Reklama

Reklama

Pán much

  • Velká Británie Lord of the Flies (více)
Trailer

Skupina britských školáků ztroskotá po havárii letadla na opuštěném ostrově. Nikdo z dospělých nepřežil a chlapci si tak vybudují svou vlastní mikrospolečnost. Náčelníkem je zvolen Ralph, který se stará o přístřeší a oheň. Jack, vedoucí školního sboru, bere své chlapce na lov potravy (divokých prasat). Mezi Jackem a Ralphem se vyvine hořká rivalita, neboť oba chtějí stanout v čele. Z "Lovců" se pod Jackovým vedením stanou barbarští divoši, zatímco Ralph se snaží držet svou skupinu na civilizované úrovni. Narůstající nenávist mezi nimi vede ke krvavému a děsivému vyvrcholení. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Nautila 

všechny recenze uživatele

K námětu se nevyjadřuju, to není zásluha tvůrců, tohle filmové zpracování se ale nepovedlo. Narozdíl od nové verze, která si nebere servítky, je tahle příliš uhlazená a naivní a bojí se ukázat cokoliv krutějšího. Výkony mladých herců jsou jako z vánoční besídky a člověk místy neví, má-li to brát jako film na sobotní dopoledne nebo jako vážnou věc na večer, hlavně kvůli závěrečné scéně. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jako jo, mohl bych si stěžovat, že tam některé prvky, co jsou v knize, dost chybí (třeba viditelné myšlenkově spojení mezi dvojčaty (nevím, jak to líp napsat) nebo ta, ve které Simon mluví s Pánem much), ale jinak jsem překvapivě dost spokojený. Knihy se to drží celkem dost, atmosféru to má, i když to je natočené celkem minimalisticky, dětští herci hrají překvapivě dobře (a stejně jako u modernější filmové verze - většina z nich už nikdy nikde nehrála) a ani o ty nejsilnější scény není nouze. Obecně se mi tahle starší verze líbí víc, než ta moderní, avšak ne o moc, ony jsou dobré obě. Na knižní předlohu nemá ani jedna, ale pokud by někdo nechtěl "ztrácet čas" s čtením knihy (s čímž bych nesouhlasil, ta kniha je úžasná), tak bych mu doporučil spíš tuhle verzi, jelikož je knize blíž. Znovu však připomínám, dobrá je jak stará, tak nová. Je v ní víc znát i to, že kniha rozebírá především politiku a to hlavně to, jak snadno se dají lidé zmanipulovat a jak je těžké nepodlehnout tlaku většiny, když si ji podrobí a ovládne jeden šílenec (tady postava Jacka). Slabších 5* ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $250,000║ Pre mňa bolo sledovať tento film nepekné utrpenie, úplne mimo mňa, surovosť scén ako v Kanibaloch a hlavne keď ich absolvujú malé deti, tak to je pre mňa fakt hnus a des sledovať. A beztak som sa pri tom nehorázne nudil a tie surové scény mi to sledovanie úplne zabili. /20%/ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako sa v extrémnych podmienkach pustého ostrova dostane do ľudí peklo. Boj o nadvládu nad druhými a okázalá rivalita. To sú hlavné atribúty tohto nevšedného filmu. Nevšedným ho však robia predovšetkým účinkujúce deti, ktoré stratili v sebe človeka a stávajú sa barbarmi... Za zmienku stojí aj technická stránka filmu, predovšetkým zvuk. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy pro děti a mládež mám obecně v oblibě, posledních pár let možná i víc, než v době, kdy jsem věkově plně spadal do cílové skupiny, a skutečně jen nerad jim dávám nízká hodnocení, zvláště když film nepostrádá své kvality a hlavně osobitost. Nakonec určitě rozhodl i povedený závěr, který na mě dost zapůsobil a díky kterému na poslední chvíli v mých očích Pán much trochu stoupl tak, že alespoň 3 hvězdičky můžu s čistým svědomím dát. Jinak nemohu si pomoct, ani přes to atraktivní prostředí opuštěného exotického ostrova si mě to nezískalo a povětšinou naprosto míjelo. Mám zde podobný problém jako u Záhady hlavolamu (hlavně té novší filmové verze) a sice že celý děj působí jako z čistě fantaskního světa, kde existují pouze děti bez jakéhokoliv vztahu k rodičům nebo jiným dospělým (dobrá, asi jednou tu zničehonic zmíní jeden kluk, jak mu táta něco kdysi povídal o nějakém zvířeti...) a jak si tak žijí, vedou si vlastní společnost včetně válečných bojů mezi sebou. Nepůsobilo to na mě ani kousek uvěřitelně tak, abych se do onoho „fantasy“ světa pořádně dostal a nechal se pohltit děním v něm, navíc – a to byl ještě větší problém, celkový dojem zabíjela většina zoufale prkenných hereckých výkonů dětských protagonistů, které na celé neuvěřitelnosti a rozpačitosti jenom přidávaly. Je celkem sympatické, že si v tomhle filmu našli někteří komentující i různá hluboká podobenství, a ještě víc, jaké chvály se zde dočkává knižní předloha. Já zatím budu doufat, že pokud po ní někdy v budoucnu sáhnu, snad mi předá ve své případné hloubce víc, než tenhle Brookův film. [55%] ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. Jméno se nejčastěji interpretuje jako „Pán much“, protože lidé věřili, že hejna much, která je sužovala, musí být výplodem ďábla.. (Lukadlo)
  • Vzhled letadla, které evakuuje chlapce z Anglie, je čistě filmový. Jako základ mu posloužilo skutečné letadlo de Havilland Comet. Další (tentokrát skutečná) letadla ve filmu jsou typu: English Electric Lightning F.1, Hawker Hunter a Gloster Meteor. (Jan.Kanak)
  • Během 92 minut na plátně se neobjeví jediná ženská tvář. (ČSFD)

Reklama

Reklama