Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (639)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Začalo to docela nenápadně, nejdřív jsem si myslela, že takový film není nic pro mě… ale s poměrně velkým zpožděním jsem udělala zkoušku a ta dopadla navýsost dobře. Zamilovala jsem si celý svět Lemony Snicketa a druhou polovinu loňského roku jsem věnovala shánění celé knižní Řady nešťastných příhod. Při čtení prvních čtyř knih jsem si film pouštěla ke kontrole stále znovu a znovu, aby mé zážitky byly komplexní… :) Nyní jsem u desátého dílu a nabývá to na objemu, takže poslední čtyři knihy budou totéž, jako prvních osm. Jsem netrpělivá a zároveň nadšená z každé další stránky a jenom lituju toho, že filmů nebude víc. Nebo rovnou, že autoři nesáhli po adaptaci natočené rovnou pro televizi a následně pro DVD. Totiž taková Esmé by musela být něčím neodolatelným, s tou svou láskou pro všechno, co právě letí :) Nebo trojčata a další pikantérie, které se do filmu nevešly. Takhle to vypadá, jako by celou Řadou sirotci jen trpěli u dalších a dalších opatrovníků, ale čtenáři vědí, že je to celé jenom začátek. Jim Carrey byl dobrým hrabětem Olafem, ale ne nedostižným, jinak by si pokračování musel prosadit. Filmu nevytýkám nic, koncept spojení prvních tří útlých knih a jejich následné spojení do jednoho rámcového vyprávění, to je dobré. Fungovalo by to tak i u dalšími dobrodružstvími Baudelarových velice dobře. Ohavná pila by se dala zkrátit jako pobyt u strýčka Montyho, Prufrockova přípravka by si dala záležet na uvedení trojčat na scénu a pak ty nekonečné záběry ve výtahové šachtě... No krásné by to bylo, i ty dalekohledy by se tam pro lepší pořádek vešly. V podstatě je jen škoda, že tetička Joe nebyla obsazena někým mladším a že nebyla ani krátká návštěva kina po celém dni v teráriu. Nedá se nic dělat, Řadě jsem propadla a až to celé dočtu, zbývá jen všechny doplňující knihy nakoupit v originále, protože český vydavatel se k celému fenoménu postavil dost macešsky. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Když začíná fantasy snímek rozjuchanou infaltivní pohádkou o nejmenším elfovy, která je následně přerušena medovým hlasem Jude Lawa, ujištující nás, že nás nic podobného rozhodně nečeká, tak už jsem začínala větřit že tohle se mi asi bude líbit. A taky líbilo, hodně. Burtonovská poetika, streampunková atmosféra a jemná Newmanova hudba, dělají z tohohle tragikomického příběhu tří osiřelých dětí, velmi poutavou podívanou, kterou mírně kazí na konci lehce nevyužitý potenciál. Ale gumový ksicht Carreyho a jeho chameleonstvý si zde užijete plnými doušky, děti jsou výtečně zahrané, potěší ve vedlejších rolích Billy Connolly, Timoty Spall, Catherine O'Hara či Meryl Streep. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Atmosféra i morálka super, trochu křiklavé přehrávání, které jsem neměla ráda už jako dítě, a stejné výhrady bych zvlášť jako malá vznesla proti slabší logice nevyhnutelnosti (děti se nechávaly příliš snadno okřiknout a manipulovat, i když věděly, že jim nebo jejich pečovatelům jde bezprostředně o život, a jejich vynalézavé úniky z pastí by byly reálně příliš okatě nefunkční. *** Do třináctiminutových (!!) titulků je vsazen bonusový animovaný film, což mě bavilo i iritovalo zároveň. *~ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu neznám a po pravdě řečeno se s ní ani po zhlédnutí Silberlingova filmu seznamovat nechci. Film měl exkluzivní obsazení s celou plejádou známých hollywoodských jmen, měl i velkolepou výpravu s řadou triků a se scénou, která dává znát, že štáb nemusel řešit nějaké kompromisy ohledně rozpočtu. Výsledek je ale z mého pohledu velmi hubený a ta jedna hvězdička je vlastně jen s ohledem na výpravu, která bez ohledu na děj někdy dělá svoje, a viktoriánská pochmurnost filmových staveb a kostýmů je účinnější než škleby hlavního padoucha v podání Jima Carreyho. Nemám problém s jeho výkonem, je to zkrátka herec, který se přizpůsobuje požadavkům scénáře a režiséra, ale ta míra stylizované nadsázky byla pro mě nefunkční a nestravitelná. I tříleté dítě by v odporném šklebu i slovníku strýce Olafa nejpozději po třech desetinách sekundy zjistilo, že něco nehraje, a tady se všichni dospělí tváří, že mu věří i tu nejméně pravděpodobnou charitu. Je to zkrátka moc přeexponované a u mě by to fungovalo, kdyby se nejméně o polovinu hercův projev umírnil. A to jsem se ještě nezmínil o takových ingrediencích, jako je nejmladší člen Baudelairovic rodiny, takový ten typicky americký nevinný andílek, který se mi zhnusí už při prvním úsměvu a kterého bych bez váhání odpravil sám.. Celkový dojem: 25 %. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Řada nešťastných příhod je průměrný rodinný film, který se rozhodně nemůže rovnat, třeba Potterovi. Příběh mě nijak zvlášť nezaujal. Je zde nadstandartní herecké obsazení, ale slavní herci zde své role odehrávají standartně. Ale Jim Carrey zde exceluje. Role strýčka Olafa mu sedla. To on filmu přidává jednu hvězdičku navíc. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Finále filmu je v skutočnosti nakrútené podľa záveru úplne prvej knihy. (Macejko)
  • Scénář v sobě spojuje první tři knihy série, a to konkrétně "Zlý začátek", "Temné terárium" a "Široké okno". (imro)

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama