Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně cool(toto slovo nesnáším, ale sem se dokonale hodí) záležitost s božským upírem Wesley Snipesem, který se pro tuto roli narodil. Blade bez Wesleyho je jen postavou vycházející ze stínů, která občas zabije pár upírů. S Weslym jde o největšího machra široko daleko co jen svými zuby dokáže odehnat upíry do temných zákoutí města. Jeho bezchybný výkon drží tento jinak poměrně jednoduchý snímek v hladinách nadprůměrnosti a společně se stylovou režii Stephena Norringtona konečně drtí krvelačné zrůdy po desítkách. PS: ta diskotéka se songem od Public Domain - Operation blade je geniální skladba!!! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Blade se zrodil v dobách, kdy ještě Mrvel své vlastní komiksy nemrvil. Nové adaptace se děsím víc než Trinity.  Snipes v druhé ze svých dvou nejlepších rolí  a ukázkový akční horor, kterých se, tedy těch lepších, mnoho netočí. Bladův svět plný upírů si pak sympaticky ani nehraje na normalitu a hlavní hrdina se prochází v kostýmu s mečem na zádech  ulicemi jako by se nechumelilo. Krev prakticky nepřetržitě stříká proudem, temnota kam se podíváš a choreograficky snesitelné souboje. První Blade je legenda. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krucifixem zatopte v kamnech, svěcenou vodu vylijte do dřezu - přichází nová éra v odvětví vampýrobijců, v které Abraham Van Helsing míří do zasloužené penze a jeho místo zaujímá nová krev - poloviční upír Blade. Jezdí si v Dodge Charger 1968 a v podání Snipese je ostrý jako levý špičák hraběte Draculy po přebrusu (jistou dávku Wesleyho herecké prkennosti přičítám tomu meči na zádech).. Škoda jen, že scénárista byl vysán o veškerou invenci a výkon hlavního záporáka S.Dorffa je poněkud anémického charakteru. Závěrem poučka o prospěšnosti některých druhů zeleniny: „Kde se jí cibule, tam nechodí lékař. Kde se jí česnek, tam nechodí nikdo. Tudíž ani upíři.. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Blade je jediný film co znám, kde se rozjede totální akční smršť bezprostředně po úvodních titulcích. A není to akce ledajaká, až se skoro bojíte, aby režisér zbytečně nevystřílel všechen prach hned na začátku. Naštěstí ne. Sem tam se sice objeví hluché místo, ale to je spíš způsobeno silným kontrastem k akčním scénám. V podstatě se dá říct, že se téměř dvě hodiny řítíte ohromnou rychlostí z kopce dolů... a zastavíte se až na Rudém náměstí (nedělám si legraci).   Blade je původně komiksová postava. Člověkem jen napůl. Jeho matku totiž v těhotenství pokousal upír, a Blade se tak narodil se všemi upířími přednostmi, ale s žádnou z jejich slabin. Ve filmu se postaví ctižádostivému upírskému floutkovi, jenž chce pomocí magického rituálu vyvolat velkého Boha krve a nastolit peklo na zemi pro všechny smrtelníky. Blade je rozhodnut mu vítězství překazit za každou cenu.   Obraz a zvuk: Obraz je solidní, ale protože se děj odehrává většinou v tmavých prostorách ne vždy je po celé ploše dokonale zřetelný. Nicméně to není nijak závažné. Zvuk je ovšem naprosto perfektní, a když se nebojíte otočit čudlíkem hlasitosti trochu víc doprava, je to parádní hukot.   Výbava: Disk má vše, co bych u dévédéček rád považoval za standard. Začněme komentáři herců a tvůrců. Ty jsou v jedné stopě, takže všichni mluví nastřídačku. Pak zde máme několik dokumentů. První dvacetiminutový obsahuje mimo jiné jednu zajímavou vystřiženou scénu a alternativní konec, který nakonec (zaplať pámbu) kompletně předělali. Ve druhém - má 22 min. - najdeme třeba ukázky a povídání o výtvarných návrzích a speciálních efektech. Pak je tu ještě jeden krátký kousek (5 min.), jenž přináší autentické záběry z natáčení. Nakonec už jen nezapomeňme na informace o hercích a tvůrcích a na filmovou upoutávku.   Hodnocení: Film 4/5 - akční smršť v tom nejlepším slova smyslu DVD 5/5 - je vidět, že se snažili ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spolu s 'Underworld' najlepšia upíria vyvražďovačka, ktorá má skvelý strhujúci dej, super efekty, skvelo natočené akčné scény a dokonca ani scenár nie je zlý. Tento film je však výnimočný tým, že bol prvý. Výborne vybraní herci. Snipes tu bol skvelý, po hereckej stránke ani nie, ale to ostatné, žral som ho celé dve hodiny, brutálne mu to seklo. Dorff ako upírí protivník fakt cool. 100%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (63)

  • Stan Lee si měl zahrát cameo jako policista, který vstupuje do klubu při nálezu Quinnova (Donal Logue) upáleného těla. Scéna se nakonec vystříhla. (TomikZlesa)
  • Ve filmu měl původně cameo i Stan Lee (tehdy to ještě nebylo marvelovskou tradicí), ale jeho scéna byla nakonec vystřižena. (NIRO)

Související novinky

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Hledá se režisér!

Hledá se režisér!

18.02.2011

Pro remake Vrány, komiksovou adaptaci Preacher a DiCapriovo finanční drama z Wall Street. Máte zájem? Bohužel, hollywoodská studia momentálně vyjednávají s poněkud zvučnějšími jmény ;-). Pojďme… (více)

Reklama

Reklama