Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
  • USA Angel
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrají:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

jasiska 

všechny recenze uživatele

Ja tvrdím, že Angel je lepší ako Buffy. Keby nič iné, vždy sa lepšie pozerá na pekného chlapca ako na pekné dievča:-) Navyše je výhodou, že sa to neodohráva na high school... Celé to pôsobí oveľa temnejšie a dôležitejšie - aj tie apokalypsy sú oveľa uveriteľnejšie, keď ich rieši "Temný pomstiteľ" ako keď ich rieši superstredoškoláčka. Navyše, keď niekto žil vyše 2 storočia má dosť coolové flashbacky. Proste milujem, keď sa objaví Angelus, pretože je perfektnou personifikáciou hypotetickej osoby bez svedomia a súcitu. A aj úvodná pesnička je 100-krát lepšia ako v Buffy. Moje obľúbené série sú druhá a piata, pretože sú parádne temné a päťka je jedným z najodvážnejších a najprevratnejších seriálových počinov ever, ale nie sú až také telenovelovité ako tretia a štrvrtá séria (zrada z vlastných radov či premena hlavnej kladnej postavy na hlavého záporáka sú síce nervydrásajúce a emócie zo mňa žmýkali na kýble, ale od istej hranice je to už soap opera). Páči sa mi aj myšlienka neporaziteľného a nekonkrétneho záporáka, t.j. starší partneri W & H, ktorí reprezentujú zlo vôbec. A aj keď mi Angel bude chýbať, myslím si, že záver seriálu bol majstrovský (aj keď nie prvý svojho druhu - viď hemingwayovský koniec Roberta Jordana alebo Leonarda DiCapria v Krvavom diamante), pretože nebol ani happyendom, ani drastickým opakom končiacim smrťou všetkých zúčastnených, ale posledným výkričníkom za posolstvom celého seriálu: "If there is no great glorious end to all this, if nothing we do matters, then all that matters is what we do. 'cause that's all there is. What we do, now, today." ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo jiné kafe, pro mě to bylo více svižné a zajímavé a herecky slušně a celkem to valilo, není to ve finále žádná pecka ale podle mě ztráta času to není. Příběh je zajímavý a nenudí dvakrát moc a některé díly byli dobře natočené sice nepůjdu ve finále víš ale zaslouženě to dostalo krásné silné dvě hvězdy. ()

Reklama

Lum3n 

všechny recenze uživatele

Po třetí sérii se cesty Buffy a Angela rozcházejí a vzniká seriál Angel. A jak to dopadlo? Problém Angela je, že proti Buffy vlastně nepřináší nic moc nového - ano, jde bezesporu o povedený seriál, ale chybí nějaké větší množství scén, které byste chtěli znovu vidět, vyjímečné epizody, které byste si chtěli znovu pustit. Nic nového nedokázal Angel přinést ani co se týče postav. Všechny zajímavé charaktery známe už z Buffy - Angela, Spika, Wesleyho, Cordelii, Harmony, Darlu, Faith.. pravda, že u vývoje Wesleyho a Cordelie předvedli scénáristi zatraceně dobrou práci, protože jejich přeměna z nic netušícího trouby a lehce arogantní a sebestředné "highschool queen" v Angelovu pravou ruku a zkušeného bojovníka ve Wesleyho případě a v uvědomělou, obětavou ženu a morální základ týmu v Cordeliině, byla zkrátka famózní. Nové postavy už toho ale moc nepředvedli - Lorne byl koncipován jako jednorozměrná vedlejší postava a tak měl i zůstat a Gunn i Fred byli příliš nevýrazní. Zajímavá byla Gwen, ale bohužel dostala prostor jen v pár epizodách a Illyria, která se dostala ke slovu také jen na pár epizod - škoda, protože obě postavy mohly být pro seriál velikým přínosem. Hlavní výhodou Angela je vyrovnanost sérii, takže velké výkyvy kvality jejimž jsme byli svědky v Buffy tu více méně nejsou. Takže závěrem - pro fanoušky Buffy asi povinnost, pro ty co jí hodnotí průměrně je Angel zbytečnost a Buffyversem netknutí jedinci by Angelem určitě začínat neměli. Série 1,2,3,4 - 80%, Série 5 - 90%. ()

lucifrid 

všechny recenze uživatele

Buffy je pro mě tou největší srdcovkou, takže Angela jsem nemohla vynechat. Není horší, není lepší, je jiný. Ač je Buffy postavená hlavně na hláškách, úžasném vývoji postav a tématech, které (zvláště v době vysílání seriálu) jinde nenajdete a někdy bývá dost temná, tak Angel je o trochu temnější. Má samozřejmě ale postavy, které tuto temnotu vyvažují a občasná Angelova mimóznost je osvěžující. Sezóny mi přijdou trochu celistvější než u Buffy, i když občas se objeví epizoda, která by se dala považovat za zbytečnou, ale to jen hodně výjimečně a zpětně stejně epizodu oceníte. Na Angelovi je nejvíc vidět, jak měl Whedon naplánovaný každý krok. Veškerý vývoj postav (hlavně Cordelie), šokující události (především Blondie Bear v páté řadě) a náhlé zvraty (úplný obrat ve finále řady čtvrté) vám přijdou naprosto přirozené a vše do sebe naprosto zapadá. Občasné návštěvy postav z Buffy a nenápadná propojení epizod jsou nádherným bonusem a zakomponované jsou tak, že neruší, ale zahřejí u srdce. Ještě bych vypíchla změnu dějiště ve třetí řadě a citlivé odchody postav skrz všechny série. Za mě 100 % a ideální je to samozřejmě sledovat na přeskáčku s Buffy (od 4. řady; tedy s tím, že první tři řady Buffy si zkouknete předem). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ani lepšie a ani horšie ako Buffy. Trochu iné. Viac dospelejšie. Taká detektívka s upírmi. Tentoraz viac chlapské a tak tu sú schopnejšie mužské postavy. Angel je v pohode drsniak, ale nikdy som z neho na prdel nespadol. Cordeliu Chase by som bol najradšej zabil. Takže ma najviac bavili skôr tie ďalšie postavy. Wesley, ktorý tu mal zaujímavý vývoj alebo Winifred Burkle (sympatická Amy Acker) a neskôr démon Lorne. Seriál je miestami dosť výrazne previazaný s Buffy a ten najväčší románik Buffy s Angelom prežije práve v tomto seriály. Akčné scény a triková stránka tiež stáli za to. Všetky tie pikle rôznych zlých organizácií a démonov boli zaujímavé. Záver seriálu mi ale vždy pripadal až príliš otvorený a kľudne by to mohlo pokračovať ďalšou sériou. 7/10 ()

Galerie (483)

Zajímavosti (115)

  • Když ve 2. epizodě 1. série "Osamělá srdce" pošle Kate (Elizabeth Röhm) Angela (David Boreanaz) k čertu, Angel tiše si řekne: "Tam jsem už byl". Tím odkazuje na 100 let, která v pekle strávil, když ho v 22. epizodě 2. série seriálu Buffy, přemožitelka upírů (od r. 1997)  "Proměna 1/2" Buffy (Sarah Michelle Gellar) pošle do pekla démona Acathly, ze kterého byl později vyvržen. (GreatestFan)
  • Christian Kane se původně hlásil na roli Rileyho Finna do Buffy. Joss Whedon si ho oblíbil tak moc, že mu nabídl roli Lindseyho ve druhém seriálu. (novoten)

Reklama

Reklama