Reklama

Reklama

Past

(TV film)
Trailer
Česko, 2020, 94 min

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Šárka Maixnerová (kniha)

Scénář:

Viktor Polesný

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Zuzana Stivínová, Adam Vojtek, Štěpán Gajdošík, Igor Orozovič, Jitka Ježková, Kristýna Frejová, Lenka Zahradnická, Daniel Bambas, Jan Novotný, Jan Teplý ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 1951 dostane známá česká herečka Jiřina Štěpničková (Z. Stivínová) dopis z Rakouska od režiséra Františka Čápa, který nedávno emigroval. Zve ji na západ a slibuje role v divadle i ve filmu. Je to lákavá nabídka, protože v divadle, kde hraje, velí spíše muži v plukovnických uniformách, než skuteční režiséři a umělečtí šéfové. Panuje tu tuhá stranická disciplína a repertoár vypadá podle toho. Budoucnost herečky v komunistickém Československu, které je pevnou součástí Sovětského bloku, je neradostná. Zvláště pro ženu, které komunistické ideály nikdy nepřirostly příliš k srdci. Rozhodne se tedy, že využije příležitosti a uteče. Spolu s nevelkou skupinkou lidí a malým synem Jirkou (A. Vojtek) se svěří do rukou převaděče a podnikne riskantní cestu přes hranice. Ale něco je špatně. Chytnou je. Všechno bylo předem připravené. Sám převaděč je členem StB. Ale tím všechno teprve začíná… Film nemapuje jen tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové, ale vypráví o době, kdy vyšetřovatelé Státní bezpečnosti byli neomezenými pány nad lidmi, kdy herci z divadla žádali soud o co nejvyšší trest pro bývalou kolegyni, kdy ti, co se nepřidali k davu, byli zatracováni a ponižováni. Vypráví o době, která by se už neměla nikdy opakovat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

topi 

všechny recenze uživatele

Nevím. Velmi mě zajímá doba 50. let. Příběh Jiřiny Štěpničkové mám načtený a vím o něm docela dost. Jiřinu Štěpničkovou uznávám nejenom jako herečku, ale i jako velikou osobnost. Zuzana Stivínová na ni zkrátka nemá ani v nejmenším a nezahrála ji moc důvěryhodně. Alespoň já to tak vidím, Možná je to i tím, že už mě herectví Stivínové splývá ve stejné postavy, které hraje pořád dokola - vykulený oči, hysterické chování, třesoucí se ruce. Nemůžu si pomoct, ale vidím v ní postavu znásilněné Lenky z filmu Věry Chytilové, Pasti pasti pastičky. A to je asi špatně. Nemyslím si, že paní Štěpničkovou vyloženě blbě zahrála, ale dobré to taky není. Takové téma si žádá to nejlepší ztvárnění a nejen v hlavní herecké roli, ale také zpracováním příběhu a atmosférou doby. Nic z toho bohužel nefunguje, je to jalové a laciné. Scéna přechodu přes hranice je vyloženě směšná a trapná. Totéž výslechy, nepůsobí stísněným dojmem, další důležité osobnosti té doby jsou zmíněny jen okrajově a lajdácky, nevím proč bylo třeba zaměněno jméno Vlasty Chramostové za herečku Evu, kterou hrála Lenka Zahradnická. Herci jsou slabí a ne příliš přesvědčivý, kolikrát zbytečně přehrávající, věrohodný je nejvíc malý Jirka, který hraje syna Štěpničkové. Hudba, to je taky úděs, kytarové ruchy tam zní jako pěst na oko. Viktor Polesný má nejlepší období za sebou a jeho řemeslo sklouzlo do rutiny, ve které se už nějakou dobu utápí. Docela dobře si dovedu představit, jak by film asi vypadal, kdyby ho natočil třeba takový František Vláčil. Bohužel už nemožné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Trochu plytký televizní film 1)  má docela dobrý scénář, postavy jsou dobře zahrané a ani vůči režii nic moc nemám. Co se mi nelíbí je, že pohnutý osud paní Štěpničkové v tomto podání mě za srdce nevzal._____ 2)  Pěkný je dobový vzhled herců i hereček a výprava vůbec._____  3)  Zaujali mě skvělá 47letá Zuzana Stivínová (Štěpničková), 34letý Igor Orozovič (vyšetřovatel), k nepoznání upravená 49letá Kristýna Frejová (prokurátorka), 40letý Daniel Bambas (herec Pilát s výčitkami svědomí) i výborný 7letý Adam Vojtek, později 16letý Štěpán Gajdošík (syn Štěpničkové Jirka). ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak už si v ČT mohou odškrtnout i Jiřinu Štěpničkovou. Další rutinní podívaná pro nedělní večer na světě. To že má opět poněkud nedodělaný scénář a rozhárané herecké obsazení, přece nikoho nezajímá. Ale Adam Vojtek je takové malé zjevení. Nakonec možná i přesvědčivější než Zuzana Stivínová, která jinak patří také k tomu, co mě přimělo dát filmu nadprůměrné hodnocení. Celkově ale spíš jen další promarněná šance. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Příběh o (mimo jiné) době plné klišé a patosu, podaný víceméně podobně. Problémem je, že příběh Jiřiny Štěpničkové je všeobecně znám, takže nás toho moc nepřekvapí, pokud sledujeme, ač nemám rád ten termín, musím ho napsat "veřejnoprávní zívačku." Ze závěrečných scén (Barrandov, taxikář) mě nejvíc zaujal Jiří, který se procházel Divadlem na Vinohradech. Dojemné, ale je to málo. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný příběh, který mi ale přišel natočený tak špatně, že místy připomínal parodii, a to včetně strašidelných hereckých výkonů ve vedlejších rolích. Akcentovaná gesta a pokus z diváka vyrazit nějaký ten afekt působí spíše nechtěně směšně a prostě nefungují, nezabírají, stejně jako nekonzistentní scénář a absence nastínění hlubších motivů postav, které teatralita nenahradí. Hvězdu za připomenutí života odvážné osobnosti. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci se vyhnuly všem reálným jménům z případu. Příběh herečky Evy jednoznačně vykazuje reálie Vlasty Chramostové, kterou po odmítnutí podepsání petice proti Štěpničkové donutili ke spolupráci s STB. Herec, který skočí z okna, ve filmu pod jménem  Klánský, je ve skutečnosti Jiří Plachý. (sator)
  • Železniční stanice, kde přestupuje Jiřina Štěpničková (Zuzana Stivínová) při své cestě ke státním hranicím, se ve filmu jmenuje Svojšín-Černošín. Ve skutečnosti se však jedná o nádraží v Bakove nad Jizerou, okres Mladá Boleslav. Na Mapy.cz dokonce nalezneme fotky z natáčení, kde zde byla přistavena parní lokomotiva. (tommahol)

Reklama

Reklama