Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dívat se na své spolužáky z výšky nemusí být vždy jen příjemné. Radkovi přezdívají Bidlo. Je mu čtrnáct let, je dobrý žák, ale bez zájmu o tělovýchovu a sport. Právě se konají místní kola spartakiádních soutěží a Radek by rád zaimponoval své spolužačce... Tvůrci filmu zabloudili v povinném branně výchovném tématu jen velmi lehce a "spartakiádní" film přežil svoji dobu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Autentický vhled do života mládeže na konci ZŠ. Bloudění orientačního běžce mělo původně splnit jen požadavek na další spartakiádní film, ale režie se ujal bývalý mistr republiky v pětiboji Matula. Bylo tedy možné přistoupit ke sportovní látce citlivěji, ale to by scenář musel napsat někdo zkušenější, než Sovják, v té době přešlapující pouze jako autor některých bakalářských povídek. Téma hledajícího se nezralého jednotlivce by mohlo i v této době zaujmout, ale chyběla opora lépe vedených profesionálních herců, aby vynikla syrová autenticita dětských výkonů. A konec konců radost z vítězství nad vlastním osudem. Co věta, to heslo z plakátu. A nic s tím neudělala ani Chýlková nebo Březinová, natož Rous s Pyškem. ()

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Z filmu si pamatuj hlavně poslední scénu, kdy ,,to" Radek vyběhl a pak také jak hlučně cvičil ve sklepě činkou a fackovací vlak a vlatně si ho pamatuju docela dost dobře....celkem mě naplnil nadějí, že když člověk chce, tak to aspon trochu jde...( je fakt, že mi bylo 12 :-), ale film mě pozitivně ovlivnil a to se cení. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

"Tati, proc jste se s mamou nerozvedli? Rozvod je jako spalnicky, vsichni se rozvadi a ty tady hrajes kuzelky". Film je doslova prospikovan radou vtipnych hlasek. At uz z ust hlavniho hrdiny, spoluzaku, ucitelu nebo otce. Film sice nema nijak propracovany scenar, ale svym vtipem a retro atmosferou se jedna o velmi povedeny film. Zajimave postavy. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Má to svůj typickej osumdesátkovej socíkovskej look, nevím, jestli tomu prospělo obsazení neherců do hlavních rolí, ale kdyby tolik vtipu měla většina dnešních komedií, bylo by to fajn. Bidlo je k sežrání, klidně bych se za něj porval - klasickej lůzr, kterej má ale snahu něco s tím dělat a jeho bejčení a mentální trénink (hihi) vyústí až ke sbalení buchty a finále à la Rocky, který kazí jen Dalek Hurikán Janda. Některý hlášky, dialog mladejch na hřbitově nebo scény s "činkou" jsou top a plusem je i přívětivá stopáž. [3,5*] ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl opravdu hodněkrát, protože když jsem někdy na počátku 90. let chodil do školní družiny, tak jsme často chodili do kina, kde stále dokola opakovali asi tak 5 filmů. Ty ostatní filmy asi nebyly moc zajímavý, protože si na ně vzpomínám jen velice mlhavě, ale tenhle film jsem měl opravdu rád. Pak jsem to viděl ještě po X letech znovu v televizi a sice jsem z toho už nebyl až tak nadšenej, ale pořád se mi to celkem líbilo. Příběh sice nic moc, ale občas ve filmu zazní nějaká hláška od fotra hlavního hrdiny, což byl docela dobrej pošuk. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Režisér Matula bol pred štúdiom na FAMU československým reprezentantom v modernom päťboji, čo môže objasňovať jeho motivácia venovať sa športovej téme vo filme, aj keď pôvodne mal vzniknúť ako "príspevok k celoštátnej Spartakiáde 1985". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama