Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 12
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Videa (20)

TV spot 12

Recenze (273)

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepčích našich seriálů, který ani krapek nezavání kulisami, zato z něj dýchá stará Praha. Mnozí herci zde dostali opravdovou příležitost si po dlouhé době zahrát(Marvan,Filipovský...), pro jiné se jejich postavy staly i stínem,z kterého se jim skoro nepodařilo dostat(Vinklář,Bláha). Prostě tento seriál si skoro nikdy nenechám ujít ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Jó to bejval zločin ještě specifický. Všichni mněly všechny vobčíhlý a pokud k nějakejm zločinům došlo, hned se vědílo vo koho kráčí, páč všichni mněly svůj osobitý styl. Kulhavej Tonda, šilhavá Mařka, 4prstej Vomáčka a další ESA posvětí. Rada Vacátko prostě mněl svůj rajón zmáklej po všech směrech. ()

Reklama

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný seriál s nezapomenutelným obsazením, jelikož se tam mihl každý, kdo v tu dobu žil a něco v Československu znamenal. Celá série má tak trošku naivnější... ehm... "vzhled". Ta naivnost je i v mnohých případech, které tak vypadají spíše tragikomicky, neuvěřitelně. Líčení dob před Mnichovem je ale neochvějně přesné a rada Vacátko vždycky ve formě. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Občas pokulhává atmosféra 20.let minulého století + přespříliš hudby, která jde chvílemi na nervy a někdy ubírá na napětí dané situace + řada epizod neúnosně natahovaných = než někdo něco ze sebe vysouká, než někdo něco udělá apod.- to to trvá!...ale stále koukatelné díky skvělým hercům v čele s Jaroslavem Marvanem. ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Spolu s Moskalykovým Dobrodružstvím kriminalistiky pro mě zásadní seriál z policejního prostředí. Tradiční Sequensova poplatnost režimu je zde naštěstí stažena skoro na nulu, takže zůstávají pouze režisérova pozitiva, skvělé kočírování české herecké elity a báječná atmosféra 30. let dvacátého století. O geniální hudbě mistra Lišky se netřeba výrazneji rozepisovat. Některé příběhy sice neoplývají zvlášť dotaženou detektivní zápletkou, ale na zábavnosti to paradoxně nic neubírá. Opravdu výjimečný a ryze český seriál, který nikdy neztratí své kouzlo. ()

Galerie (301)

Zajímavosti (79)

  • Lékař v nemocniční laboratoři (Ladislav Potměšil) popisuje bazofilní tečkování červených krvinek jako příznak otravy olovem, laborantka zatím prověřuje otravu olovem přímo. Důvod pro ověření je ten, že bazofilní tečkování není projev jen otravy olovem, může se objevit i u alkoholiků, při některých hematologických chorobách, nebo při chronické otravě jinými těžkými kovy, např. arsenem nebo rtutí. (Formol)
  • První, kdo se v epizodě objeví z kriminalistické „Čtyřky“, je František Filipovský (jako Mrázek), a to až ve 24. minutě. Jaroslav Marvan (jako Rada Vacátko) se objeví až v půl hodině. (vyfuk)
  • Vacátko (Jaroslav Marvan) oslovuje v samém závěru příběhu inspektora Bouše (Josef Vinklář) „pane vrchní“. Je to nejspíše narážka na možné povýšení, za pomoc jeho syna s případem. (sator)

Reklama

Reklama