Reklama

Reklama

Šílený Max

Trailer

Ve zpustošené zemi blízké budoucnosti vládne silnicím divoký motorkářský gang. Řádí v ulicích, terorizuje nevinné civilisty a strážcům zákona se jen směje do očí. Jednoho policistu ale podcení. Když motorkáři brutálně napadnou nejlepšího přítele a rodinu Maxe Rockatanskyho (Mel Gibson), změní se Max v běsnícího šílence, který žije jen pro jediné - pro pomstu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (619)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo, zklamalo. Těšil jsem se na nějakou apokalyptickou zápeltku, ale o tom se člověk dozví úplný hovno. Co se děje týče, po hodině a čtvrt se stane to, co se mělo stát hned na začátku, a co tomu předchází je vlastně nic. Toporný a měkký Mel Gibson, gang čůráků, sem tam nějaká honička, romantický sračičky. Možná jsem to nepobral? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Scénář téhle poloamatérské podfinancované zhůvěřivosti je děravý jako Titanik po srážce s ledovcem, dialogy na úrovni hospodských štamgastů po patnáctém pivu, herecké výkony jak na školní besídce a víc klišé se v příslušném žánru snad ani vymyslet nedá, nicméně komu stačí pohled na nadupané mašiny a potřebuje vyplavit trochu adrenalinu, může být nakonec spokojen. Z hlediska filmové historie důležité jen tím, že snímek byl začátkem kariéry Mela Gibsona. Celkový dojem 25%. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šílený Max připomíná Lego různých sad v rukou nepříliš nadaného dítětě, kostičky jsou mnohdy prvotřídním výrobkem, ale celek z nich složený zví kočkopsa. Tvrdé bouračky jsou výborné. Vstup Maxe na scénu pojal George Miller nádherně machisticky bezcitně - stříhá mezi slunečními brýlemi, řvoucím motorem, exhalujícím výfukem, ječícími pneumatikami, černými rukavicemi a periodou majáku. Tůrovaný motor střídaný rozpálenými asfaltkami, ubíhající pruhy na silnici přeskakující na zpocenou, dílem unavenou i bezvýraznou Maxovu tvář - to vše sálá žízní, která šahá po divákově hrdle. Prstořez si půjčuje alespoň kousíček kouzla Alexa DeLarge. Technika, silnice, klima (ne tak zcela prostředí) a bezcitnost či bezcitovost - v nich vidím silné stránky Millerova rukopisu. +++++ Když však dojde na obsah hlav a srdcí postav, objeví se tuctovými důvody motivované násilí, nelogické jednání, tuctová idylická láska, tuctové extatické šílenství - tuctovostí se to ve filmu hemží víc než v mém komentáři. Film sice umí předvést řemeslně ucházející hororovou scénu v lese, ale ta působí nejlépe jako slušná kopie, podobně je se mstitelským koncem, u romantické části už ani nelze mluvit o slušnosti a vysloveně nedůvěryhodně působí napětí mezi motivy policejního státu, od občanských institucí odtrženého gangu a "právníkokracie". Neprůměrný průměr. Slabé ***. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Náležitě uvědomělé béčko vzniklo u solidně šílených protinožců, kteří za minimální peníze natočili story muže, který coby strážce zákona přijde o všechno – zvlčilí motorkáři mu zabijí milující ženu a nevinné nemluvně. Povinná vata mezi tím vším je příjemně naivní, ostatně celé je to vycucané jak z nějaké pochmurné pětistránkové povídky. Max Rockatansky je ideálním zástupcem pomstychtivého hovada, které zbaveno soucitu mlčky drtí své protivníky, aby se v závěru mohlo odporoučet ve své káře k nejistým zítřkům. Nelítostný mstitel plný cynismu a hněvu.. nic víc, nic míň. Filmu (a jeho bezútěšné atmosféře) navíc pomohl paradoxně jeho rozpočet. Byl tak nízký, že se využilo řady levných postupů – například některé scény obsahují již v jiných záběrech zdemolovaná auta, ba auta, která byla po částečném zničení zbavena důležitých/těžkých částí, aby jejich bouračky díky odlehčení vypadali velkolepěji. Umírá se tu pod koly všemožných aut, po krkolomných pádech, efektních bouračkách – vše v příjemně nadsazených kaskadérských akcích. Mel Gibson tu předvedl ideální vstup do filmového světa. Herecky nenáročný Max je jeho teprve druhou hereckou příležitostí a hnedle takový komerční úspěch. Producenti, kteří v trailerech pro americký trh jeho postavu raději vypouštěli, ještě zdaleka netušili, že se tu rodí jedna velká herecká ikona. 65% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když jsem Maxe viděl poprvé, ještě jsem nebyl úplně připraven. Líbil se mi což o to, ale stejně jsem nedokázal docenit tu sedmdesátkovou syrovost (dělalo se mi z toho tak nějak blbě). Ty stylové honičky a nemalou dávku drsného násilí. Prstořez a jeho gang jsou strašlivě znepokojující, člověka z nich opravdu mrazí. To vše zabalené v "blízké budoucnosti" která působí spíše westernovým dojmem, ale s nabouchanejma autama. Že to občas ztrácí spád, a k dokonalosti je dotažená až dvojka tvrdím stále. Jenže teď dokážu ocenit i tu upřímnou neučesanost jedničky. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (45)

  • Jeden z motorkářů na pláži má pistoli Luger používanou Wehrmachtem za druhé světové války. (Axarus)
  • Na začátku filmu si můžete všimnout dvou cedulí označujících ulice: "Anarchie" a „Bedlam.“ Tyto ulice skutečně v Austrálii existují. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Filmaři z Austrálie nezahálí

Filmaři z Austrálie nezahálí

22.06.2014

Asi nejvýraznější australský režisér a scenárista současnosti David Michod má napilno. Jeho očekávaný Rover, který Quentin Tarantino označil za mistrovské dílo a nejlepší post-apokalyptický film od… (více)

Pattinson je tak trochu Šílený Max

Pattinson je tak trochu Šílený Max

27.07.2012

Možná šílí i kvůli bulvárem propírané nevěře Kristen Stewart s režisérem Sněhurky a lovce Rupertem Sandersem, ale to nechme stranou. Filmy nás pořád zajímají víc než drby. Robert dělá všechno pro to,… (více)

Reklama

Reklama