Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdo říká Fury, já říkám Skřivánek (1964). Tohle je prostě taková jeho modernější variace. Tankové souboje byly fajn, hned ten první mi připomněl honičku ve vesničce v Bělym tigru. Zajímavé byly i všechny ty zpomalené záběry střel, které jindy ve válečných filmech s tanky dělají jen vžum :-). Laik si tak alespoň dokáže představit jak to v tanku vypadalo, když se něco propálilo pláštěm dovnitř a tam to v tom stísněném prostoru plném nejen mužů, ale i paliva a munice explodovalo... A jak už zde padlo, potěšily české lokace, cíl Praha i koncentrácké kápo Carda. Ke všem těm tankům a polopásům mně ještě zaujala Irina a kdyby se mnou chtěla jet v mé T34 na projížďku rozhodně bych se nebránil. Potud spokojenost. Ovšem dále lépe nepřemýšlet. Průstřel dvou německých tanků jedním T34-76... ehm... Ta snadnost s jakou kucí rudoarmějský louskali Panzery... Skoro jsem měl pocit, že sedí v nějakém Is2. Myslím si, že v roce 44 měli Němci zcela jiné starosti, než honit nějaký tank a když už tam ukázali Pak40 a osmaosmdesátku, kde byli protitankovci s panzerfaustama? Nebo nějaká Stuka? Vždyť stačili 2 borci v každém baráku na vjezdu do města a bylo by vymalováno... No nic, nebudu spoilerovat. Film je věnován tankistům, to je hezké. Určitě to nebyla v tancích za války žádná prča. Jedna z nejhorších smrtí co je si myslím, že je uhoření a tím většina osádek v případě zásahu končila. Případně je dorážely kulomety když opouštěli nouzovými otvory hořící stroj. Takže díky efektům to bylo lepší než Skřivánek a proto i více hodnotím, na 4 hvězdy ale nejdu. Dávám za 3 protipancéřové náboje. * * * ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ondynoj jsem mu říkal méně toho gerojství, chlapče, méně toho gerojství. Edit: OK, nejdřív jsem dal dvě, protože, seriózně řečeno, je to hovadina, ale zpětně si říkám, že zábavná hovadina, nenudil jsem se ani chvíli a ty dvě hodiny docela slušně uběhly. Tu a tam neubránil jsem se cynické poznámce, ale na dvě a níž mám jiné adepty. Proti hrdinství jinak nic nemám, jen ve válečných filmech vítám pokud možno realismus. Tohle je dílko technicky nepochybně nadaných tvůrců, kteří ale tak nějak ještě neodrostli pubertě a hraní War Thunder. P. S.: Na západě se balí holky na ferrari, na východě na T-34. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto státem financovaném filmu skupina vojáků vedenými kapitánem Nikolay Ivushkin (Alexander Petrov) jsou zajati německými silami pochodujícími na Moskvu. Ivushkin vymyslí únikový plán s pomocí ruské tlumočnice Anya (Irina Starshenbaum) a získají legendární sovětský tank T-34. Napsáno a režírováno Alekseyem Sidorovem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Chlapče, tebe mi posílá sám Stalin !" ----- Jako PC hra dobré ... dokonce hodně dobré, leč jako válečný film prakticky nepoužitelné. Vážně mi není jasné, PROČ se Rusové nemůžou držet svého vlastního a osvědčeného stylu, PROČ netočí dramata z Velké vlastenecké války "по-ру́сски", PROČ musejí přejímat zámořské způsoby včetně hloupých siláckych řečí (!!!), s nimiž u snímků americké produkce už tak nějak částečně počítám, neb jejich duchovní otcové (případně i matky) jsou primárně z rodu kovbojů, ale u ruských filmů si na ně zvykat nehodlám. Závěrečné gesto směrem k nepříteli mi pak přijde dosti nereálné a vlastně i nemístné ... vzhledem ke všemu, co mu předcházelo. Na smíření je čas až tenkrát, kdy je definitivně ukončena válka, ne jedna bitva, obzvláště když bojujete o vlastní zemi a mezi vámi a vaším protivníkem je nepočítaně mrtvých, zmrzačených a zmučených ... z řad vojáků i civilistů. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný snímek, v němž vyjma nádherné vojenské techniky a několika velkolepých soubojů stojí za zmínku i zázračná ruská fyzika ohýbající prostor. T-34 mi většinu stopáže přišel jako laciná variace na snímek "Fury", s nímž má dílo režiséra Alexeje Sidorova společných několik opěrných bodů. Ve finále Vás tedy zamrzí jen delší stopáž, která nabídne několik hluchých míst, děravý scénář a mizerné CGI, které je občas vážně k smíchu a působí vážně lacině. Avšak až na tyto detaily se v rámci možností a přimhouřeného oka jedná o oddechovou válečnou podívanou, při níž budou fanoušci Druhé světové války, potažmo tanků a tankových soubojů jásat nadšením. Na samotný závěr musím ocenit fakt, že němečtí vojáci skutečně mluví německy. To je věc, která se v moderních válečných snímcích stává velmi ojedinělou. Dobrá práce! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Poslední souboj dvou tanků a dvou velitelů se natáčel na mostě pod hradem Loket. (bearmeedek)
  • Kvůli natáčení nechal filmaři postavit celou vesnici na poli poblíž vesnice Strelkovka. Podle všeho nešlo o náhodu, protože tato obec se může pochlubit velikou sochou slavného maršála Žukova, která je umístěna nedaleko domu, ve kterém vyrostl na přelomu 19. a 20. století. A ačkoli byl v podstatě každý z domů v počáteční scéně zničen, disponoval vlastním zvláštním stylem se skutečnými vyřezávanými dekoracemi. (Paity)
  • Příběh filmu se nezakládá na pravdě, i když na internetu, zejména na ruských serverech najdeme taková tvrzení. Žádný útěk sovětského tanku z německého koncentračního tábora nebo vojenského cvičného prostoru se nikdy neuskutečnil. Pouze v únoru 1945 byl potvrzen úspěšný útěk sovětských vězněných pilotů vedených Michaelem Devyataevem pomocí německého bombardéru. Tento příběh byl také zfilmován. (Paity)

Reklama

Reklama