Reklama

Reklama

JAG

(seriál)
  • USA JAG (více)
Krimi / Drama / Akční / Mysteriózní
USA, (1995–2005), 174 h 17 min (Minutáž: 44–93 min)

Režie:

Bradford May, Tony Wharmby, Alan J. Levi, Jeannot Szwarc (více)

Hrají:

David James Elliott, Catherine Bell, Patrick Labyorteaux, John M. Jackson, Scott Lawrence, Zoe McLellan, Tracey Needham, Karri Turner, Chuck Carrington (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(226)

Obsahy(1)

Major Rabb (David James Elliot) a jeho kolegové z vojenské prokuratury vyšetřují případy na palubách lodí, vojenských ponorek i letadel. (oficiální text distributora)

Recenze (279)

Han22 

všechny recenze uživatele

Nasledováno všech 227 dílů. JAG je jedním z těch seriálů, které jsem v mládí sledoval, ale nikdy neviděl celé. V době počínajícího pirátění a stahování tu vždy byly atraktivnější věci, které jsem sháněl, ale přesto jsem ho jednou v životě chtěl dokoukat do konce a konečně se mi to splnilo. JAG je zvláštní seriál, který se měnil ve spoustě ohledů. Měnil se v závislosti na době a měnil se stylem vyprávění a příběhů. Harmon Rabb jr. a Sarah "Mac" MacKenziová (která po 1. řadě vystřídá nezajímavou Meg Austinovou) jsou dva právníci JAGu, kteří řeší veškeré případy spojené s námořnictvem či námořní pěchotou. Protože seriál začíná v půlce 90. let, odpovídá tomu styl i směřování příběhů. Rusko je stále víceméně nepřítel, jsou tu Korejci, Číňané, Kubánci, stín války ve Vietnamu. Přestože jsou hrdinové právníci, ona je mariňačka a on špičkový pilot a tak se jedná většinou o vyšetřování se spoustou akcí, cestuje se do jiných států, je tu spousta vojenské techniky. Díky spolupráci s agentem CIA Webbem se hrdinové připlétají do různých špionážních případů, teroristických spiknutí či mezinárodních průšvihů. Nechybí tu pátrání po Harmově ztraceném otci, je tu nemesis v podobě šíleného agenta Palmera; u soudu vidíme hrdiny výjimečně. Občas je tu i nějaký náznak paranormálna (nejspíše po vzoru Akta X). To jsou zhruba první 4 řady a tak na 4*. Od páté řady začne změna. Akce ustupuje soudním dramatům, v soudní síni tráví hrdinové většinu času. Je to realističtější, ale čím dál nudnější. Na jeden díl jsou většinou dva příběhy z nichž ani jeden nemá potřebný draj, často zředěný nějakými emočními problémy hrdinů. Ke konci se mění situace - válka s terorem v Iráku a v Afganistánu a seriál se stává progapagandistickou obhajobou americké vojenské politiky a padá to až někde k 1*. Místo tradiční akce se objevuje moderní válka v Iráku, která měl moc nebrala. Náměty jsou často hrozné hovadiny, politicky korektní témata atd.. Jsou tu mraky vedlejších postav, které jsou z 90% nezajímavé figurky a tak to táhnou ty prověřené. Zmatkařský, ale lidský Bud Roberts s nímž projdeme za seriál spoustou peripetií vztahu s jeho Harriet včetně nečekaných tragédií. Charismatický, přísný a spravedlivý admirál Chegwidden. A Harm s Mac. Zpočátku vyprázdněné figurky, které postupem získají hloubku - dva krásní lidé, posedlí prací, neschopni pořádného vztahu, kteří se kolem sebe 9 let motají a nejsou schopni udělat krok k tomu druhému (SPOILER - což scénáristi vyřeší v 15 minutách posledního dílu). To že si hrdinové po tom všem, co spolu prožili i po 9 letech důsledně vykají je podle mě dabingový fail, přímo epic fail. Trošku mi tím připomínali Muldera a Scullyovou. Každopádně herecky, technicky (akce, technika) bez výhrad a obdivuji seriál, který přešel z dob Odpadlíka a Walkera do dob CSI a Prison Break a udržel si jisté kvality. I přes všechno ale více než 3* nedám. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Pár epizód som videl, neoslovila ma to napriek tomu, že armáda a najmä druhá svetová vojna mi neboli cudzie, plus vyrastali sme v detstve plnom správ o vojne v Perskom zálive a vtedy sme verili, že tam išli američania strážiť demokraciu, aj keď pojmu demokracia sme ešte nerozumeli. A nerozumie jej dodnes mnoho progresívnych politikov. ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Strašně propagandistický americký shit-seriál patrně z dílny Republikánské strany. Jedna hvězdička za krásnou Íránku Catherine Bell a časy, kdy jako malý kluk jsem tohle baštil. Tentokrát bych to nevystihl lépe než pohrobek. Možná ještě nakonec: "Ahmad Mohammad ovládá sever Súdánu, Mohammad Ahmad ovládá jih Súdánu. Mohammad Ahmad je šílený a nebezpečný naším zájmům, Ahmad Mohammad chce zase dobro pro svou zemi. V Súdánu se našly chemické zbraně. Vaše mise začíná." = SHIT ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších seriálů, které američani natočili. Sice je každý skoro totožný, podle stejného schématu, akorát s jiným dějem, ale pořád se jedná o nadprůměrnou záležitost. Navíc D.J. Elliot je sympaťák a Catherine Bell zase kočka. Kdyby si američané odpustili pár propagandistických dílů (vlastně většinu) tak to mohla být suverénní záležitost. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Prezident USA prostřednictvím kongresu tímto slavnostně povyšuje JAG na pět hvězdiček do hodnosti Admirála flotily za celosvětový přínos stran vhledu do světa amerických ozbrojených sil, především pak námořnictva a námořní pěchoty. Tato hodnost, byť vyhrazena jen pro čas války a jen výjimečným seriálům, jako kupř. Friends nebo Simpsons, je seriálu JAG udělena za naprostou jedinečnost co se svého zaměření týče, stejně jako za nadstandardní kvalitu zpracování, vynikající herecké obsazení a saxofonová sóla prezidenta Clintona. ()

Galerie (561)

Zajímavosti (44)

  • V epizódach Dezertér (1995) a Hemlock (1996) sa objavuje postava tajomného kamaráta námornej mladšej poručíčky Meg Austinovej (Tracey Needham) nazývaného „Ollie.“ Postavu „Ollie“ hral politický komentátor a bývalý podplukovník námornej pechoty Oliver Laurence North (na fotografii). Oliver North sa ešte krátko objavil v epizóde Připraveni, nebo ne (2002), kde hral sám seba. (koba)
  • Námorná dôstojníčka Harriet Simsová (Karri Turner) nosila od 5. série seriálu Medailu námorných záloh (Naval Reserve Medal - označená na fotografii). Išlo však o chybu, nakoľko táto medaila sa prestala udeľovať v roku 1958. Simsová nosila stužku medaile až do epizódy Zabiják (2002), kedy si tvorcovia seriálu omyl pravdepodobne uvedomili. Od epizódy Komplikace (2003) bola totiž nahradená iným vyznamenaním. (koba)
  • Producenti stanice CBS po první řadě seriálu usoudili, že se seriál nevyplácí, a jeho další natáčení zastavili. Vzápětí práva zakoupila konkurenční televizní stanice NBC a v seriálu pokračovala. (Mafyn)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama