svoji i díky jiskření mezi Stoweovou a Lewisem převedl na plátno mistrovsky. Posledí mohykán je možná překvapivě zkratkovitý a nepříliš rozevlátý, přesto se umí ve správnou chvíli zpomalit a vykouzlit překrásný záběr i působivou zpomalovačku. Hollywood se na předloze dost možná dopustil jistého zločinu, nicméně ta sladkobolná romantika je přesně v intencích toho, co jsem jako dospívající jinoch cítil při četbě Lovce jelenů. Nádherná připomínka dávno zašlých let a zároveň film, který mě vždycky dostane znovu. A překvapivě stále víc a víc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Cooper je jiná spisovatelská kategorie než např. Karel May, kterého jsem čítával, řekněme, v deseti letech a filmy podle jeho románů ve mě můžou v nejlepším případě vyvolávat shovívavý úsměv. Nicméně i tak je zatížený dobrodružnou romantikou, která je přece jen blízká jiné věkové kategorii, než ve které jsem se ocitl já, a totéž se dá říct i o filmu z jeho předlohy vycházejícím. Klasické schéma s řadou žánrových klišé, kdy už dopředu můžete bez znalosti předlohy kalkulovat s tím, jak všechno dopadne a kdo přežije. Na druhou stranu je Poslední mohykán opravdu slušně natočený, takže mě nijak neuráží a i když nejde o žánr, který by mě oslovoval, se třemi hvězdičkami nemám problém. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Trevor Jones a Randy Edelman: 1. Last of the Mohicans (Theme) ,2. Elk Hunt ,3. The Kiss ,4. The Glade (Pt. 2) ,5. Fort Battle ,6. Promentory ,7. Munro's Office/Stockade ,8. Massacre/Canoes ,9. Top of the World ,10. The Courier ,11. Cora ,12. River Walk and Discovery ,13. Parlay ,14. The British Arrival ,15. Pieces of a Story ,16. I Will Find You , ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po řadě let jsem si znovu užil Posledního Mohykána, konečně na blu-ray a v originálním znění. A je to stále úžasný film, co vám budu povídat. Sokolí Oko, Čingačgúk a Unkas jsou naprosto skvělí hrdinové zrovna tak jako je Magua jedním z nejlepších záporáků, které jsem ve filmu viděl, Mannova režie se mazlí s dechberoucími přírodními scenériemi, dokáže budovat napětí před akcí a potom dokonale vtáhnout do ní, romantická zápletka vůbec není na překážku, protože k takovým dobrodružným příběhům zkrátka patří. A pak je tady samozřejmě to strhující finále, při němž máte i díky Jonesově a Edelmanově hudbě pocit, že jde vážně o všechno. Jak jsem psal v úvodu, úžasný film. Pro dějiny kinematografie asi nijak zásadní, ale úžasný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér Michael Mann se tímhle romanticko-dobrodružným kusem, který se z předlohy smyšleného příběhu J. F. Coopera posunul ještě dál k diváckému očekávání, definitivně probil mezi tvůrce, které je potřeba brát vážně. Mannova hvězda začala právem stoupat strmě vzhůru. Kolonizace ve druhé polovině 18. století vypráví příběh dvou bratrů, posledního z Mohykánů Unkase a jeho nevlastního bratra Sokolí oko, bělocha, žijícího mezi indiány, kteří stojí proti nepřátelům v čele s Maguou, přeběhlíkem a zrádcem ve výborném podání Wese Studiho. A chrání dcery anglického velitele pevnosti, do kterých se zamilují. Mann, který předtím svým způsobem změnil tvář televize a poté natočil několik zásadních kriminálních thrillerů, výrazně žánrově uskočil: natočil dobový film, s čestným a vznešeným hrdinou, a rozmáchl se k vizuálně bohatému, epickému vyprávění, kterému vévodí řežba uprostřed panenské přírody při opouštění pevnosti, která padla do rukou Francouzů. Pár chyb najdeme (několik zbytečně delších pasáží, skřípající scény v pevnosti), to si přiznejme, přesto tu máme vizuálně podmanivé dílo se soundtrackem, o kterém bylo napsáno snad už všechno. Poslední minuty našlapané.. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (41)

  • Jedná sa o 17. najlepšie zarábajúci film v USA v roku 1992. (westerns)
  • Eric Schweig sa v jednom rozhovore vyjadril, že bola natočená milostná scéna medzi ním a Alice, ale bola vystrihnutá. (Catwoman30)
  • Během lovu vysoké na začátku filmu je v lese možné vidět muže v červené kšiltovce, který jelena nahání do záběru. (Viko)

Související novinky

HBO se vydá za Mohykány

HBO se vydá za Mohykány

09.01.2020

Režisér nové bondovky Cary Fukunaga spojí síly s režisérkou seriálových Watchmenů Nicole Kassell a společně teď pro HBO Max připraví seriálovou adaptaci knihy Poslední Mohykán. Fukunaga napíše scénář… (více)

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

Michael Mann natočí Tokyo Vice pro HBO Max

23.10.2019

Legendární režisér Nelítostného souboje nebo Posledního Mohykána Michael Mann se upsal režii pilotu krimi Tokyo Vice pro chystanou streamovací službu HBO Max. Seriál napsal JT Rodgers podle knihy… (více)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (více)

Reklama

Reklama